Geçtiğimiz günlerde, Konya Sivil Toplum Platformu tarafından, aylık olarak mutad bir şekilde tertip edilen ve Konya’da faaliyet gösteren STK yönetici ve üyelerinin de yoğun bir katılımlarının olduğu, ‘bir Konu, bir Konuk’ temalı, sohbet ve istişare formatındaki programa, Konya Valisi Sayın Yakup Canbolat beyefendi konuşmacı olarak misafir oldu. Konya Sivil Toplum Platformu başkan ve icra heyetine, şehrimiz adına uhdelerine almış oldukları sorumluk ve vazifelerinden dolayı başarı dileklerimi ve tebriklerimi sunarım. Programa ev sahipliği yapan ve ikramlarından dolayı İlim Yayma Cemiyeti Konya başkanı ve yöneticilerine de hassaten teşekkürlerimi sunarım.
Valimiz Sayın Yakup Canbolat; Konya Sivil Toplum Platformu istişare ve sohbet kıvamındaki programda, hitaplarına başlamadan önce, memuriyete ilk başladığı yer Konya Valilik binası olması hasebiyle zatı âlileri için bu kadim başkentin başkaca bir anlam, bir mana ve değer yüklü olduklarına da vurgu yaptılar. Anadolu şehirlerinde yaşayan tüm insanlarımız zaviyesinden de böyle olduğu kanaatindeyim. Havayolu ile Hac ziyaretleri başlamadan önce karayolu ile gidecek olan tüm Anadolu insanı ilk ziyaret yeri ve dönüşlerinde de son durak olarak bu kadim, bu hoşgörü Mevlana diyarı şehre uğramadan beldelerine gitmezlerdi. Anadolu insanımızın halen değer dünyasında aynı duygu ve mülahazaların olduğunu da benim kadar sizlerin de müşahit olduğunu düşünüyorum.
Sayın Valimiz; Sivil toplum idare heyetleri ile olan istişare havasındaki sohbet toplantısında; Konya; 150 bine yaklaşan öğrencisi ile bir eğitim ve üniversite şehridir. Konya; halen aktif kullanımdaki ve faaliyete geçecek hastane yatırımları ile olan 10 bin hasta yatak kapasitesi ile de bölgemiz için çok önemli bir hastane şehridir. Konya; Sanayisi ve üretimi ile özellikle de tarım ve savunma sanayisindeki yatırımları ile bir Sanayi şehridir. Konya; 15 bin yatak kapasiteli otelleri ve misafirhaneleri ile de bir otel ve turizm şehridir. Konya; tarihinden gelen medeniyeti ve kadim başkent olması hasebiyle de bir başkent her zaman başkent ehliyetini hakiki manada hak eden bir şehirdir.
Konya Valisi Sayın Canbolat; Konya şehir merkezi ve ilçelerimizdeki genel trafik sorunu! Artan araç sayısından kaynaklı olarak yollarımızın durumu! Trafiğin rahatlatılması adına yapılası gerekli olan alt ve üst geçit yatırımları! Sabah saatlerindeki yoğunluğun çözümüne yönelik, tekli eğitime geçebilmek için 300 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu! Yine sabah saatlerindeki trafik sıkışıklığının çözümü için sanayide çalışan vatandaşlarımız için organize sanayi bölgesinde yapılması planlanan TOKİ benzeri bir toplu konut yatırımları! Konya şehir merkezi ve ilçelerdeki genel asayiş, adi ve adli vakaların düşük olmasının da sevindirici olduğunu! 100 bini aşkın Suriyeli muhacire ensar ruhu ile sahip çıkan, kapılarını açan, ekmeğini paylaşan, tüm Konyalılara da teşekkür ve takdirlerini ifade ettiler. Suriyeliler meselesi hakkında; Karapınar ve Beyşehir ilçelerimizdeki münferit olaylar üzerinden, kadim Başkent, Huzur, Hoşgörü ve Mevlana diyarı bu beldeye yönelik, içeriden ve dışarıdan bir algı operasyonu olduğunu da ifade ettiler. Bu konularda özellikle de STK yöneticilerimizden biraz daha sükûnetli ve duyarlı olmaya, tüm Konyalı vatandaşlarımızı davet ediyorum, şeklinde vurgu yaptılar.
Sayın Vali; Konyanın genel sorunları ve yapılması gereken tüm yatırımlara ilaveten, tarih, kültür, turizm ve eğitim şehrinde olmaz ise olmaz konumundaki güzel çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler lütfettiler. Bu proje ve çalışmalar nelerdir diye bir soru yöneltecek olursanız? Konya yeni Çevre yolu çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini, birinci ve ikinci etapların tamamlandığını! Takkeli Dağ kısmı olan zorlu ve yatırım bedeli yüksek olan bölge için de çalışmaların başlandığını ifade ettiler. Konya Yazma Eserler kütüphanesindeki yer sorunundan kaynaklı olarak gün yüzüne çıkarılamayan 20 bin adet yazma eserin okuyucusu ve meraklıları için 10 bin metrekarelik Yeni bir ‘Yazma Eserler kütüphanesinin’ yatırım çalışmalarına başlandığını ifade buyurdular. Bu güzel ve nadide eserin hemen yanına, çarşıları ve ziyaret yerlerinin de bulunduğu bir Kültür vadisi projesi çerçevesinde ‘Kültür Han’ yapılması için hazırlıkların başladığını beyan ettiler. Mevlana müzesinin yenilenmesi, genişletilmesi çalışmaların devam ettiğini, tüm bu güzel yatırım ve projelerin yanına Kutsal kitabımız Kuranı Kerim’in farklı el yazmalarının bulunduğu bir ‘’Kur’an müzesi’’ yatırım ve yapım planlarına alındığını da sözlerine eklediler. Tüm bu çalışmalar ve yatırımlar tamamlandığında, turizmden şehir olarak alacağımızın payın artacağını da düşünüyorum.
Konya özeli ve genelinde, bizim üzerimizden yürütülmeye çalışılan karalama kampanyaları ve algı operasyonlarına da fırsat vermemek adına bir bilgiyi siz STK yöneticilerimizle paylaşmak istiyorum. Alâeddin tepesinde otuz yıldan beridir bir poşet içerisinde bekletilen atalarımızın kemiklerini, kurmuş olduğumuz komisyonun çalışmaları ve tasnifleri de yapılmak suretiyle, dinimize ve inançlarımıza uygun bir şekilde toprak ile buluşturduk. Bugüne kadar, bu kemiklerin bir poşet içinde bekletilmesinden hiçbir şekilde rahatsızlık ve sıkıntı duymayan çevreler! Âcizane bizim ceddimize olan bu hürmetimiz, saygımız ve bizlere nasip olan bu şeref ve onurdan, duymuş oldukları rahatsızlıklarını, yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden saldırıya geçmekten ve itibar suikastlığına varan hezeyanlarından hiç bir sakınca ve hayâ duymamışlardır! Sadece Edepli olalım! Sadece Haddimizi bilelim! Sadece tarihimize, medeniyetimize, kadim başkent bu şehre ve kültürümüze sahip çıkalım! Konyalı olarak çok dikkatli olmayı ve olayları da sükûnet içinde ve aklıselim bir şekilde değerlendirmeyi tavsiye ederim. Konya; mezkûr ve daha sayamadığımız yatırımlar ve çalışmalar açısından değerlendirdiğimizde, gelişmesi ve kalkınması her yönü ile açık bir Anadolu ve kadim bir başkent şehirdir.