Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, özellikle "fast food" tarzı hızlı gıda üreten işletmelerde ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla, kızartma yağlarına yönelik 81 ilde 10 gün sürecek denetimlerin başladığını açıkladı. Bakan Yumaklı, vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması ve tüketmesinin öncelikli görevleri arasında olduğunu vurgulayarak, bu amaçla rutin denetimlere ek olarak sektörel olarak gıda denetimleri gerçekleştirdiklerini belirtti.
Tarladan sofraya kadar gıdanın her aşamasını kontrol altında tutmayı ve güvenilir gıdayı vatandaşlara sunmayı hedeflediklerini belirten Bakan Yumaklı, özellikle fast food tarzı işletmelerde ortaya çıkabilecek riskleri önlemek amacıyla kızartma yağlarına yönelik denetimlere ağırlık verdiklerini ifade etti.
Bakanlık tarafından yıl boyunca gerçekleştirilen risk esaslı denetimlere ek olarak, 10 gün boyunca toplu tüketim yerlerinde kızartmada kullanılan katı ve sıvı yağlara ilişkin denetimlerin gerçekleştirileceği bilgisini verdi. Bu süreçte 81 ilde 7 bin 500 kontrol görevlisinin denetimleri gerçekleştireceğini belirten Yumaklı, bu denetimlerde polar madde, asit sayısı ve kızartma yağ sıcaklığı gibi önemli faktörlere odaklanılacağını kaydetti.
Tüketicilerin sağlığının en üst düzeyde korunması amacıyla güvenilir olmayan gıda arz edenlere karşı gerekli yaptırımların uygulanacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, kızartma yağları kullanan toplu tüketim yerlerine yönelik denetimlerin sadece bu döneme özgü olmayıp, devam edeceğini ifade etti. Vatandaşların olumsuz durumlarla karşılaştıklarında Alo 174 Gıda hattını aramaktan çekinmemelerini isteyen Bakan Yumaklı, bu durumun bir vatandaşlık görevi olduğunu ve gıda güvenilirliği ile tüketici menfaatleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, işletmeler ve vatandaşlar için atık yağların çevreye vereceği zararı düşünerek, atık yağların geri dönüşümünün sağlanması konusunda hatırlatmalarda bulundu.