Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreter Yardımcısı Bahattin Bozkurt, sezon sonu hasat döneminde sertifikalı tohum kullanımının, bitkinin verim ve kalitesinde yüzde 50'ye varan artış sağlayabildiğine dikkat çekti.
Bozkurt, bu verim artışının düzenli sezon hazırlığıyla birleştiğinde tarım alanında önemli bir gelişme sağlanabileceğini belirtti.
Konya Ovası, 38 bin 873 kilometrekarelik yüzölçümünün yüzde 47'sini tarım arazisi olarak kullanarak, hububat üretimindeki başarısıyla öne çıkıyor.
Bahattin Bozkurt, bilimsel araştırmalara dayanarak, sertifikalı tohum kullanımının düzenli sezon hazırlığıyla birleştiğinde yüzde 50'ye varan verim artışlarına yol açtığını ifade etti.
Bozkurt, Türkiye'nin tarım alanlarının azalmasına rağmen, sertifikalı tohum kullanımının çevreye uyumlu, kaliteli ürün elde etme gerekliliğini vurguladı.
TSÜAB Genel Sekreter Yardımcısı Bozkurt, "Bugün 22 milyon ton hububat tohumu üretiyoruz. Eğer sertifikalı ve dekara verimi 500 kiloya yaklaşan bir çeşidin sertifikalı tohumluğu kullanılırsa, sadece 50 kilo dönümde artı verim sağlandığı zaman ülkemizdeki hububat üretiminin ne kadar artacağını görürüz" dedi.
Bozkurt, sertifikalı tohum kullanımının verimi yüzde 30'a varan oranlarda artırdığını ve Türkiye'nin 65'in üzerinde ülkeye tohum ihraç eden bir teknolojik altyapıya sahip olduğunu belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz de, Konya bölgesinin ülke çapındaki tarım üretimlerinde birinci sırada yer aldığını söyleyerek, "Konya'da faaliyet gösteren 179 firma, 1 milyon 100 bin dekarlık alanda üretim yaparken, sertifikalı tohum üretimi 370 bin ton civarında gerçekleşiyor. Konya, sertifikalı tohum kullanımında da lider konumda bulunuyor. Çiftçiler, sertifikalı tohum kullanımını ciddi şekilde dikkate alıyor ve destekleri değerlendiriyor" dedi.
ZMO Konya Şube Başkanı, ilerleyen dönemlerde desteklerin artmasıyla birlikte bu trendin devam edeceğine inandığını belirtti.