Konya'da enteresan gelişmeler oluyor! Yıkım ve alınan kararlar neye işaret ediyor?

Konya'da 12 Eylül'de deprem tatbikatı gerçekleştirilecek. Bunun öncesinde yaşanan gelişmeler kafaları iyiden iyiye karıştırdı. Bir yanda yıkım çalışmaları diğer yanda alınan önlemler "Konya'da büyük deprem mi bekleniyor" sorusunu tekrar gündeme getirdi.

Türkiye'nin "güvenli" şehri Konya'da yaşanan gelişmeler kafaları karıştırdı. Bir yanda süren kentsel dönüşüm çalışmaları diğer yanda bazı riskli binalar hakkında yapılan çalışmalar vatandaşın kafasını karıştırdı.

Konya'da gerçekleştirilecek olan 7 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, vatandaşlarda büyük bir endişe yaratmıştı. Kahramanmaraş depremi öncesinde de benzer bir tatbikat yapılmış olması, "Konya'da büyük bir deprem mi bekleniyor?" sorusunu akıllara getirmişti.

KONYA'DAKİ TATBİKATTA NELER OLACAK?

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 12 Eylül'de gerçekleştirilecek olan tatbikat, Ecemiş fay hattında merkez üssü Tarsus olan 7 büyüklüğündeki bir depremi simüle edecek. Mersin, Niğde, Adana ve Konya'nın etkileneceği senaryo kapsamında, farklı illerden destek ekiplerinin sevk edileceği belirtildi.

MARAŞ DEPREMİ ÖNCESİNDE NELER OLDU?

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş depremi öncesinde de benzer bir tatbikat yapılmış olması, vatandaşların tedirginliğini artırdı. Hatay'da da büyük depremden kısa bir süre önce deprem tatbikatı yapılmıştı. Bu durum, tatbikatların gerçek depremleri öngörüp görmediği yönünde tartışmaları alevlendirdi.

KONYA'DA RİSK Mİ VAR?

Deprem uzmanları, Konya'nın Türkiye'nin en güvenilir illeri arasında yer aldığını belirtiyor. Ancak alüvyon zemin üzerinde kurulu olması nedeniyle, büyük depremlerde sarsıntılar şiddetli hissedilebiliyor. Özellikle Ilgın fayı, geçmişte yaşanan büyük depremlerden etkilenmiş bir bölge.

KONYA'DA RİSK ALTINDAKİ İLÇELER

Doğanhisar, Tuzlukçu, Akşehir, Ilgın'ın deprem fay hatları üzerinde kurulu olduğu biliniyor. Ayrıca Ereğli ve Halkapınar ilçeleri de büyük depremlerin beklendiği Hatay ve Kahramanmaraş illerine en yakın konumdaki yerleşim yerleri arasında. O kadar ki Ereğli ve Halkapınar, Niğde'de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi aşırı hisseden ilçeler olmuştu.

İŞMERKEZLERİ YIKILIYOR MU?

Önceki gün bir gazetede yayınlanan ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı'nın açıklamalarına dayandırılan haberde Demirci, Kemerli ve Nüve İş Merkezleri’nin riskli binalar olduğu, bu nedenle alınacak karar sonrasında yıkılıp yeniden yapılması ya da güçlendirilmesinin gündeme alındığı ortaya çıktı.

Haberin devamında ise Pekyatırmacı, Demirci, Kemerli ve Nüve İş Merkezleri’nin riskli binalar olduğuna dair rapor bulunduğunu ve binaların boşaltılması için tebligat gönderileceğini açıkladı.

MUSALLA MEZARLIĞI YANINDAKİ BİNALAR

Ankara Caddesi üzerinde bulunan ve vatandaşın uzun yıllar ikamet ettiği 3 bina yıkılmıştı. Yaz mevsiminin başında yıkımı gerçekleştirilen binaların yerine ne yapılacağı ve nasıl değerlendirileceği henüz netlik kazanmadı. Tek bilinen binaların olası depremlerde yıkım riski taşıdığı.

İMAMHATİP YIKILDI

Konya'nın sembol okullarından Konya İmamhatip Lisesi de depremlerden etkilenen binalar arasındaydı. Okulun yıkım işlemi tamamlandıktan sonra yeniden inşa süreci başladı.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİNASI

Konya'ya 40 yıla yakın bir süre hizmet veren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın Selçuklu Belediye Başkanlığı döneminde riskli bina ilan edilen Konya Büyükşehir Belediyesi Binası da risk nedeniyle yıkılmıştı. Binanın bulunduğu yere kütüphane yapılıyor. Yeni binanın nereye yapılacağı konusunda henüz net bir bilgi yok ancak Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin bulunduğu bölgeye yapılması gündeme gelebilir. Bazı kesimler 15 Temmuz Hastanesi'nin taşınarak binanın Konya Büyükşehir Belediyesi hizmet binası olarak kullanılacağını düşünüyor.

MEYDAN EVLERİ BÖLGESİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, son paylaşımında Kültürpark yanındaki Meydan Evleri'nin hemen yanındaki adada çalışmaların sürdüğünü ve yıkımların başladığını bildirdi.

Başkan Altay'ın "Riskli bina stoğunu azaltırken şehir merkezimizi de rahatlatıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında şehrimizin güzelliğine güzellik katmış olacağız" cümlesi ise afet risklerine karşı hassasiyete vurgu yaptığı şeklinde yorumlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Konya’da Avrupa Hareketlilik Haftası’na Özel Etkinlikler Başladı
Kültür Yolu Festivali'nin Konya ayağı başlıyor
Konya’da 19 Eylül Gaziler Günü Töreni ve Şehitlik Ziyareti
Meram'da Çöp Kamyonunun Çarptığı Çocuk Hayatını Kaybetti
Karapınar'da kalp krizi geçiren hasta, hava ambulansıyla Konya’ya getirildi