Konya'da 7 saatte 7 sarsıntı! Peş peşe uyarılar geliyor: Peki Konya olası depreme hazır mı?

Konya'da deprem riski artıyor! Uzmanlar, kentteki binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söylüyor.

Konya, geçtiğimiz aylarda Selçuklu ve Kulu'da meydana gelen depremlerle birlikte deprem riski konusunda yeniden gündeme geldi.

Konya için 6 veya 6,5 şiddetinde deprem tahmini

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Selçuklu'da 1 Ağustos 2023 saat 18.06 meydana gelen 5,1'lik depremin ardından şu açıklamada bulunmuştu:

"Konya fay zonu ana fayı üzerinde beklenen bir deprem aslında. Sürekli olarak meydana geliyor bu bölgede. Özellikle aletsel dönem içerisinde rastlanmış olan ya da yaşanmış olan en büyük deprem bu 5,1’lik deprem. Ana fay tek parça halinde kırılırsa, 6 ile 6,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip ancak çok yüksek bir ihtimal olarak değerlendirmiyoruz."

Naci Görür 18 ili açık ve net uyardı

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise dün yaptığı açıklamada Konya'nın da aralarında bulunduğu 18 ili açık şekilde uyardı.

18 il arasında yer alan Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari için önemli uyarılarda bulunan Görür, "Direkt fayın üzerinde yaşıyor bu iller. Bunların altındaki faylar oldukça güçlü. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri var" değerlendirmesinde bulundu.

Görür, "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum ki Maraş, Hatay gibidir." dedi.

Konya'da 7 saatte 7 sallantı

Dün (5 Aralık) Konya'da 9:50'den 16:50'ye kadar, kentin farklı noktalarında 7 adet sarsıntı meydana geldi. Bu sarsıntıların şiddeti 0,6 ila 2,0 arasında ölçüldü. Bu sarsıntılar her ne kadar hissedilmese de sıklığı dikkat çekti.

Konya'da Deprem Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Uzmanlar, Konya'da deprem riskinin azaltılması için kentin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurgularken, kentteki binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini ifade ediyor.

Konya'da deprem riskini azaltmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

- Kentteki binaların deprem yönetmeliğine uygun olarak güçlendirilmesi sağlanmalıdır.
- Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılarak, eski ve depreme dayanıklı olmayan binaların yenilenmesi sağlanmalıdır.
- Deprem bilincinin artırılması için eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.
- Afet ve acil durum planları hazırlanmalı ve bu planlar düzenli olarak güncellenmelidir.

Bu önlemlerin alınması, Konya'da deprem riskinin azaltılmasına ve olası bir depremde can ve mal kaybının en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri

Konya'da Okullar Tatil Edilebilir
2 Bin Ton Mısır Sapı Balyası Kül Oldu
Çaycıyı vahşice öldürdü, 'Ufak bir dokunmak istedim' dedi
Galerici Muhammed Paytar'ın öldüğü silahlı kavganın zanlıları adliyeye sevk edildi
Gazze’deki basın şehitleri için Konya'da hatıra ormanı kuruldu