Konya tarım ve bakan

Fahri Kubilay

"Önümüzdeki 30–40 yıl boyunca dünyada bir gıda problemi olacak. KOP bölgesi dünyaya  gıda maddesi ihraç eden, gıda üretim ve ihracat üssü haline gelecek" diyen.  Bakan Eroğlu  sık sık Konya’ya  gelerek  bölgenin can damarı  sulama projelerini  yerinde takip ediyor. 

Bölgenin son yıllardaki en büyük projelerinden  KOP’un en büyük ayağı olan   Mavi tünelden  başlayıp  neredeyse tüm   baraj ve kanallarla   bir bir  ilgileniyor.

Ülkenin  dört bir yanında   can hıraş  bir şekilde geleceğe  yönelik  çalışma yapan sayın Bakan   bölgemizdeki   sulama  projelerinin temelini atmak için, su  kaynakları bakımından  önemli bir yere sahip Seydişehir’e geldi. Bölgemiz   adına tek arzumuz bu  tür projelerin  en kısa zamanda  hayat bulması.

 Ama  ondan  önce    hafızamızı  yoklayıp   kısa bir analiz yapmakta fayda olduğu kanaatindeyim.

Bir zamanlar yüzölçümü 16.500 hektara ulaşan Suğla Gölü arazisi kim ne derse  desin kop projesi için kurban  edildi.

Gölün ana su kaynakları kesilerek Çumra Ovası'na aktarılmak için milyon dolarlar harcanarak bölgenin en verimli arazisi su deposu haline getirildi.   Baraj  dışında  kalan kısımlarda 2008  yılında  insanlar su  bulmakta  zorlandı ve  bir çok ürün   susuzluktan kurudu gitti.

 Gelecekte  aynı  sıkıntıların yaşanmamasının hiçbir garantisi yok .

Yeni projler hayata geçirildiği zaman bu sorunların ortadan kalkması tek ümidimiz.

Kilometrelerce ötedeki Konya Ovası'nı sularıyla  besleyen Beyşehir Gölü- Sugla  barajının  yakın çevresindeki alanları şimdiye kadar sulanamadı..  Bölgedeki tarım alanlarının büyük bölümünde bu yüzden hala kuru tarım yapılıyor. Bu bölgeye   devasa sulama yatırımları yapılıyor ama  şimdiye kadar bu  bu projelerden  nasibini  alamadı.. Konya Ovası'ndaki araziler bu yatırımlarla birlikte yıllardır sulanıyor ama gölün dibindeki arazilerimiz maalesef sulanamıyordu. .

Seydişehir'in sulanabilir imkânı olan yerleri mutlaka sulu tarıma açılması gerekiyordu ve bugün bunun temeli atılıyor.  Hükümetin  çalışkan bakanlarından olan sayın bakan Eroğlunu  gayretli çalışmasından dolayı kutlamak gerekiyor.

Sadece su projelerin yapılması yetiyor mu derseniz veya bakan Eroğlu’nun  başarılı çalışması kadar tarımın  bir diğer ayağı olan  tarımsal gelişmeler noktasında  ne  durumdayız  derseniz burada  biraz  durup düşünmemiz  gerekiyor.

Konya gibi ülkenin tahıl ambarı bir   bölgede   çiftçilerin yüzü  bir türlü  gülmüyor.

Nedenine gelince  ise   bu hükümetin en zayıf  halkası  olan tarım bakanının başarısızlığı.

 Konya bölgesine   çiftçiler üzerinde bir araştırma yapılsa  bu durum daha net olarak  görülecektir.

Bu  bölgeye münhasır iş yapan  özel sektörün başarısı  devlet imkanları elinde  olan tarım  bakanlığın başarından daha  öne çıktığı, 10 çiftçiyle  bile konuşsan  hemen anlaşılır. Sürekli yeni projeler üretmeye  açık bir bölge olan  Konyada maalesef   bir türlü istenilen  atılım yapılamıyor.

Değil Türkiye  dünyayı  besleyecek  potansiyele  sahip bölgemiz  çiftçiliğin her dalında   ligden düşmüş pozisyonda.

   Ak parti hükümetinin  en başarılı bakanı  Konya’dan olması  bölge  için bir övünç kaynağı,ama bölge için gelecek dönemde  Konya’yı  birinci liğe çıkarak   bir tarım bakanına ihtiyaç var ve bu Konyalı olması en büyük arzumuz.

  Tarım bakanlığında başarısız  politikalar devam ettiği  müddetçe   Konya’nın her tarafını baraj ve  sulama kanalı ile donat san’da ürettiğin değerlenmeyince fazla bir şey değişmez. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.