Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği kültürel etkinlikler kapsamında geçtiğimiz Cumartesi günü ‘Konya’da Medfun Olduğu Söylenilen Peygamberler’ konulu konferans, araştırmacı yazar Ahmet Çelik’in konuşması ile icra edildi. Önemli olması hasebiyle bugünkü köşemi bu konuya ayırmayı uygun buldum.
Ahmet Çelik konuşmasına Peygamber’in tanımı ve sıfatları ile ‘Resul’ ve ‘Nebi’ arasındaki farkları açıklamakla başladı. Kur’an-ı Kerim’de 25 Peygamber isminin geçtiğine, 3 ismin de ihtilaflı olduğuna vurgu yapan Çelik, bunların dışında, Hadis-i Şerif kaynaklarına göre 124 bin veya 224 bin nebi ile 315 resulün gönderildiğini belirtti.
“Önceki peygamberlerin getirdikleri mesajın kaybolup gitmesi, getirdikleri mesajın daha da mükemmelleştirilme ihtiyacı doğması gibi sebeplerle yeni bir Peygamber gönderildiğini” anlatan Çelik, “Son Nebi ve son Resul Hz. Muhammed (sas)’de bu sebepler mevcut değildir. O’nun mesajı kaybolmamıştır, Allah’ın korumasında olduğu için de kıyamete kadar kaybolmayacaktır. O’nun mesajına eklenecek veya çıkarılacak bir şey yoktur. O bütün insanlığa gönderildiği için Peygamberlerin sonuncusu olmuştur ve ondan sonra Peygamber gelmemiş, gelmeyecektir” dedi.
Ahmet Çelik, bu önemli açıklamalarından sonra, Peygamberlerin kabirleri ile ilgili bilgiler verdi. Hz. Muhammed (sas)’in kabrinden başka diğer peygamberlerin kabrinin nerede olduğunu tespit etmenin hayli zor olduğuna işaret eden Çelik, Mekke ve Medine dışında Kudüs’te 6, Ürdün’de 4, Suriye’de 2 ve Irak’ta 4 peygamber mezarı veya makamı olduğunu belirtti.
Türkiye’de de 28 peygamberin medfun veya makamı bulunduğu bilgisi olduğunu belirten Ahmet Çelik, Diyarbakır’da 10, Şanlıurfa’da 13, Adıyaman ve Şırnak’ta 1’er, Tarsus’ta 3 peygamberin medfun olduğunun rivayet edildiğini söyledi. Bu şehirlerimizin de “Medine-i Enbiya yani Peygamberler Şehri” olarak kabul edildiğini ifade etti.
Daha sonra sözü Konya’da medfun Peygamberlere getiren Ahmet Çelik, Konya’da en az 14 Peygamberin bulunduğuna, Konya’nın Türkiye’de en çok Peygamberi bağrında barındıran şehir olduğuna dikkat çekti.
