Konya'da doğalgaz kültürü oluştu

Gaznet Genel Müdürü Ali İhsan Sılkım'la doğalgazı, hava kirliliğini, Konya'da yapılanları ve yapılacakları konuştuk.

-2005 Gaznet için nasıl geçti, 2006 hedefleriniz nelerdir?


Geçen yıl Konya'da doğalgaz çalışmalarına başladıktan kısa bir süre sonra doğalgazı kullanıma sunduk. 1 Ekim'de gaz konutlarda kullanılmaya başlandı. Bugün 50 bin aboneye ulaşmış durumdayız. Geçen yıl Konya'da, doğalgazın ilk defa kullanılıyor olması ve doğalgazı Konya'nın ilk defa tanıyor olmasından dolayı "eşimiz dostumuz bir kullansın da ondan bizde kullanırız" diye düşünüldü ama bu sene bu aşıldı ve 50 binli sayılara ulaştık. Bu sene başlarken doğrusu tahminlerimiz biraz daha mütevazıydı, 35 bin sayıları bize iyi rakamlar gibi görünüyordu. Çünkü geçen yıl ciddi bir talep oluşmamıştı ve bunun ne kadar değişeceğini bilmiyorduk. Biraz yaşayarak görmek istiyorduk onun için tahminlerimizi mütevazı tutmuştuk. Şu anda da tahminlerimizin aşıldığını görüyoruz.


Çalışmalarımız çeşitli bölgelerde devam ediyor. Hava koşulları müsaade ettiği sürece bizim çalışmalarımızda devam edecek. Tabi bu abonelik performansıyla alakalı. Biz bu yatırımı sürekli yapma kararı alırsak Konyalılar'ın da buna cevap vermesi gerekir. Sene başındaki planladığımız yatırımı Ağustos ayında bitirdik, sonra yeni yatırımlara devam ettik. 2006 hedefleri de yeniden belirlenecek, yeni yatırımlarımız da devam edecek.


2006 yılında yatırım yapacağımız mahalle ve sokakların isimlerini Ocak ayı içerisinde ilan edeceğiz. Geçen yıl ilan edilen bir katalog vardı, bu katalog  tamamen değişti. Yeni yerler yapılacak ve hedeflenenden önce de yatırımları tamamlayabileceğimizi gördük. 2006 da böyle olacak, yeni ilan edilecek olan yatırım planıyla bu yıl yapacağımız yerleri kamuoyuna ilan etmiş olacağız. Biz Konya'da 1 yıl içinde hedeflenen bütün yatırımları yapabiliriz, ama vatandaş bunun aboneliğini beş yılda yapacaksa bizim acele etmemize gerek yok. Bu performansı birlikte yakalamamız gerekiyor, bu kısa sürede yapılacaksa hep birlikte yapmamız gerekiyor.


-Konya'da doğalgaz benimsenmiş gibi görünüyor.           


Kullanıcı sayısı arttıkça,  bir şekilde kullanan insanlar bunun reklâmını kullanmayanlara yapıyorlar. Bu da doğalgazın yaygınlaşmasını sağlıyor, bu doğalgazın bir şekilde kabul görmesini de sağladı. Kendi reklâmını kendisi yapmış oldu.


-Konutlarda mı sanayide mi daha yoğun kullanılıyor?


Zaten 2. ve 3. Organize Sanayileri doğalgazı BOTAŞ'tan almışlardı ve kullanıyorlardı. Tabi sanayici için doğalgaz rekabet üstünlüğü sağlıyor. Biz şimdi 1. Organize Sanayi bölgesine doğalgazı götürüyoruz. Büsan ve Organize Sanayi bölgelerinden iş adamlarıyla görüşüyoruz, doğalgazdan çok memnunlar. Süt firmalarında anlaşmazlıklar var onlar geçemediler ve bazı iş adamları da işyerlerine alma konusunda yeterince istekli olmayabiliyorlar. Genel olarak iyi durumdayız. Konutlarda da bu sene yüzde kırkları seviyesini getirdik. Konya'da doğalgaz kültürü oluşmuş durumda, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.


-İlçelerde durum nedir. Ereğli'ye doğalgaz verildi, diğerlerine de gidecek mi?


