Konya’da üniversiteye hazırlık, öğretim kursları neden kapalı anlayabilmiş değilim. Konya olarak maalesef Corona virüs salgını yayılma istatistiklerine bakıldığı zaman ilk beşten düşmüyoruz maalesef. Sıkı tedbirler alınmalı, tedbir, hijyen, mesafe, maske vd kurallara uyulmalı. Bu konuda kimsenin itirazı olmadığını düşünüyorum ama yine de virüs hızlı bir şekilde yayılıyor. Ha Vuhanya ha Konya diye tekerlemelere yer edecek şekilde esprileri de yapılıyor.
Konya Valiliği tarafından beş ağustos tarihinde Konya Valiliği tarafından "İlimizde 15.08.2020 tarihinden itibaren özel okullarda yapılması planlanan 'yüz yüze telafi eğitimlerinin' 31.08.2020 tarihinde tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmesine, ilimiz genelinde faaliyete başlayan özel öğretim kursları ve halk eğitim merkezlerinde ise 31.08.2020 tarihinde tekrar değerlendirilmek üzere eğitime ara verilmiştir” kararı alındı. Önleyici ve yerinde bir tedbir gibi görünen bu karar aslında bir çok haksızlığa yol açıyor.
Mart ayından bu güne okul ve yüzyüze eğitimden uzakta kalan öğrenciler normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığının talimatları gereği hazırlıklarını yapan özel öğretim kurslarında ve halk eğitim merkezlerinde eğitim eğitim almaya başlamışlardı. Bize ulaşan bilgilere göre ise herhangi bir öğretim kursunda ve oraya giden öğrenciler arasında virüsün yayılmasına sebep olacak herhangi bir vakaya rastlanılmamışken beş ağustos tarihinde alınan karar, öğretim kursunda görev alanları, öğretim kursuna kayıt yaptıran velileri ve öncelikle ve özellikle öğrencileri mağdur eden bir hal almıştır.
Eylül ayındaki sürecin ne olacağı henüz belli değilken ve öngörülemezken, ağustos ayı içindeki bir aylık süreçte üniversite ve lise giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler hızlandırılmış, yoğun eğitim verilirken, en verimli geçirilecek süre, Konya Valiliği kararı ile akamete uğratılmış bulunmaktadır. Konunun ehemmiyetine binaen sıkı denetimle eğitime devam ettirilmesi gereken kurslar daha kolay bir kararla kapatılmıştır. Kararın alındığı ve sonrasında geçen süreçte istatistiklerde herhangi bir azalma olmadığı gibi yayılmanın sebebi de bu gençler değildir. Aksine kurslara devam etmeyen gençler evde izolasyonda beklemek yerine dışarıda kontrolsüz olarak daha çok vakit geçirmeye başladılar.
Konunun bir diğer boyutu, bu kararın haksız bir rekabete yol açtığının öngörülememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin başka illerinde özel okullar ve öğretim kursları takviye, telafi eğitimi yaparlarken, aynı süreçte Konya’daki öğrenciler bu yarışta dezavantajlı bir duruma düşürülmektedir. Kaldı ki, Milli Eğitim Bakanlığımız dahi okulların açılma takviminde sekizinci ve on ikinci sınıflara öncelikli olarak yüz yüze eğitim vermeyi planlarken Konya Valiliği kararı öğrencilerin eğitim almasının önüne geçmekte, bir handikap oluşturmaktadır. Bu süreç böyle devam edip, kurslar ağustos sonuna kadar kapalı kalmaya devam ederse Önümüzdeki yıl yapılacak sınavlardaki Konya istatistiğini incelemek gerekir. Her zamanki ortalama tutturulmuş mu yoksa belirgin bir düşüş mü var.
Çok fazla geç olmadan, hijyen, maske, mesafe vd tedbirlerin titizlikle uygulanmasını takip ve kontrol ederek öğretim kurslarının ve telafi derslerinin iptal kararının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buradan hizmet alamayan veliler çocuklarının geleceği için bu süreçte çocuklarına özel ders aldırma yoluna gidiyor, ki bunun kontrolü mümkün değil, ve bu da ayrı yüksek bir maliyete yol açmaktadır.
Kafeler, düğünler, asker uğurlamaları, vd. virüsün yayılmasına yol açan her şey herhangi bir kısıtlama olmadan faaliyetine devam ederken her türlü tedbir alınan kurslarda kısıtlama kararının geç olmadan yeniden düşünülmesi gerekiyor.
Yetkililerin elinde, virüsün kurslardan kaynaklanan sebeplerle yayıldığı ile ilgili bir veri varsa, bizimle paylaşıldığında biz de kamuoyu ile paylaşmaktan memnuniyet duyarız.