Konya’da kuraklığa karşı istiska namazı kılındı yağmur duası yapıldı

Konya'da kış ortasında yağmur ve kar yağışının olmaması ve yaşanan kuraklık nedeniyle bir araya gelen vatandaşlar namazgahta bir araya gelerek istiska namazı kıldı, yağmur duası yaptı

Konya'da kış mevsiminin yaşandığı bugünlerde yağmur ve kar yağışının olmaması ve yaşanan kuraklık sebebiyle yağmur duası gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde kış mevsiminin ortalarına gelinmesine rağmen yağışın beklenenin çok altında kalması nedeniyle öğle namazı sonrası Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu organizasyonunda Musalla Namazgahında yağmur duası yapıldı. Namazgahta toplanan vatandaşlar yağmur duasının ardından namaz kıldı.

Konya'da son yılların en kurak kışının yaşandığını ifade eden Konya STK Platformu Başkanı Adem Ceylan, "Şuanda da çok güneşli bir gündeyiz. Güneşli günler bir yandan güzel gibi görünse de tarım açısından, canlıların yaşamı açısından, toprak açısından, yer altı suları açısından çok olumsuz bir seyir ifade ediyor. Dolasıyla biz de bu kuraklığın son bulması için toplandık. Halkımızı duaya, namaza davet ettik. Topluca istiğfar edeceğiz, Rabbimize yöneleceğiz" ifadelerini kullandı.

İSTİSKA NAMAZI NEDİR?

Nafile namaz olan istiska namazı yağmur yağması için kılınan namazdır. Namaz sonunda yağmur duası yapılır.

Sözlükte “su vermek, sulamak, yağmur yağdırmak” anlamındaki saky kökünden türeyen ve “su istemek” mânasına gelen istiskā, terim olarak yağmur yağdırması için Allah’a özel bir şekilde dua etmeyi ifade eder.

Saky kökünün çeşitli türevleri Kur’ân-ı Kerîm’de birçok yerde, istiskā ise iki âyette geçmektedir. Bunlardan birinde Hz. Mûsâ’nın kavminin kendisinden su istediği (el-A‘râf 7/160), diğerinde ise Hz. Mûsâ’nın kavmi için Allah’tan su dilediği (el-Bakara 2/60) ve Allah’ın emriyle asâsını taşa vurması üzerine on iki pınarın fışkırdığı belirtilir. Ayrıca Hz. Hûd ve Nûh’un kavimlerinden, üzerlerine bol yağmur göndermesi ve kendilerine bolluk, bereket ve güç vermesi için Allah’tan bağışlanma dilemelerini istedikleri ifade edilir (Hûd 11/52; Nûh 71/10-12). Hz. İbrâhim’in de çocuklarına ilâhî adlardan birini öğretip onunla istiskāda bulunmalarını ve yardım dilemelerini öğütlediği rivayet edilir (İbn Sa‘d, I, 48).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.