Konya'da düzenlenen "İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği" çalıştayı, KTO Karatay Üniversitesi Konferans Salonu'nda başladı. 3 gün sürecek olan etkinlikte, sanayide dönüşüm, enerjide dönüşüm, ulaşımda dönüşüm, şehirleşme gibi konular ele alınarak uzmanlar tarafından mevcut durum analizi yapılacak. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Konya'nın karbon nötr bir şehre dönüşmesi için sorunların tespiti ve çözüm önerileri masaya yatırılacak.
Çalıştayın açılışında konuşan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Yenilenebilir enerji kaynakları kadar enerjinin verimli kullanılması da önemli. Bu bilinci kazanmalıyız." dedi.
Dönmez, yerlileştirmenin temiz enerji kaynaklarıyla mümkün olabileceğine dikkat çekti ve Türkiye'nin enerji kaynaklarında dışa bağımlılığını azaltma çabalarını anlattı. Karadeniz gazının keşfi ve yerli kaynakların kullanımının artırılmasıyla enerji ithalatının azaltılması hedeflerine değindi.
Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, etkinliğin şehirlerin iklim değişikliği ile mücadelesinde kritik bir rol oynayacağını belirterek, "Konya modelini diğer şehirlere örnek koyarak ortak bir vizyon oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, üniversite olarak çalıştaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu dile getirirken, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş da küresel iklim değişikliğiyle mücadelede şehirlerin sorumluluklarını vurguladı.
Programın sonunda konuşmacılara ilkokul öğrencilerinin enerji verimliliği konulu çizdiği resimler hediye edildi. Ayrıca, toplu fotoğraf çekimi ve KTO Karataylı öğrencilerin geliştirdiği elektrikli aracın tanıtımıyla etkinlik sona erdi.