Konya'da da görkemli törenlerin yapılması gerektiğini ifade eden Mustafa Akkuş bu konuda en büyük görev Konyalılara düşüyor ifadesini kullandı
Malazgirt'in 946.ıncı yıldönümü etkinleri hakkında Mehmet Ali Elmacı'ya konuşan Muş Belediye Başkanı Muş halkı etkinlikleri içselleştirerek bir slogan geliştirdi ve "Evimiz evinizdir" diyerek otellerde yer olmamasına rağmen hiçbir misafirimizi ağırlamada sıkıntı çekmedik ifadesini kullanırken Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Mustafa Akkuş da Selçuklu'nun başkenti Konya'da da Selçuklu'yu anma etkinlikleri düzenlenmelidir. Tarihimizi doğru anlatmak ve unutturmamak adına Konya sorumluluk almalıdır" diye konuştu.
İNSANIMIZ 1071 RUHUYLA KUCAKLAŞTI
'Memuru, amiri, işçisi, esnafı 1071 ruhuyla tekrar kucaklaştı' şeklinde konuşan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, "Malazgirt denince İslam Medeniyeti'nin inkişaf edildiği ve kardeşlik temelinin atıldığı bir belde akla geliyor. Malazgirt, iki kardeş topluluğun kardeşliğin gökkubbe altında kıyamete kadar sürmesinin ahitleşmesidir. Malazgirt, sadece bu beldenin değil, Türkiye'nin değil gönül coğrafyası olarak nitelendirdiğimiz İslam coğrafyasının bütününe açılan bir kapıdır. Malazgirt'in önemini biz biliyorduk ama Sayın Cumhurbaşkanımız bu yıl farkındalık oluşturup Malazgirt kutlamalarını Çanakkale programlarıyla eşdeğer hale getirerek gözleri buraya çevirdi ve biz de bu yıl itibariyle bismillah dedik. Bu yıl 946. yılını kutladık ve şehrimiz mahşeri bir kalabalığa sahne oldu. Orada herkes vardı. Memuru, amiri, işçisi, esnafı 1071 ruhuyla tekrar kucaklaştı. Biz bütün misafirlerimizi uğurladıktan sonra Muş'un önde gelenleri ile oturup bu yılki kutlamaların değerlendirmelerini yapacağız ve sonrasında eksiklerimizi çıkarıp tamamlayarak seneye yapılacak kutlama etkinliklerine daha profesyonel olarak hazırlanmanın adımlarını atacağız." dedi.
SLOGANIMIZ "EVİMİZ EVİNİZDİR" OLDU
7 renk tek yürek oldu diyen Asya, "Biz Cumhurbaşkanımızın gelişiyle birlikte bu mahşeri kalabalığın yaşanacağını biliyorduk. Onun için "Evimiz evimizdir" sloganıyla otellerin ağırlayamadığı misafirlerimizi kendi evlerimizde ağırlamaya çalıştık. Bölge insanımız sorumluluk üstlendi ve birçok kişi belediyeyi arayarak "ben 5 kişi misafir edebilirim, ben şu kadar misafiri ağırlayabilirim" diyerek sorumluluk üstlendi. İnsanımızın evini, kapısını açması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Biz, otogarlardan şehir merkezine kadar bu sloganı pankart haline getirdik ve hiçbir misafirimiz mağdur edilmedi. Bölge insanımız bu kutlamaları içselleştirdi. Türkiye'nin 81 ilinden gelen misafirlerin 1071 ruhu ile 7 renk tek yürek oldular." ifadesini kullandı.
MALAZGİRT ORTAK PAYDAMIZDIR
Malazgirt'in kodları birlik ve beraberlikten geçiyor şeklinde konuşan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Orman Su İşleri Bakanı'na, Gençlik ve Spor Bakanı'na ve bizlere talimatları oldu. Orman Su İşleri Bakanı 60 fidan çalışmasını başlattı. Gençlik ve Spor Bakanlığımız da o alana panaromik bir müze ve Sultan Alparslan'ın görselleri ile namazgâhın da içinde olacağı platform için projemizi hızlandırdı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarından herkes üzerine düşen sorumluluğu almış oldu. Bizler de belediye olarak gerekli çalışmaları başlattık. Dolayısıyla Malazgirt ortak paydamızdır, Malazgirt olmasaydı Çanakkale olmazdı. Malazgirt olmasaydı, Anadolu olmazdı. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde tarihimizin kodlarını Malazgirt'e göre yeniden yazarak ülkemizin ayağa nasıl kalktığımı herkese ispat edeceğiz. Malazgirt'in kodları da birlik ve beraberlikten geçiyor." dedi.
SELÇUKLU KONYA'YA TANITILSIN
Malazgirt'te yapılan kutlamaların Selçuklu'nun Başkenti Konya'da yapılması gerektiğinin altını çizen Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Mustafa Akkuş "Biz Selçuklu'nun payitahtındayız diyoruz ama Selçuklu'yu ne kadar tanıyor ve tanıyor tanıtıyoruz? Biz hocalar olarak tarih dersleri veriyoruz, anlatıyoruz ama bu tarihi halka da anlatmak lazım. Bu konuda özellikle yerel yönetimlere ve esnafa da çok büyük görevler düşüyor. Sempozyumlar düzenleniyor ama halka inmiyor. Halka inmek için belgeseller, çocuklar için çizgi filmler hazırlamamız gerekiyor. Tıpkı Muş halkı gibi Konya'nın da Selçuklu ve Selçuklu'nun tarihini içselleştirmek gerekiyor. Bunları yapmamız gerekiyor. Malazgirt, Çanakkale kadar önemlidir tamam ama Konya da Malazgirt kadar önemlidir." diye konuştu.
MALAZGİRT, BÜYÜK ZAFERE NASIL HAZIRLANDI?
Muş'un Malazgirt ilçesinde 25-26 Ağustos'ta düzenlenen "Malazgirt Zaferi'nin 946. yıl dönümü" etkinlikleri kapsamında Okçular Vakfı ve Malazgirt Kaymakamlığı'nca Saftekin Mahallesi'ndeki 1071 Zafer Meydanı'nda 13 kıl çadırı kuruldu. Meydanda ok atma alanı, çocukların ve yetişkinlerin ata binmesi için alanlar oluşturuldu. Anadolu'nun kapılarını Türklere açan Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı Sultan Alparslan'ın diyarında, Malazgirt 1071 Zafer Anıtı bayraklarla süslendi.
YARIŞMALAR DÜZENLENDİ
Etkinlik alanında Türkiye'de kurulan en büyük kıl çadırı kuruldu. Yine etrafında hilal şeklinde 8 çadırı yer aldı. Bu çadırlarda yöresel yemekler vatandaşlara ikram edildi. Atlı okçuluk yarışmaları düzenlendi. Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç da, kutlamalara ikinci gün katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Malazgirt Zaferi'nin her yıl Çanakkale Zaferi gibi kutlanacağı sözlerine dikkat çekerek, "Malazgirt halkı kucağını ve yüreğini açmış Cumhurbaşkanımızı bekliyor. 150 bin kişilik bir alan hazır. Sayın Cumhurbaşkanımızı 150 bin kişiyle karşılayacağız. İnşallah bütün Türkiye Malazgirt'te olacak" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a temsili olarak Anadolu kapısının anahtarı verilecek.
M. Ali Elmacı-Memleket