Konya'da Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliklerinin merkez noktası Mevlana Kültür Merkezi’nde, Ahmet Özhan konseri ve Mevlevi Ayin-i Şerifi öncesinde yurt içi ve yurt dışındaki Mevlevihaneleri hatırlamak ve anlatmak amacıyla Kur’an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştiriliyor.
Hazreti Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında Konya’da, Türk Tasavvuf Müziği konserleri, Sema Ayin-i Şerifleri, sempozyumlar, paneller, sergiler, sohbet programları, tiyatrolar gibi birçok etkinlik düzenleniyor. Anma etkinliklerinin merkezi durumunda olan Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Ahmet Özhan’ın Türk Tasavvuf Müziği konseri ve Mevlevi Ayin-i Şerifi öncesinde ise yurt içi ve yurt dışındaki Mevlevihaneleri hatırlamak ve anlatmak amacıyla hafız ve ses sanatçıları tarafından Kur’an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştiriliyor.
DÜNYA’DA 27 MEVLEVİHANE BULUNUYOR
Hazreti Mevlana’nın sevgisi, asırları aşan bir sevgi, bu bağlamda yaklaşık 700 yıl boyunca bugün baş dergahı, Asitanesi Konya’da olan Mevlana Müzesinin Türbesinin bulunduğu külliye başta olmak üzere gönül coğrafyamızda 150’ye yakın Mevlevihane kurulmuş. Bugün bunların 12’si yurt içinde, 15’i ise yurt dışında olmak üzere toplam 27 Mevlevihane bulunuyor. Bunların bir kısmı müze ve musiki evi gibi farklı bağlamlarda hizmet veriyor.
MEVLEVİHANELER 7 ASIRDIR AYAKTA
Mevlevihaneler, Hazreti Mevlana’nın sevgisinin, çağları ve sınırları aştığını gösteriyor. Milli Mücadele sonrası 1925 yılında çıkarılan kanunla tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından, Türkiye’deki yeni siyasal durumdan haberdar olmayan, siyasal sınırlarımız dışındaki bazı memleketlerde Mevlevihaneler uzun bir süre daha açık kaldı. Mevlevihanelerden 7 asır boyunca binlerce, yüzbinlerce derviş, hafız, hattat, Mevlevi, mesnevihan, müzehhip yetişti. Bunlar arasında Türk, Arap, Boşnak, Makedon, Kosovalı, Kürt, Fars gibi birçok milletten insan bulunuyordu.
MEVLEVİHANELERİ TEZKİREN VE TEMSİLEN
Hazreti Mevlana’nın şahs-ı maneviyesine bakıldığında, o sınırları aşan bir zat ve onun sevgisiyle kurumsallaşmış olan Mevlevilik de sınırları aşan bir manevi yol, duyuş ve duyum haline geldi. Dünyanın birçok coğrafyasında bugün halen var olan Mevlevihaneleri tezkiren ve temsilen, hatırlamak ve anlatmak amacıyla, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ve Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğundan Süleyman Özen, Ahmet Çalışır, Murat Taştekin, Habib Alparslan gibi hafız ve ses sanatçıları tarafından program öncesinde Kur’an-ı Kerim’den Aşr-ı Şerifler okunuyor.