-Özlüyorsunuz, değil mi? Hem de çoğu kez özlüyorsunuz.
-Bazen dalıp gidiyorsunuz; çocukluğunuz, ilk gençliğiniz; toz toprak içinde oyunlarınız, arkadaşlarınız.
-Mahallenizi düşlüyorsunuz; eski eşi, dostu, komşuları hayal ediyorsunuz. Bir hoş oluyorsunuz.
-Doğup büyüdüğünüz eviniz, babanızın dönüşünü beklediğiniz saatler; sokağınızın tadı kokusu.
-Sokağınızdaki arkadaşlarınız. Tüm çocuklarla ortaklaşa, para katışarak aldığınız ilk futbol topunuz. Yaptığınız ilk uçurtmanın elektrik tellerine takılıp kalması. Saklambaçlar, uzun eşekler, yedi kiremitler; bilye-boncuk, yağ satarım, yakan top; avucunuzda dönüşüne “ne sinek” dediğiniz fırçanız.
-Alır gider sizi zihniniz hiç olmadık bir zamanda çocukluğunuz, zaman zaman.
-Bırakın elinizdeki işi; öylece kalsın, çocukluğunuza ilk gençliğinize gidin, şimdi.
MAHALLENİZ, SOKAĞINIZ YAZIYA GEÇTİ ARTIK; KİTAP OLDU..
Konya Büyükşehir Belediyesi yayınlarından 196. Kitap “Konya Semt ve Mahalleleri Cilt: 1” yayınlandı; “Şehir Hatıratları Dizisi”nden…
Yokluğu hissedilen, ah olsa denen, bir “Büyükşehir” için olmazsa olmaz denilen bir kitap: Konya Semt ve Mahalleleri/Tarih, Gelenek, Yaşanmışlık” elimizin altında.
Yayın koordinatörlüğünü Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı; editörlüğünü Muhammet ALİ Orak’ın yaptığı kitap konusunda bir “ilk”; büyük albüm boyu 504 sayfa; harcamadan da emekten de kaçılmamış. Yerlinin yabancının yanında Konya’nın yüzünü ağartacak içerik ve kalitede.
Pek çok eski/yeni, belgesel nitelikte fotoğraflarla zenginleştirilmiş; araştırmacılar için “kaynak” olarak nitelikteki “Konya Semt ve Mahalleleri kitabı” hat sanatı çalışmalarını Fatih Özkafa; tashihlerini Metin Köse, ile Hilal Seyhan yapmış.
“MEDENİYET ŞİHİRDEN, ŞİHİR MAHALLEDEN, MAHALLE SOKAKTAN VÜCUT BULUR”…
“Konya Semt ve Mahalleleri” kitabı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek’in “Takdim”i ile başlıyor. Akyürek takdimine şu satırlarla giriyor: “-Medeniyet şehirden, şehir mahalleden, mahalle sokaktan vücut bulur. Ve her medeniyet bir şehirden doğar; şehirler medeniyetin ete kemiğe bürünmüş halleridir.
Bir şehri oluşturan en büyük ailedir mahalle; bir medeniyetin belki en küçük ama en önemli nüvesi.
Modern zaman algımızın ötesinde mahalle, sınırları doğal olan ve o sınırların mahallelilerce bilindiği, çizildiği güvenlik alanıdır. Camisi, medresesi, okulu, çeşmesi, parkı, bakkalı ile insanın her bir ihtiyacının karşılandığı ortak dünyadır, mahalle.
Konya’yı bilmek, tanımak, anlamak önce mahalleyi bilmekten geçer. Şehrin her bir mahallesi bize tarihi, geleneği, kişileri, hayatları, yaşanmışlıkları kimi zaman yüzyıllar ötesini, kimi zaman da dün ile beraber geçmiş unuttuklarımızı beklide bilmediklerimizi haber verir.
Bu şehrin bir sokağından geçerken Mevlana Celaleddin’in Sultan Veled’e seslenişini, bir diğerinden yürürken Friedrich Barbarossa’nın Haçlı Ordularıyla gidişini ve Kılıçarslan’ın mağrur çehresisin görürsünüz. Selçuklu’nun taşa hayat veren abideleriyle birlikte o mahalleye verdiği hayatları da müşahade edersiniz. Dün ile birlikte geçmiş nice yaşanmışlıkların, adetlerin, göreneklerin; birlikte beraberce yaşamanın lezzetiyle hala var olduğunu görürsünüz.
