Konya'da gündem Amerikalı o kadar masum mu? Deli mi yoksa casus mu?

Konya'da önceki gün Altınapa Barajı'na kırmızı renkli japon balıklarını bırakırken canlı video yayınlayan ardından ihbar üzerine gözaltına alınan Amerika vatandaşı hakkında ilginç gerçekler ortaya çıktı. Peki malum şahıs bu kadar masum mu?

Sadece Türkiye'yi değil tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran söylemleriyle Konya'da ortaya çıkan Chesterr Juall isimli Amerikan vatandaşı hiç şüphesiz günün konusu oldu.
Altınapa Barajı'na taksiyle giden ve baraj gölüne kırmızı renkte japon balıkları bırakan ve ardından kendisine ne yapıyorsun sorusu soran taksiciye virüs yaydığını iddia eden Amerikalı Chesterr Juall, kendisini getiren taksicinin ihbarı sonrasında gözaltına alınarak para cezası verilerek serbest bırakılmıştı.

Olaydan sonra Amerikalı'nın Türkiye anıları ortaya çıkmış ve çarpıcı detaylar da bir bir ortaya saçılmıştı.

KOSKİ AÇIKLAMA YAYINLADI

Sosyal medyada konuyla ilgili yapılan kötü niyetli paylaşımların artması üzerine KOSKİ dahil açıklama yayınlamak zorunda kalmıştı.

KOSKİ açıklamasında "Konyamızın içme ve kullanma suyu Altınapa Baraj Gölü’nden karşılanmamaktadır. Kamuoyuna yansıyan haberlerle ilgili olumsuz bir durum söz konusu değildir. Konuyla ilgili tahkikatlar devam etmektedir" cümlelerine yer vermişti.

BOMBA YAPIMINDA KULLANILAN MALZEME

Amerikalı Chesterr Juall, 9 Ağustos tarihinde İstanbul'da bir otel odasında kadın görevliye cinsel istismar girişiminde bulunmuş ve ardından bu davadan yargılanıp yurtdışına çıkması yasaklanmış ve 7 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

Bu olayla birlikte polislerin odasında yaptığı aramalarda çok sayıda bilgisayar ve bomba yapımında kullanılan malzeme bulunduğu bildirilmişti.

DELİ Mİ?

Sanığın avukatı Ali Kemal Atçeken dava görülürken olayla ilgili delil olmadığını savunarak, “Suçlamaları kabul etsek bile müvekkilimin akıl hastalığının mevcut olduğunu düşünüyoruz. Yaptığım diyalogda benzer olayların başka ülkelerde de yaşandığı, tedavi görmesi gerektiğini’ belirtmiştir. Tarafıma tedavi gördüğüne dair belge göndermiştir. Tahliyesine karar verilsin ve zararın miktarı bildirilirse bunu da karşılarız” ifadelerini kullanmıştı.

Sanık Juall, avukatının yaptığı tutukluğu itiraz sonucu, dosya üzerinde yapılan incelemeyle 14 Temmuz 2016’da, “yurt dışına çıkış yasağı” konularak tahliye edildi.

DAHA ÖNCE DE SUSMA HAKKIYLA YIRTMIŞTI

Chesterr Juall, davayı kabul eden İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 9 Ekim 2015 tarihli ilk duruşmasında tercüman aracılığıyla kimlik tespiti yapılmaya çalışılan sanık Juall, anne-baba ismi, doğum tarihi ve diğer kişisel bilgileriyle ilgili ısrarlı sorulara, işinden dolayı cevap veremeyeceğini belirtti. “Cevap vermemesi halinde yargılamanın uzayacağı ve kimlik bilgilerinin teyidi amacıyla İnterpol Daire Başkanlığına yazılan yazının cevabının beklenileceği” hususu hatırlatılarak tekrar kimlik bilgileri sorulan Juall, yine cevap vermekten kaçındı.

FBI PEŞİMDE

Davada savunması da sorulan sanık Juall’in, duruşmadaki davranışlarıyla ilgili mahkeme zabtına şu ifadeler yazıldı: “Sanık, ‘sadece suçsuz olduğunu’ belirterek, tercümana, ‘siz kim oluyorsunuz, kim olduğunuzu anlayamadım’ tarzında söylemlerde bulunmuştur. Sanık, ‘cezaevinde bulunduğu dönem içinde eli bıçaklı kişilerle FBI’ın kendisinin peşinde olduğu, burayı ve Ortadoğu bölgesini kastederek çok önemli biri olduğunu ve suçsuz olduğu’ yönünde açıklamada bulunmuştur. Bunun haricinde iddianameye konu eylemle ilgili herhangi bir açıklama veya söylemde bulunmadı, ayrıntılı savunma yapmadı.”

SUİKAST YAPMAK İSTİYORLAR

Otel görevlisi Z.A da sanığın bavullarının birinde bilgisayarlar ve değişik rakam yazılı şeyler bulunduğunu belirterek, “Bir kez bayram şekeri olarak kullandığımız çikolataları yatağın üzerine sermişti ve altında da baş örtüsü bulunuyordu” dedi.

Otel sahibi L.A, “Sanığa ‘kusura bakma polis çağıracağız, seni otelden çıkartacağız’ dedim. Bana sürekli, ‘beni takip ediyorlar, suikast yapmak istiyorlar’ tarzında sözler söyledi. Karakola gidildi. Dönüşte polislerle birlikte odalara baktık. Karşılıklı suit oda kapıları açıktı. Polisler çok sayıda bilgisayar ve bomba yapımında kullanılan malzemeleri görünce iş büyüdü ve diğer şube ekipleri de çağrıldı. Gittiğimizde, odalardaki televizyon dahil tüm eşyaların zarar görmüş olduğunu gördüm.”

YİNE KONYA'DAYDI

Chesterr Juall 2020 yılının Mart ayında yine Konya'da ortaya çıktı. Mevlana Türbesi yakınında bir otelde kalan Juall, otel çalışanları ve müşterileri tarafından Türkler'e yönelik hakaret ve küfür ettiği gerekçesiyle polise şikayet edildi.

YİNE BİLGİSAYAR ANCAK BU SEFER KIRIYORDU

Otele gelen polisler tarafından odasında bilgisayar malzemeleri kırarken yakalanan Juall, polis tarafından gözaltına alındı. Juall'in odasında yanmış dijital malzemeler bulunduğu iddia edildi. İki aydır Konya'da olduğu ve sık sık otel değiştirdiği öne sürülen Chester Juall, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

OTEL PERSONELİNİ İHYA EDİYORDU

Henüz ne işle uğraştığı bilinmeyen Amerikalı'nın kaldığı otellerde personele yüklü miktarda bahşiş vermesi de gelen bilgiler arasında.

FACEBOOK PROFİLİ

Gizemli Amerikalı'nın sosyal medya sayfasında da ilginç bir detay görülmedi. Juall'in Facebook profilinde yaşadığı yerin New York olduğu ve tıp dünyasında sebebi bilinmeyen hastalık anlamına gelen idiyopatik tıp doktoru yazdığı görülüyor.