Türkiye’nin en güvenli toprakları üzerinde bulunduğu her fırsatta söylenen ve uzun aralıklarla deprem yaşayan Konya, son günlerde orta şiddette depremler yaşamaya başladı. Durum böyle olunca vatandaşın da kafası karıştı. Şimdi herkes birbirine Konya’da daha büyük depremlerin yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu soruyor.
KONYA DEPREM KUŞAĞI İÇİNDE DEĞİL AMA
Sadece Pazartesi günü 7 farklı büyüklükte depremin yaşandığı Konya, daha önce de 8 Kasım tarihinde 5.1 şiddetindeki depremle sarsılmış ve aynı gün içinde 50 civarında artçı sarsıntı görmüştü. Depremin merkez üssü haline gelen Kızılören’i risk haritasında gösteren bir durum da söz konusu değil.
Bunun yanı sıra Konya, daha önce çizilen fay hatlarının üzerinde de durmuyor.
AKDENİZ DEPREMİNİN ETKİLERİ
Prof. Dr. Naci Görür, 5 Ocak'ta Alanya açıklarında yaşanan depremin, 6.4 büyüklüğündeki son depremle bağlantılı olabileceğini belirtmiş ve diğer şehirleri de uyarmıştı. O depremden bugüne kadar Türkiye’deki sarsıntılar adeta katlandı. Denizdeki sallantılar anakara üzerindeki gerginliğin artmasının önünü açtı.
Görür daha önce yaptığı açıklamasında depremin Afrika anakarasının Anadolu levhasının altına girmesinden kaynaklandığının altını çizerek, “Afrika anakarası Adriyatik denizinden başlayarak İskenderun bölgesine kadar Kıbrıs yayı boyunca Anadolu’nun altına bir dalış gösteriyor. Bu dalış adeta bir toslama şeklinde oluşuyor ve bunun sonucunda Toros Dağları oluşuyor. Bu durum bölgeyi geriyor. Afrika kıtası milyonlarca yıldır bu hareketi yapıyor yani bu depremler yeni değil” şeklinde konuşmuştu.
Yani güney kısımda bulunan Afrika kıtası Anadolu anakarasını itmeye devam ediyor. Dünyanın oluşumu esnasında yaşananların devam etmesiyle aynı şekilde açıklanan ayrıca Toros Dağları’yla Ege’deki dağların denize dik uzanmasını açıklayan durumun özeti Konya’yı da etkilemiş görünüyor.
KONYA’NIN DİRİ FAY HATLARI
Konya’da diri halde bulunduğu düşünülen çok sayıda fay zonu bulunuyor. Bunların iki tanesi Konya şehir merkezinden paralel şekilde geçmektedir. Geçtiğimiz senelerde bu fay zonlarının kırıldığı ve beklenen deprem olasılığının üstünde depremlerin beklenebileceğine dair bazı bilim insanları tarafından açıklamalar yapılmıştı.
Şehirde son depremlerin yaşandığı Kızılören Mevkii’nde ise fay zonu hiç bulunmuyor. Bu durum da fay zonlarının durumunu pek açıklamıyor. Varsayılan deprem kuşaklarının dışında kalan Konya’da yer kürenin halen sallanıyor hatta 5 şiddetindeki depremlerin üstüne çıkabiliyor olması da anlaşılır bir durum olmaktan çıkmış gibi görünüyor.
En kalabalık fay zonu ise Konya’nın Doğanhisar ilçesinden Akşehir’e oradan da daha önce büyük depremlerin yaşandığı Afyon’a kadar uzanıyor.
Yine Konya’da depremlerin merkez üslerinden biri olan Seydişehir Yolu üzerinde bulunan Erenkaya, İnlice gibi mevkiler üzerinde daha önceden belirlenen kısa fay zonları bulunuyor.