Ereğli'ye doğalgaz verildi. Ereğli'de bu yıl yüzde 40 oranını geçmiş durumdayız. Orada daha rahat kabullendi insanlar. Onun için Ereğli'ye ayrıca teşekkür etmek gerekiyor. Önümüzdeki yıl Ereğli'nin yüzde 100 oranına ulaşacağını umuyoruz. Ereğli'de yatırımımızın yüzde 50'sini yakalamış durumdayız. 10 bin abonelik bir şebeke yaptık, tahminimiz 20 bin abonelik bir kapasite var. Şu anda Seydişehir, Beyşehir ve Çumra ilçeleri gündemde. 2006 yılının başlarında ihale duyurusu yapılacak, biz oranın ihalesine de gireceğiz. Tıpkı Konya ve Ereğli'de olduğu gibi biz buralarda da doğalgaz işini yapmak istiyoruz. İlçe Belediye Başkanlarının talep etmesi gerekiyor. EPDK mutlaka bu talepleri görmek istiyor. Talebi olan ilçelerimizin talepleri dikkate alınıyor. Doğalgaz hattının yakın olduğu Ilgın ve Akşehir ilçelerimiz bu noktada istekli olurlarsa o bölgelerin de ihalesi gündeme gelebilir.


-Hava kirliliği konusunu konuşabilirmiyiz? Konya'nın bu yıl havası eski yıllara göre daha mı kirli?


Hava kirliliği konusunda aslında konunun direk muhataplarıyla da konuşmak gerekiyor. Doğalgazın kullanımının çok artmasına rağmen havada iyileşme yakalanamadı, tam tersine kendi üzerimizde bir takım olumsuz etkilerini yaşamaya başladık. Bir takım rahatsızlıklar oluşmaya başladı, Konya'da çok ciddi bir kirlilik oluştu. Kömür kullanımında biraz değişiklikler oldu ama yetersiz. Bu konuda denetimin biraz daha artırılması gerekiyor. Kış başlarken depolardaki kömürlerin bitirileceğine dair bir söylenti var. Eğer bunlar doğru ise yetkililerin bu konuları ciddi şekilde düşünmesi gerekiyor. Önlemlerin alınması gerekiyor. Biz Gaznet olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; üzerimize düşen görevi bugüne kadar yerine getirdik, bundan sonrada yerine getirmeye hazırız. Bize yatırımların hızlandırılması yönünde bir istek gelirse buna da varız. Yeter ki, sorunu birlikte çözelim, denilsin.


Kamu sağlığı bu noktada ön planda olmalı, bu bir sorumluluk. Bize bu güne kadar şu bölgede yatırım yapın, şu bölgede yoğunlaşın diye bir talep gelmedi. Biz aslında yatırımı yaparken konutların en yoğun olduğu bölgeleri birinci dereceden yatırım alanı olarak tespit etmeye çalıştık. Bu bölgelerde doğalgaz kullanımı mecburi hale getirilebilseydi bu mesele çözülürdü. Yine de bize belli bölgelerde yatırım yapılması yönünde gelecek taleplere biz her zaman hazırız. Yetkililerin bu kararları alması gerekir. Toplumun bir kesimi yasaklarla harekete geçebiliyor. Biz sene başında kampanya açtığımızda birçok dostumuzun bizi arayarak; "mecburi hale geldi mi?" diye sorduğunu gördük. "Hayır" dediğimizde ise bu insanların birçoğu doğalgaza abone olmadı. Bir farkındalık yok, başka öngörüler yapılıyor. İnsanlarımızın birçoğunda havaların kirli olmasının rahatsızlığını göremiyorsunuz. Böyle olunca da bazı önlemler almamız gerekiyor. Sayın Recep Tayyib Erdoğan, Başbakanımız Belediye Başkanı iken İstanbul'da bu kararı büyük bir cesaretle aldı, mahalli çevre kuruluda bu karın alınmasına öncülük etti, İstanbul'un havası birkaç yılda temizlendi. Bu dönüşüm hızlı bir şekilde sağlandı. Şu ana kadar yaptığımız yatırım 25 Milyon dolarlar seviyesinde. Ama abonelikte aldığımız para şuana kadar dörtte biri bile değil yani para kazanmamız söz konusu olmadı.


Bu kentte hava kirliliği varsa, bu hepimizin ortak sorunuysa, bu konu cesaretli bir şekilde konuşulup, cesaretli bir şekilde kararların alınması gerekiyor. Bizden istenecek yatırımı hızlandırma taleplerini biz karşılamaya hazırız.


-Kredi kartıyla ödeme kabul ediyordunuz ama geçen ay iptal edildi, neden?


