Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplandı. Ortak bir deklarasyon yayımlayan ziraat odaları, yağlık ayçiçeği taban fiyatının acilen açıklanması çağrısında bulunarak, “Maliyet artışı yüzde 40'ı geçti. Buna göre bir taban fiyatı açıklanmalı. Ayçiceği ekimi cazip hale getirilmeli” ifadelerini kullandı.
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu 27 Ağustos'ta ayçiçeği fiyatlarını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Toplantıya Katılan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı ve Çumra Ziraat Odası Başkanı Yardımcısı Yaşar Dur imzası ile deklarasyon yayımlandı.
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, ayçiçeği fiyatları hakkındaki değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
Ülkemizin bitkisel ham yağ ve yem sanayisinin önemli ihtiyacı olan ayçiçeği ürün hasadı olan ülkemiz üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Konya bölgemizde başlamıştır. Ancak fiyatlardaki belirsizlik, değerli üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış gübrede son bir yılda yüzde 125 ile yüzde 150, mazotta yüzde 35, tohumda yüzde 40 enerji maliyetlerinde yüzde 35-40 fark meydana gelmiştir.
Kuraklık ayçiçeği tarlalarını da vurdu! Bazı tarlalarda hasat yapılamadı
Konya bölgesinde ayçiçeği, sulu tarım ile yetiştirildiği için en az 5-6 su ile yetiştirilmektedir. Bu yıl kuraklık olmasından dolayı verimlerde düşüş meydana gelmiştir. Bazı bölgelerimizde kuyularda suların çekilmesi ve bsk kanallarından su verilememesi nedeniyle hasat yapılamayan yağlık ayçiçeği tarlalarımız bulunmaktadır.
"Ayçiçeği alım fiyatlarının 6TL/kg olması ekimi cazip hale getirir"
Genel olarak maliyet artışımız ise yüzde 40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışları ile birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6TL/kg oluşması çiftçilerimizde önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale geleceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür.
Fiyat beklentisi karşılanmazsa..
Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisi karşılanmaması durumunda ise, üreticimiz önümüzdeki yıl daha çok su tüketecek, ürünlerin ekilişine yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon, ülkemizin bitkisel ham madde açığı artacaktır. Bu ekilişlere rağmen ülkemizde yüzde 30'a varan ayçiçeği açığımız bulunmaktadır.
Gümrük vergileri uygulansın
Geçmiş yıllarda hasat dönemlerinde üreticimizi kollamak adına uygulanan gümrük vergilerinin bu yılda geç kalmadan uygulanmasını Ziraat Odaları olarak hükümetimizden talep ediyoruz.
Toplantıya Katılan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Merkez Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı ve Çumra Ziraat Odası Başkanı Yardımcısı Yaşar Dur imza ile deklarasyon yayımladılar.