-BUYURUN, YAZILAN SEMTLERİ, MAHALLELERİ GÖRELİM…
“Tarih, Gelenek, Yaşanmışlıklarıyla Konya Semt ve Mahalleleri: Birinci cilt’te; semtler, mahalleler oraların çocukları tarafından yazılmış. Yazarlar, doğdukları, çocukluklarının geçtiği mahalleleri, sokakları yazmışlar. Büyük albüm boy 504 sayfa kitap yaşam öykülerine, hatıralara, hatırda kalan birikimlere dayanıyor.
Çok yazı bir “anlatı” tadında; çok yazı araştırmacılara ip uçları veren belgesel nitelikli kaynaklardan oluşuyar.
“Birinci Cilt” alfabetik bir dizinle sunuluyor; Semtler, mahalleler “baş harfleri ile ‘a’ ile başlayanlar dâhil ‘h’ ile başlayanların sonuna kadar sırayla sunuluyor.
Yazılarda geçen “Konya ağzı”ndan kelimeler, deyimler, terimler, yer adları, kişi adları harf sırasına göre an sayfadan oluşan güzel, çok faydalı bir “Sözlük”te yer alıyor. Her kelimenin hangi sayfada yer aldığı belirtiliyor. Kitap “Konyalıca Sözlük”le gerçekten zenginleşmiş.
Kitapta yer alan semtler, mahalleler; o semt ve mahallenin yazarları şöyle:
-Abdülaziz Mahallesi: Mehmet Ali Uz
-Ahmet Fakih Nakipoğlu Mahallesi: İbrahim Dıvarcı
-Akçeşme Mahallesi: Nail Bülbül
-Aksinne Mahallesi: Mehmet Gündoğdu
-Altınçeşme Önü Semti: Mehmet Ali Uz
-Şükran Mahallesi/Kalecik Mahallesi/Kalecelp Mahallesi/Mücellit Mahallesi/Kürkçü Mahallesi: Mehmet Ali Uz
-Araplar Semti: Seyit Küçükbezirci
-Karakayış Mahallesi: Adnan Özkafa
-Büyüksinan Mahallesi: Ahmet Köseoğlu
-Beyhekim Mahallesi: Etem Öyken
-Çifte Merdiven Semti: Ali Işık
-Güllükbaşı: Burhan Günel
-Şems Mahallesi: Ahmet Kuş
-Çimenlik Mahallesi: İbrahim Demirci
-Dedemoğlu Mahallesi: İhsan Kayseri
-Devle Mahallesi: Mehmet Ali Uz
-Fahrünnisa Mahallesi: Saim Sakaoğlu
-Fakih Dede Mahallesi: Recai Kıcıkoğlu
-Ferhuniye Mahallesi: Bekir Şahin-Serdar Ceylan
-Gazialemşah Mahallesi: Özgen Küçükkoner
-Hacı Emir Semti: Mehmet Ali Uz
-Babalık Mahallesi/Tercuman Mahallesi/Zemburi Mahallesi: Mehmet Ali Uz
-Havzan Mahallesi: Haşim Karpuz, Nuri Dülgerler
-Hacıcihan Semti: Mehmet Ali Orak
-Aşağı Mahalle/Hanaybaşı Mahallesi/Yukarı Mahalle/Hacılar Mahallesi: Mehmet Ali Orak.
KONUYU ŞÖYLE BAĞLAYALIM:
Tarih boyunca, bin yıllık tarihi süreçte "Kadim Şehir", "Aziz Şehir", Kutlu Şehir", " Belde-i Emin" olarak anılan Konya, Anadolu'da kurulan "İlk Türk Devleti Selçukluları"nda kökeni.
Yapılan birçok temel çalışmada çeşitli sebeplerden dolayı geç kalınsa da artık mahalli idarelerimizde " Konya Bilinci" , Konyalılık Bilinci oluştu. Eksikler, " olmazsa olmaz"lar bir bir gideriliyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yayınladığı, kültür dünyamıza hediye ettiği "Konya Semt Ve Mahalleleri" kitabı bunlardan biri.
Bu "birinci cilt.. "h"den sonraki harflerle de başlayan semt ve mahalleler "ikinci cildi" oluşturacak; belki "üçüncü" cilde de ihtiyaç duyulabilir. Yakın bir gelecekte de diğer ciltlerin sunulacağı ilgililerce belirtiliyor.
"Konya Semt ve Mahalleleri" kitabının yayınlanmasını sağlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i tebrik etmek gönül borcumuz; sağ olsun.
Konya'nın "yüz akı" kitaplardan biriside yazıların toplanmasında yazdırılmasında, bastırılmasında çok emeği geçen, kitabın " editörü" Muhammet Ali Orak " takdire şayan" emeği için kutlanmalı.