Konya, Türkiye'nin Tohum Üretiminde İlk Sırada
Türkiye genelinde yıllık 1 milyon 500 bin ton sertifikalı tohum üretiliyor ve bunun 380 bin tonu Konya'da gerçekleştiriliyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya'nın tohum üretiminde ülkenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. 2006 yılında çıkarılan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile Konya’daki tohumculuk faaliyetlerinde büyük bir artış yaşandığını ifade eden Kırkgöz, Türkiye'nin artık tohum ihracatı yapan bir ülke konumuna geldiğini belirtti.
Sertifikalı Tohum Kullanımı Verimi Artırıyor
Sertifikalı tohum kullanımının birim alandaki verimi yüzde 20'ye kadar artırdığı tespit edildi. Kırkgöz, "Sertifikalı tohum kullanımı ile birlikte çiftçilerimizin birim alandaki maliyetleri düşüyor. Sertifikasız tohum kullanıldığında ise hastalık ve zararlıların daha yoğun bir şekilde görüldüğü ve verim kayıplarının yaşandığı biliniyor" dedi. Bu yıl açıklanan sertifikalı tohum kullanım desteğinin çiftçiler tarafından olumlu karşılandığını belirten Kırkgöz, sertifikalı tohum kullanımını tavsiye etti.
Sertifikalı Tohum Üretimi Zorlu Bir Süreç
Sertifikalı tohum üretiminin büyük emek gerektirdiğine dikkat çeken Kırkgöz, üreticilerin tohumların tarlaya ekiminden hasat aşamasına kadar tüm süreçlerde titizlikle çalıştıklarını belirtti. Sertifikalı tohumların, hasat sonrası işleme tesislerinde yabancı maddelerden arındırılarak temizlenip ilaçlandığını ve ardından sertifikalandırıldığını ifade etti. Kırkgöz, bu süreçlerin zaman ve emek gerektirdiğini, yaklaşık 8-9 aylık bir süre içinde gerçekleştirildiğini söyledi.