Konya ve 70 ilde okullar bugün açılıyor! Deprem bölgesinde ne zaman açılacak?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 il dışındaki 71 ildeki okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim okullarındaki öğrenciler, bugün derslerine başlayacak. Afet bölgesinde ise eğitimin 1 Mart'ta başlaması için çalışmalar sürüyor.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkım ve can kayıplarına neden olan depremlerin ardından tüm ülkede eğitim-öğretime ara verilmişti. Konya dahil 71 ilde, okul öncesi, ilköğretim, orta ve lise öğrencileri, bugün ders başı yapacak. Afet bölgesinde ise eğitimin 1 Mart'ta başlaması için çalışmalar sürüyor.

Önce hava şartları ardından ülkeyi yasa boğan depremler nedeniyle uzatılan ara tatil 20 Şubat Pazartesi bugün deprem bölgesi dışındaki şehirlerde sona erdi.

Depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ'daki yardım ve barınma ihtiyacına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi ve hasar tespit çalışmalarının Şubat ayı sonuna kadar tamamlanmasının beklenmesi nedeniyle eğitim-öğretimin 1 Mart itibarıyla başlatılması planlanıyor.

"10 İLDE EĞİTİM-ÖĞRETİMİN BAŞLANGICIYLA İLGİLİ DETAYLARI YARIN AÇIKLAYACAĞIZ"
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ildeki eğitim-öğretimin başlangıç tarihini ve detayları yarın açıklayacaklarını belirterek, "Pazartesi günü 71 ilde eğitim-öğretim başlayacak. Depremden etkilenen 10 ille ilgili değerlendirmelerde de son aşamaya geldik. Bugün de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla bu hazırlıkları değerlendirme imkanımız oldu. Depremden etkilenen 10 ildeki eğitim-öğretimin başlangıcıyla ilgili detayları yarın açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

"48 BİN ÖĞRENCİ FARKLI İLLERE NAKİL OLDU"
Bölgedeki öğrencilerin başka illere nakilleriyle ilgili de konuşan ve nakil olan öğrencilerin pansiyonlarda ücretsiz konaklayacağını ifade eden Bakan Özer, "Nakille ilgili zaten daha önce karar almıştık ve nakil imkanını açmıştık. Şu anda zaten 48 bin öğrenci 71 ile nakillerini aldı. Bu nakil olan öğrenciler de pansiyonlarımızda ücretsiz kalabilecekler" dedi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÖĞRENCİLER İKİNCİ DÖNEMDE DEVAMSIZLIKTAN MUAF

Afet bölgesindeki illerde yapılan tespitler sonucunda, uygun görülen okullarda, il, ilçe ve okul temelli verilecek kararlara göre eğitim öğretim faaliyetlerine başlanacak. Bu doğrultuda ilgili valiliklerce gerekli tedbirler alınacak.

Deprem bölgesinde öğrenim gören öğrenciler, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak. Ayrıca depremin etkilediği illerden diğer illere nakil olan öğrencilerin de devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacağı bildirildi.

Bakanlık ayrıca deprem nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin istemeleri halinde, ülke genelindeki okul pansiyonlarına doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilebileceğini açıkladı.

YKS VE LGS'DE DÜZENLEME

Depremler nedeniyle YKS ve LGS sınavlarına ilişkin de kararlar açıklandı. Bu yıl yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava katılacak öğrenciler 8'inci sınıfa ait sınava esas derslerin, ilk dönem sonuna kadar işlenen, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) katılacak öğrenciler ise 9, 10 ve 11'inci sınıflara ait sınava esas derslerin tamamı ile 12. sınıfa ait sınava esas derslerin ilk dönem sonuna kadar işlenen konu, kazanım ve açıklamalarından sorumlu olacak.

OKULLARDA PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, afet bölgesi illeri ve afetten doğrudan etkilenmeyen diğer illerde uygulanmak üzere Psikososyal Destek Eylem Planı hazırladı. Plan ile başta depremden doğrudan etkilenen iller olmak üzere tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yürütülecek psikososyal destek çalışmalarına ilişkin tüm süreçler belirlendi. Çalışmalarda kullanılacak dokümanlar, "https://orgm.meb.gov.tr/" adresinde yayımlandı.

PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Psikososyal Destek Eylem Planı kapsamında, depremin etkilediği 10 ilde MEB tarafından görevlendirilen rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan oluşan psikososyal destek ekipleri tarafından, psikolojik ilk yardım programı (PİY), öğrenci, öğretmen ve ailelere yönelik olarak uygulanmaya başlandı. Bu çalışmalar, 1 Mart 2023'e kadar devam edecek.

DİĞER İLLERE NAKLEDİLEN ÖĞRENCİLER

Ayrıca deprem bölgesi illerinden nakledilerek diğer illere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere yönelik, okulların kapalı bulunduğu süre içerisinde il ve ilçe psikososyal destek ekiplerince başlatılan PİY çalışmaları devam ediyor.

"DEPREM VE YAS PSİKOEĞİTİM PROGRAMLARI"

Rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından sorumluluk bölgelerindeki rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlara, 16-17 Şubat 2023'te, "Deprem ve Yas Psikoeğitim Programları" ile öğretmen-veli oturumları hakkında uzaktan bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Eylem Planı'nda yer alan ikinci aşama çalışmalara ait "Deprem-Öğretmen Oturumu" bugün öğretmenlere, "Deprem-Veli Oturumu" ise 21-22 Şubat 2023 tarihleri arasında rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından velilere uygulanacak. Oturumlarda, kaygı ve stres farkındalığı, bunlarla olumlu başa çıkma gibi temalardan oluşan içerikler yer alıyor.

Depremin ardından ders başı yapacak 71 ildeki tüm kademelerdeki öğrencilere, bugünden itibaren "deprem psikoeğitim programı" uygulanacak. Program, duyguları tanıma, duygularla baş etme, güvenlik, umut aşılama, benlik saygısı, sosyal ilişkiler, yardım arama modüllerinden oluşuyor.

"KAYIP VE YAS-AİLELER VE ÖĞRETMENLER İÇİN BİLGİLENDİRME OTURUMLARI"

Bu çalışmaların ardından okullarda rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından depremden etkilenen öğrencilere yönelik çalışmalar yapılacak, öğretmen ve ailelerin bilgi sahibi olması amacıyla "Kayıp ve Yas-Aileler ve Öğretmenler İçin Bilgilendirme Oturumları" uygulanacak.

Ayrıca afetten etkilenme düzeyi yüksek olduğu belirlenen öğrenciler için "Psikososyal Destek Psikoeğitim Programı-YAS", rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulanacak.

Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanı bulunmayan okullarda uygulamalar, rehberlik ve araştırma merkezi koordinasyonunda yürütülecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri

Karaman, Nevşehir, Kayseri ve Niğde’de Eğitime Kar Tatili
556 yıldır aralıksız eğitim veren okul: Hoca İlyas Ortaokulu
Bozkır Merkez Cumhuriyet Ortaokulu'na Yeni Nesil Fen Laboratuvarı
Türkiye'nin İlk Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ'un Hikayesi NEÜ'de Anlatıldı
LGS sınavına yönelik yeni örnek sorular yayımlandı