Şehrin en eski geleneklerinden biri olan ve on yıllardır devam eden şivlilik geleneği bu yıl da Konya’da büyük coşkuya sahne olacak. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından kısıtlanan şivlilik bu sene kuralların esnetilmesiyle birlikte kutlanacak.
BÜYÜK HAZIRLIK VAR
Konya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da çocukları sevindirecek. Geçtiğimiz yıl 20 bin dağıtılan şivlilik paketi sayısı bu yıl 100 bine çıkarıldı.
Geçtiğimiz yıl “sivlilik.konya.bel.tr” adresinden başvuruda bulunan 6-10 yaş (2011-2016 doğumlu) arasındaki ilk 20 bin çocuk şivlilik çantalarını almıştı. Başvurusu alınan çocukların aileleri sistemden seçtikleri KOMEK, Bilgehane ve Gençlik Merkezlerinden şivlilik çantalarını teslim alarak büyük sevinç yaşamıştı.
BAŞKAN ALTAY’DAN GENÇLİK VURGUSU
Çocukların geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle şivlilik toplayamamasından dolayı burukluk yaşadıklarını kaydeden Başkan Altay, “Yavrularımız için bu yıla özel bir uygulama yaptık. Geçtiğimiz Çarşamba günü internet üzerinden başvuruda bulunan ilk 20 bin çocuğumuza şivlilik çantalarını belirledikleri adreslerde dağıtmaya başladık. Anne-babalar gelerek çocukların hediyelerini alıyorlar. Dağıtım yoğunluğu sırasında bulaş riski yaşamamak için sayıyı artırmadık. Ancak hediye alamayan yavrularımız üzülmesin. Kayıt yaptıran çocuklarımıza ilerleyen günlerde farklı bir müjdemiz olacak” cümlelerini kullanmıştı.
Pandemide katedilen önemli aşamalar ve aşılanma oranları sebebiyle Konya’da da 1 Şubat 2022 tarihinde önemli bir kısıtlama beklenmiyor. Bu nedenle de gençlerin şivlilik toplanmasına izin verileceği planlanıyor.
ŞİVLİLİK NEDİR?
Oruç ayı Ramazan’ın başlangıcından altmış gün önce, ilk sınanma Regaib Kandili ile başlar. Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı, manevi iklime geçişin ilk işaretlerini içinde barındırır.
Şivlilik, Konya'ya has bir gelenektir. Receb ayının ilk günüdür ve Konya'da 'Şivlilik Günü' olarak kutlanır. Konya halkı bu günü 'İlk Namaz' olarak da adlandırır. Şivlilik, Regaip Kandili'nin ilk gündüzüdür. İki aşamalı olarak kutlanılır.
FENER ALAYI
İlk aşama, bir önceki geceyle başlar. Üç aylar, o sene hangi mevsime denk gelmişse, Şivliliğin kutlanma şekli de ona göre şekillenir. Soğuk kış geceleri, bu kutlama için biraz elverişsizdir, ama yine de kutlama muhakkak yapılır.
Akşam namazından sonra mahallenin bütün çocukları, gençleri, gelinleri mahalledeki en uygun yere toplanırlar. Bu alanda herkesin toplanma amacı “Fener Alayı” denilen kutlamayı gerçekleştirmektir. Mahallenin abileri, kutlama alanını hazırlarken; çocuklar, bakkallardan satın aldıkları, ortasında mum bulunan, kâğıttan yapılmış fenerleriyle gelir, kutlama alanındaki ateşin etrafında halka kurarlar.
ŞİVLİLİK NE ZAMAN?
Hicri Takvime göre üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Recep ayının ilk gününün bir önceki gecesi Regaib Kandilidir. 2022 yılının Recep ayı ise 2 Şubat’ta başlayacak.
ÇOCUKLARIN MUTLULUK KERVANI
Dünyanın değişik coğrafyalarında farklı kültürel kutlamalara sahne olan Üç Aylar’ın başlangıcı Konya’da sadece ibadetle mükellef yetişkinler için değil, çocuklar için de bir teslimiyettir. Üç Ayları iple çeken çocuklar için o gün, Ramazan Bayramı’na kadar sürecek mutluluk kervanının başlangıcıdır.
Şivlilik ile ilgili Konya tarihçilerinin yaptığı tarif şöyledir; "Regaip Kandili günü sabahı, sabah namazından sonra mahalledeki üç ile on beş yaş arasındaki kız erkek çocukları sokak başlarında toplanarak ilk kapıdan başlamak üzere kapıları birer birer çalarak açılmasını beklerler, kapı açılması biraz gecikti mi hep bir ağızdan ve tempo ile şu maniyi söylemeye başlarlar."
'Şivli şivli şişirmiş, Erken kalkan pişirmiş, İki çörek bir börek, Bize namazlık gerek. Şivlilik...'
"Çocukların sesini duyan ev sahibi bayan, elindeki tabak dolusu üzüm veya ne verecekse onunla gelerek kapıyı açar ve sıra ile çocukların avucuna veya ekseriye boyunlarına takmış oldukları keselere birer avuç vermek suretiyle onları sevindirirmiş. Çocuklar bu kapıdan kısmetlerini aldılar mı diğer kapıya topluca koşmaya başlar, öğleye kadar bütün mahalle dolaşılmış olur.”
ÇOCUKLARA İKRAM YAPILIR
Kutlamanın ikinci aşaması çocuklara yapılan ikramdır. Şivlilik günü, bütün evlerde bir hareketlilik yaşanır. Çocuklar, ellerine aldıkları naylon torbalarla kapı kapı gezip şivlilik toplarken, anneler de evde “bişi” denilen, hamur işi kızartmaları hazırlamak için mutfağa girerler. Şivlilik günü gelmeden günler önce çarşılar, pazarlar, marketler, bakkallar hazırlığa başlar.
Günümüz şivlilik törenlerinde, üzüm ve leblebinin yerini gofret çikolata, lolipop gibi ürünler alıyor. Müstakil evlerin tek tek dolaşılması olağan bir durum, ama apartman daireleri çocukları biraz zorluyor. Bunun da çözümü kapıcılardan geçiyor. Daire sakinleri, çocuklar için aldıkları yiyecekleri akşamdan apartman kapıcısına veriyor, sabahleyin toplanan bütün yiyecekler ayrı ayrı kaplarla binanın önünde çocukları beklemeye başlıyor. Çocuklarda bir apartmana gittikleri zaman, tüm dairelerin ikramını, tek kalemde almış oluyor. Özellikle toplu konut bölgelerinde ki bu manzara kabul edelim ki sadece Konya’ya özel bir durum.
2022 ŞİVLİLİK ÇANTASINDA NELER OLACAK?
• Ahşap Denge Oyunu
• Kelime Oyun Kartı
• Bambu Çubukları Seti
• Boyama Seti
• Yapboz
• Kuruyemiş
• Sütlü Çikolata Kaplamalı Sütlü Nuga Bar
• Meyve Aromalı Meyve Sulu Şeker
• Çikolata Kaplamalı Aromalı Kek
• Tanıtıcı Broşür
• Boyama Kitabı ve Kalemi
• Kutu ve Paketleme