2 milyon 300 binlik nüfusu ve 38 bin kilometre yüzölçümüne sahip olan Konya'da nüfusun yoğunluğu şehir merkezinde yaşıyor. Bu durum da merkez ilçeler Meram, Selçuklu ve Karatay'da hareketliliği de beraberinde getiriyor.
Şehir merkezinde araç trafiğinin yaşandığı toplam alan miktarı 265 kilometrekare. 123 kilometre çevre uzunluğuna sahip şehir merkezi içinde araç trafiği nedeniyle olumsuzlukların önü alınamıyor.
Gün içinde yollarda trafik adeta çileye dönüşüyor. Toplu ulaşım kullanım oranı ise yüzde 14 ila 20 seviyelerinde olan Konya'da özel araçlar yolları dolduruyor.
Birçok araç sürücü haricinde hiç bir yolcu taşımıyor. Bu durum araç yoğunluğunu artırırken trafikte yığılmaların önünü açıyor. Hava kirliliği şehir merkezinde kritik seviyelere gelirken insan sağlığı da tehdit ediliyor.
Farklı dezavantajları barındıran durumun dışına çıkmak için Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de çalışmaları sürüyor. Akıllı Şehir Uygulamaları'nı geliştiren Konya'da planlanan bir uygulama dikkat çekici.
Uygulamanın ismi "Araç Koltuğu Paylaşım Uygulaması". Uygulama şehir ve şehir insanı için büyük avantajlar barındırıyor.
Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında aynı güzergâhta bireysel otomobil ile yolculuk eden bireylerin buluşturulmasını hedefliyor.
Bu sayede araç başına düşen kişi sayısı artırılacak, karbon salınımı daha alt seviyelere inecek. Araç sahipleri ise bu uygulama sayesinde masraflarını azaltmış olacak.
Uygulamanın önümüzdeki günlerde devreye alınması bekleniyor. Dünyada ödüllü uygulamalar arasında yer alan Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ATUS uygulamasına entegre edilmesi beklenen mobil uygulama güncellemesiyle devreye alınması an meselesi olarak görünüyor.