Ereğli ismi ülkemizde 15 ayrı yerleşim yerinde kullanılmaktadır. Ancak bunların en tanınmışı Konya Ereğli’dir. Ereğli yeşilliğiyle, modern kentleşmesiyle, zengin maden kaynaklarıyla, İvriz Çayı'nın suladığı bereketli topraklarıyla ve Lykonia, Klikya ve Kapadokya üçgeninin uç noktasında yer alan Ereğli antik yollarının kesiştiği bir merkezde bulunması nedeni ile ,insanlık tarihinin ilk evrelerinden itibaren yüksek kültürlerin buluştuğu, Konya’mızın nadide ilçelerinden biridir.
Ereğli kuzeyde Toros dağlarının eteğinden başlar ve engebesi giderek azalarak Konya Ovasına yayılır. İlçe Merkezinin 20 km güneyinden geçen Toros Dağlarından başka sönmüş Volkan Dağları Hasan Dağı (3258 m) ve kuzeybatı Karacadağ ile çevrilidir. En önemli akarsuyu İvriz Çayı’dır. Üzerine kurulu İvriz barajı ile Ereğli’de tarım alanlarının sulanmasını sağlayan İvriz Çayı, diğer taraftan Ereğli’nin içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır.
Ereğli, İç Anadolu yaylasının Konya Ovası ile güneye uzanan ve Toroslar'da son bulan, denizden 1054m yükseklikteki düzlüğe kurulmuş olup ilçe 37 - 38 kuzey enlemi ile 35,5 - 34,5 doğu boylamı arasındadır. 2260 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Doğusunda Ulukışla, kuzey doğusunda Bor, kuzeyinde Aksaray, kuzey batıda Karapınar, batısında Ayrancı,güneyinde Halkapınar ve Toros Dağları ile İçel ili bulunmaktadır.
Ereğli Ovasına hayat veren su kaynaklarının hepsi de Toros Dağları çıkışlıdır. Kar, yağmur beslemelidir. Su yönünden zengin bir beldedir. XX. Yüzyılın ikinci yarısına kadar sadece akarsular ile sulanan arazi, son yıllarda yer altı sularından da büyük boyutlarda faydalanmaktadır.
Akarsularının yıllık ve aylık debileri arasında çok büyük farklar vardır.Bugün için Halkapınar ilçesi sınırlarında kalan İvriz Çayı hem Ereğli ovasında tarım arazisinin sulamasında hem de şehir içme suyu olarak kullanılmaktadır. Bu çay üzerinde sulama amaçlı İvriz Barajı bulunmaktadır.
Toros Dağlarının kuzey eteklerinden çıkan Delimahmutlu ve İvriz Çayları ile yer altı sularının bolluğu ilçemizin yeşil Ereğli adıyla anılmasını sağlamaktadır. Akarsu kıyılarında söğüt, kavak ve çeşitli tabii yeşillikler vardır.
İlçemiz Ereğli'de meyvecilik de hayli gelişmiş durumdadır. Özellikle beyaz kiraz, Napolyon kiraz vişne, elma olmak üzere çeşitli meyve ağaçları yetiştirilmektedir. Orman İşletme Şefliği'nce ağaçlandırma faaliyetleri artarak devam etmektedir.
Bu çalışmalar sonucu 494845 hek. alan, karaçam, ardıç ve meşe ile ağaçlandırılmıştır. Dağlık bölgelerde az çok çalılık ve orman örtüleri görülmektedir. Ereğli'nin 1997 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam nüfusu 118.929' dur. Bu nüfusun 77.790'u ilçe merkezinde 41.150'si köy ve kasabalarda yaşamaktadır
Ereğli İç Anadolu Bölgesine hakim tipik bir kara iklimi görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak , kışları soğuk ve kar yağışlıdır.