Konya’da Anılara Hayat Veren Usta: Orhan Ereler

Konya’da gramofon, plak ve antika radyo tamircisi Orhan Ereler, anısı olan cihazların tamirini yaparak geçmişle günümüz arasında köprü kuruyor.

54 yaşındaki Orhan Ereler, ilkokul yıllarında öğrendiği elektrikli cihazları tamir işini yaklaşık 30 yıldır sürdürüyor. O dönemde ustasından öğrendiği gramofon, plak ve antika radyo tamirini aynı hevesle devam ettiren Ereler, anısı olmayan cihazları tamir etmiyor. Ereler, bir ürünü tamir etmesi için müşterinin ailesinden ya da hikayesinin olması gerektiğini vurguluyor. Gelen plak ve radyoların arızasını tespit eden Ereler, arızaları tamir ederek cihazları restore ediyor ve sahiplerine teslim ederken duygusal anlar yaşandığını belirtiyor.

Eski Nesil Elektroniğe Dönüş

Mesleğe başlama sürecini anlatan Orhan Ereler, "Elektrikçi olarak mesleğe ilkokul 5. sınıfta başladım. Konya tabiri ile çekirdekten yetiştik. Çıraklık ve kalfalık dönemlerimiz geçti. Yeni nesil elektronikten başladık ama zamanında bu eski cihazları gördüğümüz için bir zaman sonra bu tarz ürünlerin de tamiratını yapan kimse kalmadığı için bu yola başladık. Plak dinleyen veya bu işe düşkün olan arkadaşlarımızın desteği ile eski nesil elektroniğe dönüş yaptık," dedi.

Türkiye Genelinden Gelen Tamir Talepleri

İlk etapta Konya içinde tamirler yaptığını, daha sonraki yıllarda ise Türkiye’nin farklı şehirlerinden müşterilerin geldiğini ifade eden Ereler, "İlk etapta tamir olarak başladık. Konya içi veya başka yerlerden tamirlerimiz başladı. Sosyal medyadan da yaptığımız işi yayınlayınca tüm Türkiye görmeye başladı. Tamirimizin yüzde 80-85’i Türkiye genelinden geliyor. Tamir işinden sonra da cihaz satmaya başladık. Sonrasında da plak talebi oldu. Hem cihaz satışı yapıyoruz, aynı anda da tamirini yapıyoruz. Tamir işimiz çok yoğun. Ürünler eski olduğu için parça bulmakta zorlanıyoruz. Bunlar bayağı bir zaman alıyor. Bütün ürünleri yapmaya çalışıyoruz. Radyoların eski olanlarını çalışıyoruz. Parçası eksik olanlarını buluyoruz. İç kasalarında sorun varsa restorasyon yapıyoruz. Ahşap, deri, metal olan ürünlerin tamamının bakımlarını yapıyoruz," şeklinde konuştu.

Manevi Değeri Olan Cihazların Tamiri

Orhan Ereler, ticaret için cihaz tamirinden ziyade, anısı olan cihazların tamiriyle ilgilendiğini belirtti. Ereler, "Bazı insanlar bu işin ticaretini yapıyor. Bazı insanlarda ailelerinden kalan ürünleri oluyor. Onlar rahmetli olunca, çocukları buluyor. Ama ürünler yıllardır yatmakta olduğu için arızalı. Ailelerin anısına bize tamire getiriyorlar. Tamire gelen ürünlerde neden ticaret ile maneviyatı arıyoruz? Manevi değeri olan ürünlere insanlar değer veriyor. Bodrumdan çıkarıyor çalışmayan ürünlerini bize getiriyor. Biz yapıyoruz, yapıldıktan sonra insanlar bu ürünlerini en güzel şekilde yerine koyuyor. Gelip burada müşterilerin duygulandığı bile oluyor. Annesinin bir ürününü müşteriye tamir edip verdiğimiz zaman, müşterilerimiz ağlıyor. İşte bu durum bizi mutlu ediyor. O ürünü ayağa kaldırmak bizi mutlu ediyor. O tarz ürünlerin üzerine daha ağırlık veriyoruz," diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Konya'da Kritik 15 Gün!
Konya'da Muhteşem Konumdaki Arsa Baş Döndürecek
TYB Konya Şubesi'nde Mitat Enç anlatıldı
Meram Belediyesi, 2024'ü Değerlendirdi, 2025 İçin Hedefleri Belirledi
Mersin'den İzmir'e götürülen tır dolusu kokmuş balık Konya'da yakalandı