KONYA TÜRBELERİNDEKİ “YATIR”LAR ZİYARETİNİZİ BEKLİYOR

Seyit Küçükbezirci

“EVLİYA KÜMBETLERİ İLE YAKINLIK KURAN ÇOCUK”

Arapoğlu Makası civarı, Kadı Mürsel Caminin arkası; “Türkçe’nin Büyük Şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın annesi Kadriye Hanım’ın sokağı… Fazıl Hüsnü, anne tarafından Konya’nın öz çocuğu…

“Türkçem, benim ses bayrağım” diyen, 94 yaşına kadar “Ses Bayrağımız Türkçe”yi 130 şiir kitabı ile dalgalandıran Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın, maddi manevi kişiliğinin oluşması, altı yaşına kadar Konya Sokakları’nda gerçekleşir… Yazın diz boyu toz, kışın topuk boyu çamur Konya sokaklarında çocukluğunu yaşarken “Yatır Türbeleri” “Evliya kümbetleri” ile çocuk ruhu aşinalıklar kurar. Eminim; daha zirvesine anlam denizlerinde ulaşılamamış “Çocuk ve Allah” kitabındaki “ayan olan gerçekler” in kökleri Konya sokaklarında çimlenmiştir.

Konyalı küçük Fazıl Hüsnü Konya günlerini, Konya yıllarını yıllar sonra şöyle anlatır: , “-Sokaklar evimdi. Evim sokaklardı. Demek istediğim evden çok sokaklarda yaşadığımdır. Kendi kendine karar verirdim. Altı yaşında bir turist gibi Konya’yı gezerdim. Hemen hemen her sokakta bulunan bir yatır, evliya kümbeti nedense beni çok ilgilendirir. Onlarla yakın bir akrabalık duyardım. Üzerlerinde yanan mumlar, kimi yarı, kimi küçülmüş, kimi bitmiş... Beni aydınlatırken başka çevrelerde olurdum. Evdeki yemek zamanını unuturdum. O çocukluk beni bugün bile etkiler.

ÇOK ANLAMLI, ÇOK MANALI, ÇOK HOŞ

ÇOK DA GEÇ KALMIŞ BİR ÇALIŞMA..

Yaklaşık yüz yıl önce, çocukluğunun oluşum yılları Konya’da geçen Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ruhunda gizemli sezgiler oluşturan “Yatır Türbeleri ve Evliya Kümbetleri”nin 65’i artık istifadenize amade… Konya Büyükşehir Belediyesi bu imkanı sağladı. Faydalanmak size kalmış…

2008 yılında maddi dünyamızdan ayrılan, “Türkçe’nin Yaşayan En Büyük Şairi” Fazıl Hüsnü şimdi aramızda olsaydı; bu “Manayıldızları” adlı “Konya Türbeleri Haritası” kendisine hediye edilseydi… Çocukluğunda, çevrelerinde gezerken derin sezişler hissettiği türbeleri birer birer ziyarete kalkışır, altmış beşini de dolaşmak isterdi.

BUYURUN; “MANA YILDIZLARI”NI SİZE TAKDİM EDEYİM:

Çok anlamlı, çok manalı, çok boş bir harita yayınladı, Konya Büyükşehir Belediyesi. Muhammet Ali Orak’ın hazırladığı “Konya Türbeleri Haritası’nın adı “MANA YILDIZLARI”. “ Mana Yıldızları Haritası”nda, Konya şehir merkezinde bulunan 65 türbe, bir Konya haritası üstünde sunuluyor.

Türbeler, Mevlana Dergahına kaç metre uzaklıkta, yaya olarak kaç dakikada ulaşılır, araba ile kaç kilometre, kaç dakikada ulaşılır gösterilmiştir. Türbelerin yerleri hangi caddede hangi sokakta elinizle koymuş gibi bulmanız mümkün.

“Mütemmim cüz” diye bir kavram var. Bir yer eğer “şehir” ise “mütemmum cüz”lerden oluşur. Sözlükler “ mütemmim cüz” için şöyle der: “Bir nesnenin olmazsa olmaz parçası, ayrılmaz parçası. Bir bütünün onu tamamlayan ve ayrılmaması gereken parçası.

