Belediyelerin öğrencilere burs vermesini engelleyen CHP’ye ne kadar da kızmıştık…
Tam da ekonomik kriz günlerine rastlamıştı…
Emeklilere fazladan bir maaş vermeyi düşünüyordu hükümet…
Fazladan vereceği para ile piyasaları hareketlendirmeyi planlıyordu…
İşte bursların geçtiğimiz yıl kesildiği tarih, tam da böylesi bir tarihti…
Emeklilerden daha fazla, parayı bulduğunda piyasalara salacak olan gençlerin eline belediyeler marifetiyle geçen 3 kuruş heder edilmişti.
Misal…
Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl 10 bin öğrenciye her ay 80 TL veriyordu…
Bu her ay 800 bin TL demekti…
İşte…
CHP’nin hamlesiyle hem öğrenciler önemli ölçüde yara aldı hem de piyasalar…
Konya esnafına can suyu olacak 800 bin TL, politik bahanelerle kasada kaldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin burs vermesindeki bir amaç da Konya’da yaşamayan zeki gençleri ‘bu şehirde burs veriliyor’ düşüncesine sevk etmek ve Konya’yı gençler arasında tercih edilir bir şehir haline getirmekti.
***
Geçtiğimiz günlerde Konya Ticaret Borsası’nın bir bankayla anlaşarak kasasındaki parayı çiftçileriyle paylaşması çok hoşuma gitmişti.
Borsa Başkanı M. Uğur Kaleli, Halkbank’la yapılan protokol çerçevesinde bankaya yatırılan 1 Milyon TL’lik mevduat kaynağının, oda üyelerine 3–12 ay arasında vade ve yüzde 0,81 aylık faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar kredi verileceğini söylediğinde, ne yalan söyleyeyim takdir ettim…
Odalar ve borsalar, ellerindeki nakdi bu şekilde üyeleriyle paylaşarak, onların kimi zaman içine düştükleri çıkmazdan kurtulmalarını kimi zaman da daha fazla hareket imkânı bulmalarını sağlayabilirler…
Tabi bir de göreve gelir gelmez bu yönde bir adım atması da Kaleli’nin temsil ettiği kesimin ne kadar da farkında olduğunu ortaya koydu.
Hani diyorum, onun bu eylemi her türlü kriz anlarında çığlıkları ayyuka çıkan ve kasasında Borsa’dan daha fazla para bulunan ekonominin ve esnafın has temsilcilerine de örnek olsa…
Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez de ‘ticaret erbabının yararlanabileceği’ böyle bir işe tevessül etse…
Millete ‘yastık altındaki paraları ekonomiye kazandırın’ derken, kendilerinin kasa içinde tuttukları paraları ekonomiye kazandırmaları da doğru olur…
Aynı şekilde TSE’nin de başında bulunan, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de KSO’nun kasasını açsa iyi olmaz mı?
Tüccardan ve sanayiciden alınan paraların yine onların istifadesine sunulmasını işaret ediyorum… KTB’nin yaptığını…
Yoksa ekonomik halleri de bir hayli iyi olan büyüklerimizin kendi keseleriyle bu şehre yine ‘kendi adlarını taşıyan bir müze kurması’nı değil…
***
Konudan konuya atladım gibi ama sanırım şimdi toparlayabileceğim…
Konya Ticaret Borsası, güzel bir şey yaptı ama öğrencileri de bu yıl üzecek.
Geçtiğimiz yıl 350 öğrenciye burs veren Borsa, bu yıl burs vermiyor…
Zaten Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası’nın da bu yönde bir çabası yok…
Keşke şöyle olsaydı…
CHP, belediyelerin öğrencilere burs vermesini önler önlemez KSO, KTB ve KSO bu bayrağı devralsaydı.
Üstelik bu şehre bir de özel üniversite kazandırma çabasında olan KTO’nun -öğrencilerle ilgili her konuda- daha duyarlı olmasını beklerdik.
Maalesef, 80 bini aşkın öğrencisi bulunan Selçuk Üniversitesi’nin şehrinde öğrencilere doğru dürüst burs verecek bir kurum ya da kuruluş yok…
Bazı işadamlarımızın ve vakıflarımızın da çabalarını takdirle karşılayıp bir kenara koyduğumuzda Konya kolay okunabilecek bir şehir olarak görülmüyor…
Maalesef…