Başta kredi kartıyla ödeme almak gibi bir zorunluluğumuz yoktu, ama geçen yıl çok az sayıda abonemiz varken biz sermayemizin bir bölümünü buna ayırmıştık. Gaz paraları da çok düşük bir meblağ teşkil ediyordu. Bugüne geldiğimizde 50 bin abonenin kullandığı gaz miktarı çok büyük bir meblağa ulaştı ve BOTAŞ bizden nakit parayı gününde alıyor. Bunu aylık olarak alıyor. Dolayısıyla bizim gazdan kazandığımız para zaten çok düşük, 1 metreküp gazdan binde 8 kazanıyoruz. Bir de bunu kredi kartıyla tahsil ettiğiniz zaman bu kar da oraya gidecek ve biz hiç para kazanamamış olacağız. Tek gelirimiz bu. Bunu değiştirme şansımız da yok, kazancımızı artırma şansımız da yok. Bu konuda vatandaşlarımızın bizi hoşgörüyle karşılayacağını umuyoruz. BOTAŞ ile görüşmelerimiz devam ediyor, eğer bize bir esneklik gösterirlerse biz de bunu vatandaşlarımıza yansıtırız. Bizim bütün harcama kalemlerimiz belli, dört ayrı noktadan sürekli denetleniyoruz. Bütün bankalarla görüşüyoruz, vatandaşlarımız Gaznet veznelerine gelmeden otomatik ödeme talimatlarıyla da faturalarını ödeyebilecek. Bazı noktalarda da yine ödeme büroları oluşturacağız ve rahatça faturalarını ödenebilecek.


-Gaznet ve Netgaz'ın ortakları kimler? Biraz bunu konuşalım…   


Enerji konusu bütün dünyada ve tabi ülkemizde her yıl önemi artan bir konu. Bizim Konya'da şirketimizin çatısını Enerji Yatırım Holding ve Kondogaz oluşturuyor. Kondogaz'ın da yönetim kurulu başkanı Sayın Nusret Argun. Nusret Bey aynı zamanda Gaznet ve Netgaz'ın da yönetim kurulu başkanı. Okyanus gurubu burada çok önemli bir yer teşkil ediyor. Ereğli'de ise sadece Enerji Yatırım Holding ve Nusret Argun Bey var. Nusret Bey vizyonu çok açık ve ileriyi çok iyi gören bir insan. O da buradaki yapıyı gördü ve bu yatırımlara ciddi bir şekilde girmiş durumda. Ama bu yatırımların sosyal boyutu çok fazla, burada yatırım yapan insanlara teşekkür etmek lazım. Kısa vadede hiçbir getirisi olmayan, uzun vadede dönüşü olabilecek yatırımlar. Bu şirketler 5 yıl içerisinde ancak kendi ayakları üzerinde durabilecek konuma gelebiliyor. Buraya şu ana kadar 25 milyon dolar yatırım yapıldı, bu parayı Nusret Bey çok rahat bu kadar riske girmeden, bu kadar insanla uğraşmadan, başka yerlerde değerlendirip çok daha fazla kazanabilirdi. Bu insanları bir defa değil bin defa tebrik etmek gerekiyor. Çünkü bu yatırımları daha önceleri devlet ve belediyeler yapıyordu.


-Önümüzdeki yıllar için Enerji sektörünü nasıl görüyorsunuz?


Doğalgaz çok iyi bir model oluşturdu. Doğalgazın bundan sonra Türkiye'de özel sektör eliyle büyüyecek olması çok önemli bir durum. Zaten son iki yıla baktığımızda bunun ne kadar isabetli bir tercih olduğunu görebiliyoruz. Bundan sonra hızla elektrikte özelleştirmeler yapılacak. Bu, vatandaşımızın hem bunu daha ucuza temini anlamına gelir, hem de kaliteli hizmetin satın alınması anlamına. Ülkemiz için çok geç kalınmış bir mesele. Her geçen gün kan kaybediliyor, işletmeler devletin elinde kaldıkça zarar ediyor. Türkiye'de yirmi yıldır doğalgaz kullanılıyordu, ancak beş ile girebilmişti. Son iki yılda özelleştirmelerle birlikte elli şehirde ve hatta birçok ilçede doğalgaz kullanılmaya başlandı. Ben iki hafta önce Çumra'da idim, Belediye Başkanı ile görüştük; ısrarla ilçeye doğalgaz istiyorlar. Şu anda Çumra'nın gündeminde doğalgaz var, bu özelleştirmenin bir başarısıdır.


-"Gaznet'in Konya'dan isteği nedir"le bitirelim…


Konyalı doğalgazı kendisinin olarak görmeli. Herkesin üzerine düşen var. Hava kirliliği çözülecekse hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Son söz olarak "Gaznet, Konya'nın şirketi, doğalgaz hepimizin, hava kirliliği de Konyamız'ın meselesi" diyorum