“Oldukça eski çağlara dayanan, uzun bir tarihi geçmişi olan ve birçok medeniyetin kurulduğu Konya’da bu kadar Peygamberin gelmiş olması yadsınamaz” diyen Çelik; Mevlana Müzesi İhtisas Kütüphanesi’nde Mecmûa-i Enbiyâ-i İzâm ve Evliyâ-i Kirâm ve Haza Mecmuau Enbiyai İzam ve Evliya-i Kiram Rahimehullah, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi’nde Konya’da Medfun Evliya ve Enbiya Medfenleri, Ankara Milli Kütüphane’de Medine, Konya ve Haricinde Olan Enbiya-i İzam ve Evliya-yı Kiram'ın İsimleri, İstanbul İBB Atatürk Kitaplığı’nda Medine-i Konya Dâhilinde ve Haricindeki Enbiyânın ve Ehlullah-ı Kiramın Esami-i Şerifeleri adlı kaynaklara ayrıca Ord. Prof. Dr. A.Süheyl Ünver, Araştırmacı Selçuk Es, İbrahim Aczi Kendi ve Hasan Özönder’in mevcut yazma eserlerle ilgili yaptıkları çalışmalara dayanarak şu bilgileri verdi:
“Bu eserlerde Konya’da en az 14 peygamber kabri veya makamı olduğu zikredilmektedir. Bazı manevi keşiflerle bu sayı 22’yi bulmaktadır. Hasan Özönder, Konya Velileri adlı eserinde, Mevlana İhtisas kütüphanesindeki ‘Tûmar-ı Silsile-i Benî Âdem’ adlı yazma eserde şu bilgilerin mevcut olduğunu nakleder, Medine-i Konya dâhilinde ve hâricinde medfun olan enbiya-yı izam ve evliya-yı kiram hazretlerinin esâmileridir ki erbâb-ı müşâhede ve ashâb-ı mükâşefe sahipleri olan eizze-i kirâmdan naklonup teyemmünen ve teberrüken esmâ-ı şerifleri zikrolunur: Çağdun aleyhisselam, İklis aleyhisselam, Mihrane aleyhisselam, Merrih aleyhisselam ve 3 Peygamber Sarı Yakup kurbünde medfundur, Hisarönü’nde bir Peygamber medfundur, Sultan Alaaddin Camii şerifinde Müraç Peygamber medfundur, Musalla kurbünde 4 Peygamber medfundur, Yeni Kal’a Kapusu haricinde Hamun ve Salih nam 2 Peygamber medfundur.”
Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “Selçuk Es, ‘Çağdun’un, Konya’da yatan ve ismi bilinen bir Peygamber olduğu, kabrinin Musalla yakınında’ olduğu bilgisini vermektedir. Musalla mezarlığı, Selçuklulardan evvel de mevcut ve Konya'nın en eski kabristanıdır. 3 Peygamber Sarı Yakup Mezarlığı yakınındadır. Mehmet Ali Uz bir Peygamberin Eski Garaj Caddesi üzerinde Tolluoğlu Camii yanında, bugün park ve otobüs terminali haline getirilen kabristanda olduğunu ifade etmektedir. Bir Peygamber Eski Garaj Caddesi’nde Büyük Otel’in bulunduğu Şehitler mevkiindedir. Bir Peygamber Atatürk Anıtı’nın güney kısmı ile Ticaret Lisesi karşısı arasındaki Hisarönü yakınlarındadır. 3 Peygamber Sultan Alaaddin Camii bahçesindedir. Hamun ve Şalih adlı iki peygamber bugün Zafer'deki Kibrit Apartmanı’ndan eskiden Doğumevi olan Konya İl Sağlık Müdürlüğüne kadar uzanan Yeni Kale Kapısı dışındaki kabristanda medfundur.”
Şanlıurfa’da 13, Diyarbakır’da 10 Peygamber bulunduğunu, Konya’da ise kuvvetli bulgularla en az 14 Peygamber bulunduğunu ifade eden Çelik, “Bu bilgiler ışığında ülkemizde en çok peygamberin Konya’da olduğunu söylemek mümkündür. Ancak Konya’da pek çok tarihi eserin günümüze ulaşması mümkün olmamış, pek çok mezar da diğer tarihi miraslar gibi yok edilmiştir” şeklinde konuştu.
Ahmet Çelik’in son olarak söylediği; “Konya, Türkiye’de en çok Peygamberin bulunduğu şehir olarak anılması, tanıtılması gerekiyor. Bu konuda bugüne kadar yapılmayan çalışmaların bundan sonra yapılması şehrimiz kadar ülkemiz için de önemlidir” cümlesi çok ama çok önemliydi.
Böylesine önemli bir konuyu gündemine alan TYB Konya Şubesi yöneticilerine ve bu önemli bilgileri aktaran araştırmacı yazar Ahmet Çelik beye şükranlarımı sunarken, yetkililerden de bu konuya eğilmelerini ve Konya’da medfun Peygamber mezarlarının kültürümüze ve turizme kazandırılmasını arzu ve talep ediyoruz. Sağlıklı ve mutlu Ramazanlar efendim.