Konya'da bir kişi, boşandığı eşine attığı WhatsApp mesajında eski kayınvalidesine "sapık" dedi. Şikayet üzerine eski damat hakkında "ileti yoluyla hakaret" suçundan dava açıldı.
İnternet haber'de yer alan habere göre Ereğli 1. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın eyleminin "gıyapta hakaret" suçunu oluşturduğuna hükmederek, atılı suçtan beraat kararı verdi.
Davaya katılan olarak kabul edilen eski kayınvalide, yerel mahkemenin beraat kararını temyiz etti.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, temyiz istemini kabul ederek yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, sanığın eyleminin "ileti yoluyla hakaret" suçu kapsamında olduğunu belirterek, sanığın cezalandırılmasına hükmetti.
Kararda, hakaret suçunun, mağdurun huzurunda işlenebileceği gibi gıyabında da işlenebileceği belirtilerek, "Fail, fiili işlediği sırada mağduru hedef alan hakaretinin mağdur tarafından da doğrudan algılanabileceğini biliyor ve istiyorsa, bu durumda suç huzurda işlenmiş sayılacaktır" denildi.
İleti yoluyla hakaretin, huzurda işlenmiş gibi cezalandırılması için sanığın iletilme kastıyla hareket etmesi gerektiğine işaret edilen kararda, ileti mağdurdan başka birisine gönderilmiş ancak tesadüfen mağdur tarafından öğrenilmişse huzurda hakaret suçunun oluşmayacağı vurgulandı.
Somut olayda ise sanığın eski eşine attığı mesajda, "doğrudan katılan eski kayınvalidesini muhatap aldığı ve iletme kastıyla hareket ettiği" belirtildi.
Bu nedenle sanığın, Türk Ceza Kanunu'nun, "ileti yoluyla hakaret" suçunu düzenleyen 125. maddesinin ikinci fıkrası gereğince cezalandırılması gerektiği vurgulandı.
Kararla birlikte, sanığın "ileti yoluyla hakaret" suçundan cezalandırılmasına karar verildi.