Konya’nın tarım arazilerinin %47’si tarımsal üretim için kullanılıyor. Bu arazilerden 80 bin dekarlık kısmında ise Meram ilçesi Kaşınhanı yöresinde havuç üretimi yapılıyor. İlkbahar aylarında yapılan ekim sonrası başlayan hasat, teknolojik makinelerle kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Havuçlar, söküm makineleri ile toplanıp kamyonlarla fabrikalara taşınıyor. Fabrikalarda yıkanan ve paketlenen havuçlar, yılın 11 ayında Türkiye pazarına sunuluyor.
"Teknolojiyi En İyi Şekilde Kullanmaya Çalışıyoruz"
Havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, tarımda teknolojinin önemine dikkat çekerek, “Havalı mibzer, büyük traktörler, dronla ilaçlama sistemleri gibi teknolojilerle verimimizi artırıyoruz. Hedefimiz, paketleme sistemine geçmek ve daha kaliteli üretim yapabilmek. Bu sayede üretim maliyetlerimizi de düşürmeyi planlıyoruz. 20 yıl öncesine kıyasla %500 oranında bir verim artışı sağladık,” dedi.
Üretici-Tüketici Arasındaki Fiyat Farkı
Özcan, havuç fiyatlarındaki üretici-tüketici arasındaki farkın artan masraflardan kaynaklandığını belirterek, “Konya’da havucun kilogram fiyatı 4-6 lira arasında değişiyor, ancak İstanbul’da tüketiciler 15-20 liraya satın alabiliyor. Aradaki fiyat farkı, nakliye, pazarlama ve komisyon masraflarından kaynaklanıyor,” ifadelerini kullandı.
Konya Havuçlarının Yurt Dışı Pazarı
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’daki havuçların yurt dışı pazarında da tercih edildiğini belirterek, “Konya’nın Kaşınhanı Mahallesi’nde 80 bin dekarlık alanda yaklaşık 500 bin ton havuç üretiliyor. Bu üretim Türkiye’nin havuç ihtiyacının %70’ini karşılıyor. Ayrıca havuçlarımız, rengi, aroması ve kalitesiyle yurt dışı pazarında da büyük talep görüyor,” şeklinde konuştu.