Konya'da 25 kişiye kadro

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Konya İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Konya İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yavuz, kurum il binasında düzenlediği basın toplantısında Konya'da taşeron olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişinin kadroya alınacağını belirtti. 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun 1-Hükmünde Kararname ile alt işveren işçilerin kamuda istihdamı için yapılan düzenlemenin 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girdiğini ifade eden Yavuz, "Hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak 2018 tarihinde başlamıştır. Geçiş süreci 2 Ocak 2018'den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır. Alt işveren işçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları alt işveren  şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklard1r. Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri, başvurdukları idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır. Başvuru sahipleri herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair beyanda bulunacaktır" ifadelerine yer verdi.

Sabah ve akşam saatlerinde kurumda belge alma yoğunluğu yaşandığını ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gerekli önlemleri alacağız. Özellikle üniversiteler, belediyelerde yoğun bir taşeron çalışan var. Bu çalışanların işlerini kolaylaştırmak adına kurumlar ile konuştuk, işçilerin buraya gelmelerine gerek kalmayacak. İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdinde kontrol edilerek, çalıştıkları idarelerce sınav süreci başlatılacaktır. Bu işlemlerin ardından işçilerimiz çalıştıkları kurumda istihdam edileceklerdir. Alt işveren işçilerimizin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmemektedir. Böyle bir uygulama KHK'da yer almamaktadır. 90 günlük sürecin sonunda. İşçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir. Bu sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır. Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup, bu durum alt işveren şirketlerine karşı işçinin haklarından vazgeçmesi anlamına gelmemektedir. Alt işveren şirketleri sulhe taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar. Alt işveren işçilerimizin, bu kapsamda çalıştıkları hizmet süreleri, İş Kanunu hükümleri çerçevesinde idareler tarafından ileride ödenecek kıdem tazminatına esas toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında dikkate alınacaktır.  Bahsettiğimiz sürecin hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için Alt işveren Firmalarının Aralık ayı nihai bildirgelerini en geç 9 Ocak'a kadar vermeleri gerekmektedir.”  Ferit Hepokur-Memleket