Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'ni tanıtmak amacıyla düzenlediği bir toplantıda, devlet destekleri ve Dünya Bankası katkısıyla hayata geçirilen projenin detaylarını Konyalı sanayicilere sundu. Toplantıda, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı, projenin önemini vurgulayarak Konyalı sanayicilere 450 milyon dolarlık bütçeden yararlanma çağrısı yaptı.
Yeşil Sanayi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK TEYDEP işbirliğiyle hayata geçirilmiş olup, 2053 net sıfır emisyon vizyonu çerçevesinde Türk sanayisinin yeşil dönüşüme entegre olmasını amaçlamaktadır. Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı, toplantıda yaptığı konuşmada, "Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon vizyonu çerçevesinde, sanayide yürütülecek dönüşüm çalışmalarının en önemli kısmı, finansman kısmı. Bu anlamda devletimiz tarafından firmalarımızın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Finansman destekleri olmadan, ağırlığını KOBİ'lerin oluşturduğu sanayi işletmelerimizin bu yatırımları öz kaynakları ile yapmaları çok da mümkün değil. Bu proje, 450 milyon dolarlık kapsamı ile sanayicilerimizin dönüşüm faaliyetleri için kritik önemde" dedi.
Konya Sanayi Odası, yeşil dönüşüm konusundaki çalışmalarını anlatan Çatlı, özellikle enerji verimliliği konusunda aktif bir rol üstlendiklerini belirtti. Çatlı, "Konya Sanayi Odası olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte hayata geçirdiğimiz Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Bugüne kadar 35 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Bu ölçümler ile firmalarımıza 65 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 388 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Böylece 12 bin 528 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk" şeklinde konuştu.
Konya Valisi Vahdettin Özkan ise toplantıda çevre üzerindeki baskıların artması ve yeşil dönüşüm projelerinden faydalanmanın önemine vurgu yaparak, "İklim değişikliği, çevre üzerindeki baskıların artması işimizi zorlaştırmaktadır. Tüm bu riskleri çok iyi bilmek, bunları kontrol altında tutabilecek müdahale araçlarının neler olduğunu bilecek, devletlerin, milletlerin hedeflerinin olması lazım. Bu konuda devletimizin oluşturmuş olduğu faaliyetler önemli. Yeşilin korunması, sanayinin de bu yeşile karşı duyarlı olması ve bunun projelendirilmesi önemli" ifadelerini kullandı.
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ise Yeşil Sanayi Projesi'nin KOSGEB tarafından desteklenecek alanları açıkladı. İbrahimcioğlu, "Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, 250 milyon doları sanayicimiz ile buluşturacağız. Burada GES yatırımları, karbon emisyonunu azaltıcı, verimliliği artırıcı, ekonomik kalkınmaya fayda sağlayacak, su yönetimi ve atık yönetimi alanlarında projelerini getirenlere destek vereceğiz. Özellikle bunlara önem verdiğimizi belirtmek istiyoruz" dedi.
TÜBİTAK TEYDEP Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven de projenin sağlayacağı dönüşüm fırsatına dikkat çekerek, TÜBİTAK'ın projeye sağlayacağı destekleri anlattı. Yurtseven, "TÜBİTAK olarak Yeşil Sanayi Projesi kapsamında KOBİ'lere rehberlik ve mentörlük hizmeti vereceğiz. Yine belirli bir olgunluğa ulaşmış teknolojilerin, ölçeklenmesi ve bunların yeşil dönüşümde kullanılması amacıyla bir çağrıya çıkıyoruz. Firmalarımız, burada prototiplerini geliştirmek için TÜBİTAK'tan finansman sağlayabilecekler" şeklinde konuştu.