“Konya kültürü, Konya tarihi, Konya folklörü, Konya inanç alemi” babında, “Konya Türbeleri” de “Konya’nın mütemmim cüzleri”nden biri. Muhammet Ali Orak, bu emeği ile gerçekten bir “ilk”e vesile oldu. Konya’nın “Büyük Şehir” olma unsurlarından birini, “memleket irfanına” kazandırdı.

“Mana Yıldızları, Konya Türbeleri Haritası”nın sunuş yazısında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek şöyle der: “Konya… Bir ulu medeniyetin zirvesini yaşamış, zirvelerini kendi içinden çıkartmış, haşmetinin yanında kendini gizleyen esrarlı güzelliğiyle de geriden bakılınca mütevazi, içine girince güzelliklerini insana sunan bir şehirdir. Bozkırın ortasından doğan medeniyet hep esrarını korurken, bugün şehrin her bir tarafını dolaşanlarda tarif edilemeyen bir tad ve haz kendini hissettiri. Bu şehirde dolaşırken I. Kılıçarslan’ın başşehir yaptığı Konya’yı görürsünüz”.

Haritada 65 türbe, birden 65’e kadar Mevlana’nın Türbesi’nden başlayarak tek tek birbirine takip ederek sıralanır. Üçler Sultan, Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu, Hacı Veyis Efendi, Siyavuş Dede Türbesi, İynel ve Mahmut Dede, Şerafettin Türbesi, Ulvi Sultar Türbesi, İç Karaaslan Türbesi, Sebhavan Emir Nureddin Türbesi, Pir Esad (Pisili) Türbesi, Emir İshak Bey Türbesi, Şems-i Tebrizi (Muhammet Şemseddin) Türbesi, Karakurt Türbesi… İlk onbeş türbe böyle… Altmışbeşe kadar sıralanır. Türbelerin yatırları hakkında temin edilebilen bütün bilgiler verilmeye çalışılır, konu ile kaynaklar haritanın bir bölümünde sunulur.

“Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü”nün oluşturduğu haritanın bir kenarında yürüyüş yolları, araç yolları, mezar, mezarlık, cami-mescit, medrese, hamam, bedesten, kütüphane , müze, anıt, kültür merkezi, okul, resmi kurum, meydan, kilise, park, otopark, Konya evleri, tiyatro binası, tramvay, yüksek hızlı tren özel işaretleri ile yer alır. Bir haritanın “olmazsa olmaz”ları olan bu mekan ve tesisler Konya haritasının üstünde, bulunduğu cadde, sokak neyse oralarda gösterilmiştir. Herşeyin gezginin ya da meraklının elinin altında olmasını sağlanmıştır.

“Mana Yıldazları / Konya Türbeleri Haritası”, Konya Meraklıları”na, “Konya Kültürü Sevdalıları”na çok yardımcı olacak, şey kazandıracak.

Eminim, siz de bu haritada gösterilen türbelerin önünden çok geçmişinizdir. Çoğu zaman da “Bu neyin nesi, burada önemli bir yatarı var ama kim ki?” diye merak etmişinizdir. Ama, nereden bulacaksınız ki bu kadar bilgiyi. Haritada yer alan 65 türbe ve yatır hakkında vaktiniz olsa, kitap karıştırmayı da sevseniz yüzlerce kaynağa bakman gerek. O kaynakları nasıl ulaşacaksınız ki…?

İşte, artık meraklıların “Konya Kültürü Bilincine Sahip Konyalılar”ın mazereti kalmadı. “Mana Yıldızları”nın yayınlanmasına imkan verdiği için, vesile olduğu için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e bir teşekkür mesajı göndermelisiniz.

“Kutlu Şehir Konya’nın, eksik olan, “mütemmim bir cüz”ünü emekleri ile tamamlayan Muhammet Ali Orak’ı, Yapımcı Medya Plaza’yı haritanın sahibi Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü mensuplarını tasarımı yapan Sedat Aydemir ve Cihan Yalçın’ı emeği geçen Nihat Güneş, Muhammed Barınlı, Metin Köse’yi samimi duygularla tebrik ederim. 

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.