Konya'da Osmanlı geleneği zimem defteri geleneğini uygulayan MÜSİAD Konya Şubesi üyeleri, kentte 100’e yakın bakkalı tek tek ziyaret ederek ihtiyaç sahibi ve borçlu vatandaşların 500 bin liraya yakın hesaplarını kapattı.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, başlattıkları Zimem Defteri uygulaması hakkında bilgi verdi. Zimem Defteri’nin Osmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödeme geleneği olduğunu kaydeden Hilmi Kağnıcı, “Osmanlıdan bize kalan en büyük miraslardan biri olarak gördüğümüz Zimem Defteri, üyelerimizden büyük ilgi görüyor. Uygulama, büyük bir ihtiyacı karşılamakla birlikte, ecdadın miras bıraktığı adalet ve hakkaniyeti, gelecek nesillere aktarabilme noktasında da önemli bir adım oldu” ifadelerini kullandı.
Zimem Defteri uygulamasında 100’e yakın bakkal gezerek 500 Bin Liraya yakın borcu sildirdiklerini kaydeden MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Ramazanın başından itibaren bu yılda büyük bir heyecanla başlattığımız bu uygulamada Beş yüz bin TL’lik maddi desteklerle, Konya’nın çeşitli ilçelerinde yönetim kurulu üyelerimiz tek tek gezerek çok büyük bir hassasiyetle ve detaylı araştırmalarla 100’e yakın bakkal ziyaretiyle ihtiyaç sahibi ve borçlunun hesapları kapatılmıştır. MÜSİAD Konya olarak bizler, kazancımızı bölüşmeyi ve ihtiyaç sahibi kardeşlerimize elimizden geldiğince yardım etmeyi kendimize görev edinmiş bir yapıyız” dedi.
'Komşusu açken tok yatan bizden değildir'
MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, 'Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek' hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oluyor. Günümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak, var olan ihtiyacın fark edilmesini sağlamak, MÜSİAD Konya olarak bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirmektedir. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmeti olarak, bu geleneğin sürdürülerek daha geniş kitlelere ulaşmasını son derece önemsiyoruz” diye konuştu.
"MÜSİAD Konya Ailesi’ni, hayır dualarıyla daha da büyütüyoruz"
MÜSİAD’ın üyeleri arasında sosyal yardımlaşmayı teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği Zimem Defteri uygulamasını dernek misyonunun bir parçası olarak gördüklerini kaydeden Kağnıcı, “Zimem Defteri geleneğiyle el uzatıyor, MÜSİAD Konya Ailesi’ni, ihtiyaç sahiplerinin hayır dualarıyla daha da büyütüyoruz. MÜSİAD Konya’nın Ahilik vizyonuyla yön vermesi, birlikte çalışmayı yüceltmesi, ekip ruhuyla hareket ederek birliğin, dayanışmanın ve gelişmişliğin kökleşmesine vesile olması bizi mutlu ediyor. Üyelerimiz arasındaki yardımlaşma ve dayanışma kültürünü kurumsal bir yapıya dönüştürmek düşüncesi ile inşa edilen bir misyon ile hareket etmesi köklerine ve değerlerine sıkı sıkıya bağlılığının bir nişanesi oluyor” ifadelerini kullandı.