Konya'da, halk arasında "süper meyve" olarak bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin hasadı başladı. Sarayönü ilçesinin Kurşunlu Mahallesi'nde, Tahsin Tosun tarafından 8 dekarlık alanda yetiştirilen aronya meyvesi, tek tek elle toplanıyor. Eşinin kanser tedavisi sürecinde aronyanın sağlığa faydalarını öğrenen ve ardından bu meyveyi yetiştirmeye başlayan Tosun, hasat döneminden memnun olduğunu belirtti.
"Amacım Sağlık Meyvesini En Sağlıklı Şekilde Yetiştirmek"
Tahsin Tosun, aronya yetiştirmenin zorluklarına rağmen organik üretim yapmaya özen gösterdiğini belirtti. Konya Ovası'nın kuraklığına ve kıraç arazilere rağmen, aronya bitkisini kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan yetiştirdiğini vurgulayan Tosun, "Aronya meyvesi, Kuzey Amerika kökenli bir çalı bitkisi. Kimyasal kullanmadan tamamen organik şekilde yetiştiriyoruz. Amacımız, iri meyveler değil, sağlık açısından faydalı meyveler üretmek" dedi.
Aronya Meyvesinin Sağlığa Faydaları
Aronya meyvesinin günlük 35 gram tüketildiğinde insan vücudunun antioksidan ihtiyacını karşıladığını belirten Tosun, "100 gram taze aronya meyvesinin orac değeri 16 binin üzerinde. Günlük 35 gram aronya meyvesi tüketimi, vücudun tüm antioksidan ihtiyacını karşılar" şeklinde konuştu.
Hastalar İçin Şifa Umudu
Eşinin rahatsızlığı için aronya meyvesi almaya gelen Meriç Reisoğlu, aronya meyvesinin doktorlar tarafından tavsiye edildiğini belirterek, "Bu meyvenin şifalı olduğunu duyduk ve denemek istedik. Şimdi de taze meyvesini almaya geldik" dedi.
Aronya Yetiştiriciliği Tavsiye Ediliyor
Aronya bahçesinde çalışan işçi çavuşu Müslüme Oğuz, aronya meyvesinin hasadında çalıştığını ve bu işi severek yaptığını ifade ederek, "Zor olsa da ekmek paramızı kazanıyoruz. Bu meyveyi yetiştirmeye hevesliyim ama imkanım yok. Yetiştirmek isteyenlere tavsiye ederim, çok memnun kalacaklardır" dedi.