Konya yemek destanı

A.Cenap Kendi

            Bundan önceki yazımızda Konya mutfağı kültürüne ait KIRINTI  çeşitlerinden bahsetmişdik. Bu kültürün Desdanlara konu olmuş  bestelenmiş mizikal mahfillerce yerini bulmuş  tutulmuş YEKDA isimli  eserden söz edeceğiz.

       Eserin müellifi ve bestekarı  kadın hocası ŞERİFE HANIMDIR.  – 1847 – YILINDA Konyada doğmuş  - 1932 – yılında  - 85 – yaşında iken hakkın rahmetine  Kalecek mahallesi Karahafız sokak -17 – kapı nolu evinde kavuşmuştur.  Yüksek mezarlıkda metfun olup o mezarlığın Pazar yeri olarak  bozulmuş olması nedeni ile toprak altında  kabri  kapalı Pazar yerinda Yol üzerindeki Caminin tam karşısında Dokuzuncu sütunan altında yatmaktadır.

                                     Y   E   K   D   A

       Evvela yürüttük başdan çorbayı

       Sarımsakla terbiyolmuş paçayı.

       Domatesle bişirmeli bamyayı

       Midemizi açsın,hoş misal olsun.

               Yekda yavrum yekda

              Basdırmalar denkde

             Ah ne olursa olsun

            Delikanlılıkda

            Kostak kostak yürüyüşü

            Emmim oğluna benzer

           Civlek civelek yürüyüşü

          Diyzem kızına benzer..

  Gadayıfın teli kırmalı gülü

  Üzeri kokulu Amberli gülü

  Pilavın üstüne getir sütlüyü

  Yiyelim bizler de car cemal olsun.

  Nakarat

 Yemek yerken sakın durmayın ağır

 Bir gözün kör olsun kulağın sağır

 Sahanlar boşalsın  yenisini çağır

Doyan ahbaplara berkemal olsun

Nakarat

Erişdeye dikkat etfazla pişirme

Nohudu ısladın amma şişirme

Yemek sıralarını sakın şaşırma

Yiyenlerin midemi var hamal olsun.

Nakarat

Namazda dağılır şivlilik bişi

Saçarası açmak kadının işi

Mangala koyarken kebabı şişi

Ateş kıvamındapür cemal olsun.

Nakarat

Meram patlıcanını külde közledim.

Domalan yemeğini pek çok özledim,

Sıra tandır börekde nasıl gözledim

Kişniş hoşafı üstüne var kemal olsun.

Nakarat

Paçanın vatanı Silledir Sille

Tiride rad verir soğanlı kelle

Ey aziz ihvanlar bu sözü belle

Size unutulmaz bir beyan olsun..

Nakarat

Mantar yemeğini azyiyin biraz

Üstünü yoğurtla belki eder naz

Ara başı çorbasına yeter iki gaz

Yiyen ahbaplar var giryan olsun.

Nakarat

Bak şu işe ki dostlarım daldık

Genevir helvasını unuttuk kaldık

Gülecekler amma çok obur olduk.

Böreklerin yağı var şırlağan olsun

Nakarat

Pişmaniye eğer düşerse hoştur

Üzüm hoşafından sonrası başdır.

Kanuni sanideyiz ortalık kışdır

Bu günlerde geçer ruh revan olsun.

Nakarat.

Mısırgayı bir hal ile öldürün

İçni de fındık fısdık doldurun

Lokmaları üçer beşer galdırın

Yiyen ehbaplara var helal olsun.

Nakarat.

                

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.