Konya Bu Kışı Evde Geçirebilir! Yeni Varyant Resmen Açıklandı

Yeni Covid varyantı XEC, Haziran ayında Almanya'da ortaya çıktıktan sonra Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da hızla yayıldı. Uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte XEC'nin baskın tür haline gelebileceği uyarısında bulunuyor.

XEC Varyantı Hızla Yayılıyor

Bilim insanları, XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayıldığını ve kış aylarında baskın tür haline gelebileceğini belirtiyor. İlk olarak Haziran ayında Almanya'da tespit edilen XEC, hızla üç kıtaya yayıldı ve şu anda 15 ülkede görüldü. La Jolla'daki Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü müdürü Eric Topol, Pazar günü X'te yaptığı paylaşımda, "XEC varyantının şu anda sıradaki en olası varyant olduğu görülüyor," dedi.

Soğuk Hava XEC'nin Yayılmasını Artırabilir

Uzmanlar, XEC varyantının havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini vurguluyor. Ağustos ayında bu varyantın yayılmasının birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebileceği öngörülmüştü. Dr. Topol, “XEC kesinlikle kontrolü ele alıyor,” açıklamasında bulundu. Covid veri analisti Mike Honey, XEC'nin omikron varyantının bir alt soyu olduğunu ve hızla yayıldığını belirtti.

XEC'nin Semptomları ve Yayılma Durumu

Slovenya'da Ağustos ayında XEC ile yüksek oranda enfeksiyon görülürken, ülkedeki Covid vaka örneklerinin yüzde 10'undan fazlasının XEC içerdiği bildirildi. XEC, KS.1.1 ve KP.3.3 varyantlarının karışımından oluşuyor ve grip ile soğuk algınlığına benzer semptomlara yol açıyor. Semptomlar arasında yüksek ateş, sürekli öksürük, tat veya koku kaybı, nefes darlığı ve yorgunluk yer alıyor.

Şu ana kadar Polonya, Norveç, Lüksemburg, Ukrayna, Portekiz ve Çin'de 500'den fazla XEC numunesi tespit edildi. Varyantın Danimarka, Almanya, İngiltere ve Hollanda'da güçlü bir şekilde yayıldığı belirtiliyor.

XEC ve Mevcut Aşıların Koruyuculuğu

Yeni koronavirüs varyantlarının evrimi devam ederken, XEC'nin daha önce bilinen alt varyantlara göre her geçen gün arttığı gözlemleniyor. XEC'nin semptomları, önceki Covid varyantlarına benzer özellikler taşıyor. Uzmanlar, XEC'nin aynı omikron soyundan bir alt varyant olması nedeniyle mevcut aşıların ve hatırlatma dozlarının ciddi hastalıklara ve hastaneye yatışlara karşı yeterli koruma sağlayacağını belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, hijyen uygulamalarına dikkat edilmesi ve temiz hava için adımlar atılması tavsiyesinde bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ek bina inşaatı başladı
Selçuk Üniversitesi alzheimer, obezite ve şeker hastalığına bitkisel ilaç arıyor
Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir
45 yaşındaki sağlıkçı Serdar Aydın kalbine yenildi
Ebeveynlere uyarı: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin