Konya Kitap Günleri

Salih Sedat Ersöz

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Konya Kitap Günleri, geçtiğimiz Pazartesi günü başladı.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen Konya Kitap Günlerine 1 milyon kitap, 223 seçkin yayınevi ve 151 yazarın katılımı sağlanmış.

Konya Kitap Günleri; çok sayıda imza günü, konferans, şiir dinletisi gibi 321 etkinlikle Konya’nın kültür ve sosyal hayatına renk katacak.

19 Mart Pazartesi günü başlayan bu önemli etkinlik, 1 Nisan Pazar günü akşamına kadar devam edecek.

Bu tarihler arasında Konya hem dolu dolu bir kültürel faaliyete ev sahipliği yapmış olacak hem de Konyalılar özellikle kitapseverler kitaba doymuş olacak.

Bu arada şunu da belirtmeliyim ki, ne kadar çok kitap okunursa okunsun kitaba doyulmuyor. Zira kitap aydınlıktır, okunmaz ise karanlıkta kalınmış demektir. 

Bizim medeniyetimiz kitap medeniyetidir.

Konya, Selçuklu Medeniyeti’nin başkentidir.

Konya, Osmanlı Medeniyeti’nin en önemli merkezlerinden birisidir.

Konya; Mevlânaların, Sadrettin Konevilerin, Şemsi Tebrizilerin ve daha nice Allah dostu ve velilerin yurt edindiği ilim ve irfan merkezidir.

Konya, Türk –İslâm Medeniyeti’nin çizgilerini en güzel şekilde bünyesinde barındıran bir şehirdir.

Bu özellikleri ile kitapların sergilendiği kitap günleri en çok Konya’ya yakışır.

Kitabın gündeme gelmesi ve kamuoyunda sürekli konuşulur olması, böylesi günlerin gerçekleştirilmesi ile mümkündür.

Büyükşehir Belediyesi, bu bağlamda çok önemli bir görevi yerine getirmektedir.

Kitap; hava gibi, su gibi, ekmek gibi önemli bir ihtiyaçtır.

Bu ihtiyaçtan yeterince yararlanmayanlar, zarardalar demektir. Zira, insanın manevi yapısı ve ruhu kitaba şiddetle ihtiyaç duymaktadır.

Bu ihtiyaç giderilmediği takdirde insan manevi olarak çok tehlikeli hastalıklara yakalanmış olur.

Konya şu anda 4 üniversitesi, 150 bine yaklaşan üniversite öğrencisi, 500 bine yaklaşan ilk ve ortaöğretim öğrencisi ile aynı zamanda bir eğitim ve öğretim şehridir.

Diğer yandan Konya, STK’ ların faaliyetleri ile her günü doya doya yaşayan bir Kültür şehridir. 

Böylesine, önemli bir medeniyet şehri, ilim irfan şehri, eğitim öğretim şehri ve kültür şehri olan Konya’mızda kitap günlerinin düzenlenmiş olması, bu şehre yakışan, bu şehrin kimliğini ortaya koyan çok önemli bir faaliyettir.

Bendenizde bu etkinlik kapsamında TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) standında aşağıdaki günlerde kitaplarımı imzalıyorum.

20 Mart Salı……….13.30 - 17.30 TYB
26 Mart Pazartesi…13.30 - 17.30 TYB
29 Mart Perşembe…13.30 - 17.30 TYB
Ayrıca
1 Nisan Pazar……...10.00 - 14.30 Çimke.

Bu faaliyete destek veren Valimiz Yakup Canbolat’a, düzenleyen ve ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı ve ekibine ayrıca bu etkinliğe katkı sağlayan İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve ekibine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

TYB standına gelen ziyaretçilerin birçoğunun isteği, bu güzel etkinliğin daha merkezi bir yerde yapılması şeklinde idi. Bunu da buradan iletmiş olayım. 

REGAİB GECESİ

Kâinatın yaratıcısı Yüce Allah; temizlenmemiz, arınmamız ve günah yükünden kurtulmamız için bazı gün ve geceleri biz kullarına bir fırsat olarak bahşetmiştir.

Bahşedilen bu faziletli ve ayrıcalıklı günler arasında Cuma, aylar arasında Recep, Şaban, Ramazan ile Bayram gün ve geceleri ilk sırayı almaktadır.

Biz mü’minlere yaraşan; günahlardan kurtulmak ve Rabbimizin huzuruna yüzümüz ak bir şekilde varabilmek için tüm mübarek gün ve geceleri, kaçırılmaz bir fırsat olarak görüp en güzel şekilde değerlendirmektir.

Faziletli, bereketli ve ulvî aylardan olan Recep, Şaban, Ramazan’ı içine alan üç aylara girmiş bulunuyoruz.

Bu gece de Regaib kandilini idrak edeceğiz.

İçinde bulunduğumuz Recep, kendisinden sonra gelecek olan Şaban ve Ramazan aylarının da müjdecisidir.

Bu gece kutlayacağımız Regaib ise, üç ayların içindeki birbirinden bereketli ve Rahmet pınarlarının coştuğu Miraç, Berat ve Kadir gecelerini müjdeleyen mübarek bir gecedir. 

Efendimiz; üç ayların fazileti ve bu aylar içindeki bazı günlerin önemini şu sözleri ile ortaya koymuştur: 

         “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şaban’ın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı geceleri.”

        “Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan’da ümmetimin ayıdır.”

        “Receb’in ilk cuma gecesini (Regaib gecesi) ihya edene, Allahü teâlâ, kabir azabı yapmaz. Dualarını kabul eder.”

Recep ayının ilk Perşembeyi Cumaya bağlayan gecesi olan Regaib, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek, ona rağbet etmek, onu talep etmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek gibi anlamlara gelir.

Bu gecede yapacağımız ibadet ve dualar ile Allah’ın yardımını ve rahmetini isteyecek, mağfiretini talep edecek, affını elde etmek için gayret gösterecek, Rabbimizin rızasını arzulayacak ve ebedi mutluluğa erebilmemiz için büyük bir arzu içinde olmamız gerekir.

Üç aylarımız ve Regaib gecemiz hayırlara, güzelliklere vesile olsun İnşaallah… Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.