Konya'da Asgari Ücret Kaç Lira Olur?

2025 yılı asgari ücret zammı için yeni tahminler ortaya çıkarken, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı bölgesel asgari ücret düzenlemesi talebinde bulundu. Uzmanlar ise bu öneriye karşı çıkıyor.

Tüm çalışanların dört gözle beklediği 2025 yılı asgari ücret zammı ile ilgili tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Milyonlarca çalışanın gözü, Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olacak. Geçmiş yıllarda yapılan asgari ücret artışlarının genellikle enflasyon oranı ile paralel ya da onun 5-10 puan üstünde gerçekleştiği biliniyor. Bu nedenle, bu yıl komisyonun ilk dikkate alacağı veri yine enflasyon olacak.

Ekonomistlerin Tahminleri ve İşverenlerin Talepleri

Ekonomistlerin tahminleri, asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 40 ile 45 arasında olacağı yönünde. Ancak işverenlerin bu zam oranının yüzde 30 ile sınırlı kalmasını istediği bilgisi, kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı. Asgari ücret zammı için henüz 2 ay kalmışken, tahminler ve talepler hızla şekilleniyor.

MÜSİAD'dan Bölgesel Asgari Ücret Talebi

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, İstanbul ile Anadolu'daki yaşam koşullarının birbirinden farklı olduğunu savunarak bölgesel asgari ücret düzenlemesi istedi. NOW'a konuşan Asmalı, Anayasa Mahkemesi’nin 50 yıl önce 'eşitsizlik' ilkesine uymadığı gerekçesiyle bölgesel asgari ücreti kaldırdığını hatırlattı.

"Asgari ücretin üçte ikisine çalışırım diyenler var," diyen Asmalı, Anadolu ile İstanbul arasındaki kira farkının 10 bin liraya ulaştığını vurguladı.

Sendikaların Tepkisi

Ancak Asmalı’nın bölgesel asgari ücret önerisine sendikalar ve çalışma hayatı uzmanları karşı çıkıyor. Sosyal Politikalar Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, bölgesel asgari ücretin üniter devlet sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Çelik, "Bölgesel asgari ücret dipsiz bir kuyudur. Aynı şehir içinde bile ciddi yaşam farkları söz konusu olduğu için hangi bölgelere nasıl uygulanacağı ciddi bir tartışma konusu olacaktır," ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise, "İşçilik ücretlerini aşağı çekmek için yapmayacakları öneri kalmayacak," dedi.

2025 Yılı İçin Asgari Ücret Tahminleri

Türkiye'de 1951-1974 yılları arasında uygulanan bölgesel asgari ücret sisteminden Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde vazgeçilmişti. Peki, 2025 yılı zamlı asgari ücret için masada hangi rakamlar var? İşte bazı asgari ücret zam tahminleri:

  • İktidarın Orta Vadeli Programı'na göre
    OVP Enflasyon Tahmini: Yüzde 41,5
    Asgari ücret tahmini: 24.058 TL

  • TCMB'nin enflasyon beklentisine göre
    Merkez Bankası Anketi: Yüzde 43,14
    Asgari ücret tahmini: 24.336 TL

  • Reuters'in enflasyon tahminine göre
    Reuters Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,95
    Asgari Ücret Tahmini: 24.304 TL

  • Finansal Kurumlar Birliği'nin enflasyon tahminine göre
    Finansal Kurumlar Birliği Enflasyon Tahmini: Yüzde 49,39
    Asgari Ücret Tahmini: 25.399 TL

Asgari ücret zammı konusunda gelişmeleri takip etmek için gözler, Aralık ayında gerçekleştirilecek toplantıda olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

BYD: Elektrikli Araç Pazarında Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
Antalya-Alanya Otoyolu ile 6,6 milyar tasarruf edilecek
Tarih Belli Oldu! Kredi Kartlarından 750 TL Kesilecek
Müge Anlı ve A101 İş Birliği ile Yeni Reklam Yayında
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret mesajı: Adil ve şeffaf olacak