Rehber kitaplar bir şehrin daha iyi tanınması açısından çok önemli eserlerdir. Böyle bir kitabı elinize aldığınız zaman o şehrin tarihi doğal güzelliklerini topluca tanıma şansınız olur. Böyle kitaplar çok ince ayrıntılara giremeseler bile olmazsa olmaz önemde tarihi ve doğal güzellikleri verirler.
Şimdiye kadar şehrimizle ilgili rehber kitapları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayımlıyordu. Çeşitli zamanlarda yenilenen Konya Turizm Envanteri ile Konya ve ilçeleri önemli bir boşluğu dolduruyordu. Turizm ile ilgili yazılarımda özellikle vurguladığım şey, şehrin tanıtımına turizmcilerin ve işadamlarının da katkıda bulunmaları gerektiğiydi. Sağ olsunlar bizim turizmciler “armut piş ağzıma düş” anlayışını hala kıramadılar. Ceplerinde akrep var.
Rumi Yayıncılık “Konya Şehir Rehberi” adında nefis bir kitap yayımladı. 192 sayfa ve renkli fotoğraflarla desteklenen kitap şehrimizin tanıtımında çok önemli bir boşluğu dolduracak.
Fotoğraf sanatçısı arkadaşlarımız Ahmet Kuş, İbrahim Dıvarcı, İrfan Çakır ve Fevzi Şimşek’in yüzlerce fotoğrafının yer aldığı rehberin girişinde şehrin coğrafyası, doğal sit alanları, ulaşım, iklim, kültür ve tabiat varlıkları, anıt eserler ile Türk-İslam dönemi eserleri verilmiş. 102-117 sayfalarda Mevlana Müzesi’nde sergilenen önemli eserlerin fotoğrafları ayrı bir değer katmış rehbere. 159-176 sayfalarda yer alan Konya’ya has yemeklerin tarifleri ayrı bir zenginlik kazandırmış.
Rehberde ilçeler bölümünü karıştırırken Akören’i bulamadım.1987’de ilçe olan Akören unutulmuş. Merak edip İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı Konya Turizm Envanteri’ne baktım. Akören bu envanterde de yoktu. Zamanın İl Turizm Müdürü İbrahim Tekbaş bu envanterde onlarca fotoğrafımı kullanmış, ama adımı bile kullanmamış.
Rehberi yayımlayan Rumi yayınevine, rehberde yüzlerce güzel fotoğrafı bulunan fotoğraf sanatçısı arkadaşlara teşekkür borcumuz var.