Konya Şeker, “Bilgiyi Ürüne Dönüştüren Üniversite” parolasıyla kurduğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin öncülüğünde, Türkiye’de ilk defa üretim amaçlı embriyo transfer projesini başlatıyor. Konya Şeker, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünün proje ortağı olarak yer aldığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan ‘’İnvitro Embriyo Üretiminde (IVEP) Farklı Yöntemlerin Denenmesi ile Damızlık Elit Süt İneği Sürüsü Oluşturulması’’ projesinin tanıtım toplantısı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, TAGEM yetkilileri, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Bahri Dağdaş Enstitüsü yetkilileri ve öğretim üyeleri katıldı.
ÇÖKMÜŞ: TORKU BİZİM YERLİ VE MİLLİ MARKAMIZ
Proje tanıtım toplantısında açış konuşmasını Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş yaptı. Bu projeye Konya Şeker’in çok önemli bir düzeyde katkı sağladığını ifade eden Çökmüş, “Torku bizim yerli ve milli markamız, bu tür projeleri özellikle de destekliyor. Buradan Sayın Recep Konuk beye de teşekkür ediyorum, bize bu ufku açtı ve destek oldu, cesaretli olmamızı sağladı. Bu proje bilimsel olarak ayakları yere basan bir projedir” dedi.
DİNÇ: BU PROJE İLE ELİT VE ELİT ÜSTÜ SÜT İNEĞİNİ ÜLKEMİZDE ÜRETMİŞ OLACAĞIZ
Daha sonra kürsüye gelen Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Dursun Ali Dinç konuştu. Konya Şeker’in desteği ile bu projenin yürüyeceğini anlatan Dinç, farklı yöntemlerin denenmesi ile oldukça verimli damızlık süt ineklerinin proje ile yetiştirileceğini ifade etti ve “Proje ile süt verimi oldukça yüksek olan damızlık süt ineği üreteceğiz. İnvitro Embriyo transfer metodunu ülkemizde bu proje ile ilk defa uygulayacağız. Ayrıca ilk kez üniversite sanayi işbirliğini de bu alanda sağlamış oluyoruz. Bu proje ile elit ve elit üstü süt ineğini ülkemizde üretmiş olacağız, proje ile yüksek süt verimine sahip dişi Gen kaynağını da oluşturmuş olacağız. Amacımız, hızlı genetik dönüşümü sağlamaktır. Biz bu proje ile bu teknolojinin oluşturulması ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlayacağız, bunu da Torku’nun bünyesinde, Torku’nun çiftliklerinde yapacağız. Bu proje tamamlandığında ülkemiz üstün süt ineği ırkını ithal etmeden kendi bünyesinde temin etmiş olacak” şeklinde konuştu.
HAYVAN İTHALATINA ALTERNATİF BİR MODEL OLMASI HEDEFLENİYOR
Proje ile yıllık süt ortalaması en az 18 ton olan, genetik kusur taşımayan, hastalıklara dayanıklı 30 baş üstün özellikli dişi materyalden proje süresi olan 3 yıl sonunda en az 1000 başlık bir sürü oluşturulması, özel sektör, üniversite ve kamu işbirliğini sağlayarak üretim amaçlı proje gerçekleştirilmesi, Konya Şeker bünyesindeki Embriyo Transfer Merkezinin güçlendirilmesi, aktif hale getirilmesi, merkezde çalışacak çok sayıda teknik personel yetiştirilerek sürekli üretim yapar hale getirilmesi, projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması ile Konya Şeker’in üstün özellikli yavrular taşıyan gebe düve üretim merkezi kurarak ülke hayvancılığında hayvan ithalatına alternatif bir model olması hedefleniyor.
SÜT VERİMİ VE HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİN GELİRİ ARTACAK
AK Parti 25. ve 26. Dönem Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un teşvikleri ile başlanan proje tamamlandığında; süt verimi oldukça yüksek, hastalıklara dayanıklı 1000 başlık bir süt ineği sürüsü elde edilecek ve sonrasında Konya Şeker’in öncülüğünde ülke sathında yaygınlaştırılarak ülkemizin süt ineği ithalatı azalmış ve süt verimi artırılarak hayvan yetiştiricilerinin gelir düzeyi artırılmış olacak. Mevcut süt üretiminin proje sonunda yaklaşık iki kat artması bekleniyor.
Projeyi yürütecek olan kurum, Konya Şeker’in bir iştiraki olan Pankent Mimarlık İnş. Loj. Nak. San. ve A.Ş., projenin yürütücüsü ise Prof. Dr. Dursun Ali Dinç. Proje ortakları da Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü.