Geçtiğimiz Pazar günü Konya’mızdan çok değerli bir insan geçti.
Adı gibi İsmaili bir anlayışla Allah’a tam manasıyla teslim olmuş, soyadı gibi de kahraman bir insan…
Refahyol döneminin Kültür Bakanı…
Aynı dönemde ben de Konya İl Kültür Müdürlüğü görevinde bulunduğum için beraber çalışma imkânı bulduğum, benim değerli bakanım…
22 Kasım 2015 tarihinden bu yana TBMM Başkanlığını yürüten ve 15 Temmuz ihanet girişiminde büyük bir kahramanlık örneği gösteren mücahid insan…
Bütün insanlara değer veren, gittiği her yerde tanıdığı kişileri soran, onları yanında görmek isteyen gelemeyenleri ziyaret eden vefakâr insan…
Bu insanın geçmişine bakacak olursak ne denli yararlı ve büyük hizmetler yaptığını görebiliriz.
İsmail Kahraman 1940 yılında Rize'de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olduğu yıllarda inançlı öğrencileri bir araya topladı ve kurduğu Talebe Cemiyetinin Başkanlığını yaptı.
Daha sonra Türkiye'deki yüksek öğrenim gençliğinin temsilcisi Millî Türk Talebe Birliğinin (MTTB) 48. Dönem Genel Başkanı oldu.
Bu arada MTTB’yi kısaca tanımakta fayda var.
MTTB’nin ilk kuruluşunu 1916 yılında İttihat ve Terakki iktidarı gerçekleştirdi. Osmanlı devletinin batışının müsebbibi olan, dış destekli, dönme ve mason yönetimindeki İttihat Terakki, Pan Türkist bir cereyan geliştirdi. Bu gayeyle kurdurduğu teşkilatlardan birisi de Milli Türk Talebe Birliği idi.
1926-1936 yılları arasında MTTB, cumhuriyet kadrosunun resmi görüşü doğrultusunda, devlet desteğiyle birtakım çalışmalar yaptı. Turancı çizgide kalarak kozmopolitliği reddetti. Ülke meselelerine sessiz kalmadı. Hatay’ın Türkiye’ye ilhakında, Suriye’yle Türkiye arasında oluşan sorunlara karşı izinsiz miting düzenledi ve 1936 da kapatıldı.
MTTB’nin 1946 yılında yeniden kurulmasıyla başlayan bu dönemi de kendi içinde 2 ayrı devre olarak düşünebiliriz. 1946 – 1965 yılları arasında sol cereyanların etkisinde bir MTTB, 1965 – 1980 arasında ise milliyetçi ve muhafazakâr bir MTTB…
MTTB, 1965 tarihinde Genel Başkanlığa seçilen Rasim Cinisli ile birlikte, milli ruh ve milli şuura bağlı bir kuruluş haline gelmiş, Komünizmle mücadele alanında toplantılar tertip etmiş ve kampanyalar başlatmıştır.
Rasim Cinisli’den sonra 1967 başında 48. Dönem Genel Başkanlığı’na seçilen İsmail KAHRAMAN’la MTTB’nin fikri çizgisi daha da netleşti ve İslâmi unsurlar ön plana çıkmaya başladı.
İsmail Kahraman’ın yönetimindeki MTTB’nin hedefi ikinci Çanakkale zaferiydi. Bu amaçla Fetih geceleri, Kıbrıs mitingi, Mehmet Akif Ersoy’u anma geceleri yapıldı.
1967 Nisanında İstanbul'da açılan Sovyetler Birliği çağdaş resim heykel sergisindeki Lenin heykeli protesto edildi. Temmuzda Papa VI. Paul'un Ayasofya'da diz çökerek dua etmesi üzerine MTTB'li gençler Ayasofya'da namaz kıldı.
MTTB 1968'de İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Sakarya ve daha birçok şehirlerde "Şahlanış Mitingleri” düzenledi.
Bu dönemde sol öğrenci olaylarına karşı ortak bir zemin oluştu. MTTB, milliyetçi ve mukaddesatçı görüşün buluşma ve yönetim yeri haline geldi, milliyetçi çizgide olduğu gibi İslâmi çizgide de belirgin bir tavır aldı.
1970'lerde Konya’da faaliyetlerine benim de dâhil olduğum MTTB, Türk-İslam vurgusuyla var oldu. Komünistlere, Yahudilere, masonlara karşı milli ve İslami bir çizgide yer aldı.
1975'te kurt başı (bozkurt) olan amblemi, hilal içinde kitap ile değiştirildi. Bu değişiklik MTTB'nin milli kimliğin asli unsuru olarak İslâm’ı benimsediği, Bozkurt"un İslamiyet öncesine ait olması nedeniyle değiştirildiği şeklinde yorumlandı. Yeni semboldeki kitap ise Kur’an’ı temsil ediyordu.
MTTB’nin İslâmi çizgiye gelmesinde İsmail Kahraman’ın çok büyük rolü olmuştur ve bu ocakta binlerce genç yetişerek Türkiye’nin geleceğine yön vermiştir.
İsmail Kahraman, 29 Mayıs 1985'te kurulan Birlik Vakfının Kurucular Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. 22 Aralık 1994'te Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Kurucu Üyesi ve ilk Mütevelli Heyeti Başkanı oldu.
İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği, İlim Yayma Cemiyetinin ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu Üyelikleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanlığı ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı, HİKEV Mütevelliliği görevlerini üstlenerek tam bir vakıf insan olduğunu gösterdi.
Millî Nizam Partisi ve Millî Selamet Partisinin kuruluşunda yer aldı. 1995 Genel Seçimlerinde Refah Partisinden, 1999 Genel Seçimlerinde de Fazilet Partisinden İstanbul Milletvekili seçildi.
Bu dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu ile Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeliklerinde bulundu.
20. Dönemde Refah Partisinin ve 21. Dönemde Fazilet Partisinin TBMM Grup Başkanvekilliğini yaptı.
54. Hükûmette Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Kendisiyle tanışmamız bu dönemde oldu. Kısa da sürse o dönemde çok güzel, çok verimli, çok faydalı işler yapıldı. 28 Şubat’tan sonra Refahyol hükümetinin düşürülmesi ile O’nun bakanlığı ve benim de Kültür Müdürlüğüm sona erdi.
Adalet ve Kalkınma Partisinin kuruluş çalışmalarında yer aldı. Ak Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığını üstlendi. 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Ak Parti İstanbul Milletvekili oldu. 22 Kasım 2015'te 26. Dönem TBMM Başkanlığına seçildi. 20 Kasım 2017'de yapılan seçimde tekraren TBMM Başkanı oldu.
Kahraman, 2009 yılında 40. yılını kutlayan Türkiye Millî Kültür Vakfı (TMKV) tarafından "40 Vakıf İnsana Vefa" Programı kapsamında verilen "Vakıf İnsan" ödülüne sahiptir.
Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin açılışı için Konya’ya gelen Kahraman, bazı vakıf ve derneklerin öğrenci gruplarına bu arada İlim Yayma Cemiyeti Tıp Yurdu öğrencilerine sohbet yaparak, gençlere öğütler verdi, yol gösterdi, hedef gösterdi.
Bu vesile ile kendisi ile bir kez daha görüşme, kucaklaşma ve önemli hatıralarını dinleme imkânı bulduğum değerli İsmail Kahraman ağabeyimiz (O bizim için her zaman ağabey konumunda olmuştur) yeni dönem için milletvekilliğine aday olmamıştır.
Kendisine bundan sonraki yaşantısında sağlık ve mutluluklar diliyor, hepsi birbirinden önemli olan hatıralarını da kitap halinde yayınlamasını temenni ediyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.