Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin organizasyonuyla Ankara’ya giden gazeteciler bir dizi görüşmede bulundular, Konya’nın ve Konya basınının sorunlarını ilgililere direkt olarak anlattılar.
KGC’nin organizasyonuyla Ankara’da sırasıyla Basın Yayın Enfermasyon Genel Müdürü Salih Melek, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Vekili İlhan Yerlikaya, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştü. Ziyaretlerde Gazetecilerin sorunu ve projeler hakkında bir dosya sunan heyet yapılacaklar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ankara’da ilk olarak Basın Yayın Enfermasyon (BYEGM) Genel Müdür Vekili Salih Melek ziyaret edildi.
Ziyarette Salih Melek ile genel müdürlük binasında yapımına başlanan medya takip sistemi hakkında bilgi alınıldı. Medya takip sistemi ve çalışmaların işleyişini anlatan Genel Müdür Vekili Salih Melek, “BYEGM'nin yerli ve yabancı yayın organların sürekli takip ederek devlet birimlerini enforme ettiğini” söyledi. Basın kuruluşları ile beraber çalışmaya özen gösterdiklerini dile getiren Melek, bu çerçevede çalışmalarda birlikteliği önem verdiklerini belirtti. Konyalı heyeti kabulünden dolayı genel müdüre teşekkürleri sunan Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir de BYEGM'nün basın çalışanlarına sadece kart veren bir kurum olmadığının bilincinde olduklarını belirterek, bu çerçevede yeni projelerle genel müdürlükle çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Özdemir, Genel Müdür vekili Salih Melek'e ziyaretin anısına Mesnevi ve Konya'nın tarihi mekânlarının anlatıldığı yayın seti hediye etti.
CEMİL ÇİÇEK’LE GÖRÜŞTÜLER
Konyalı heyet BYEGM ziyaretinin ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i makamında ziyaret etti. Ziyarette AK Parti Konya milletvekilleri de yer aldı. Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Anadolu'da yayın yapan kuruluşların zor şartlarla yayın hayatlarını sürdürdüklerine dikkat çekti. Bu çerçevede Basın İlan Yasası’yla ilgili çalışmaların rahatsızlık yarattığına dikkat çeken Sefa Özdemir, “Basın İlan Kurumu’nun ilanların internetten yayınlanması gibi çalışmaları kaos ortamı yaratmaktadır.
Anadolu’da 2 bine yakın yayın kuruluşu var, bu yasa çıkarsa çoğu kapanmak zorunda kalacak. Diğer taraftan istihdamla ilgili projelerimizi hazırladık. İistihdam konusu bizler için çok önemli, yerel yayın kuruluşlarının KOBİ statüsüne alınmasıyla ilgili hazırlanan çalışma da bizler için öneme sahip” dedi. Ziyarette söz alan Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Üyesi Mustafa Arslan, “Biz Anadolu’da haber verme, halkın doğru bilgilendirilmesi, yöneten ve yönetilen ilişkisinde yönetilenden yana olma, yerel demokrasinin güçlendirilmesi gibi önemli bir fonksiyonu yerine getirmekteyiz. Bu fonksiyonlara baktığımızda bizim bir kamu görevi yaptığımız kanaatindeyiz. Taleplere bakıldığında bunların haklı talepler olduğu görülecektir” şeklinde konuştu.
Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Konyalı gazetecilerin örgütlü olarak sorunlarını dile getirmesi çok güzel bir davranış. Taleplerimizin çözümü noktasında daha büyük organizasyonların olması büyük önem taşıyacaktır. Devlet artık yatırım çalışmaları arasında daha çok alt yapı kurulması alanında yer alıyor. Diğer çalışmaların özel sektör elinden yapılması politikası güdüyoruz. Konya yatırımları noktasında Mavi Tünel, yeni üniversiteler, duble yol çalışmaları yapılıyor” dedi.
ANAYASA ÇALIŞMALARINA DEĞİNDİ
Yeni Anayasa çalışmaları hakkında da bilgi veren Çiçek, “Bu anayasanın devlete dar geldiği artık malum. Bu anayasa yapıldığında ayağımız otuzsekiz numara ayakkabı giyiyorduk şimdi ise kırkdört numara giymemiz gerekiyor. Büyük ayağa küçük ayakkabı giyerseniz ayak nasırı yapar bu anayasa artık millete ayak nasırı yapıyor. Devlete yönetenler bunu açık görüyor. 28 yıldır herkes şikâyet ediyor ama kimse değiştirmiyor.
Bizim düşüncemiz yeni bir anayasadır beş madde dışında yeni bir anayasayı bu millet hak ediyor. Yeni bir anayasa yapma imkânı sıkıntılarla yok gözüküyor. En azından kısmı bir değişiklikle bunu yapmalıyız. Yeni anayasa Türkiye'de yüksek standartta demokrasi ifade ediyor. Bunu geciktirmenin bir anlamı yoktur. Diyorlar ki; aceleye getiriliyor, 28 senedir konuşulan bir konu bugün çözülecekse nasıl aceleye gelir, aceleye gelmemesi için 44 sene mi konuşmamız gerekiyor. Bu meclis anayasayı da yapar, anayasayı da değiştirir her türle yasama yapmaya yetkilidir. Aksini düşünmek doğru değildir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, ziyaretin anısına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e Mevlana figürlü özel bir tablo, Mustafa Arslan da Mesnevi ve Konya tarihiyle ilgili özel bir kitap seti hediye etti.
BAHÇELİ’YE RAPOR SUNULDU
Cemil Çiçek ziyaretinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret eden Konyalı heyet burada da Konya'nın sorunları ve yayın kuruluşları ile ilgili sorunların ve yapılacakların yer aldığı raporu sundu. Bahçeli’yi ziyarette MHP Konya milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa kalaycı da yer aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Yaygın yayın kuruluşlarına bütün imkanlar sağlanırken, yerel yayın kuruluşlarına da imkanların sağlanması önemlidir.
Konya'da neler yapılabilir, yatırımlar yerinde midir, yerel kaynaklarla neler yapılabilir, bunlarla ilgili çalışmalar yapabiliriz. Bu konuda sizlerin belirleyeceği hususlarda ana başlıklarla yapacağınız çalışmalara destek verebiliriz. Medya konusunda haberlerimiz çoğu zaman halka ulaştırılmıyor, bu nedenle yerel basın kuruluşlarının önemini biz iyi biliyoruz. Fedakârca yöre insanına cesaretle bilgi akışı sağlayan sizlerin bizler için büyük önemi var. Sizlerin buralarda bulunuşu bizim düşüncemizi almanız önemli. Sizin gelişmenizi ve daha etkin olmanızı MHP olarak her zaman istiyoruz, üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. İktidardan gelecek bu konulardaki her türlü olumlu gelişmeye MHP milletvekillerinin kayıtsız desteği olacaktır” dedi.
‘YERLİKAYA’YLA GURUR DUYUYORUZ’
KGC Başkanı Sefa Özdemir başkanlığındaki heyetin son durağı Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan vekili İlhan Yerlikaya oldu. Yerlikaya'ya Konya'nın ve basın kuruluşlarının sorunları hakkında raporu sunan heyet başkanı Özdemir, “İlhan Yerlikaya'nın bir Konyalı olarak bu görevde bulunması bizim için gurur verici” dedi. RTÜK Başkan vekili İlhan Yerlikaya'da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, RTÜK'ün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yerel yayın kuruluşlarının gelişmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yerlikaya, “Yayın kuruluşlarının hakaret veya saldırma yayın yapmaktan uzak durması gerekiyor. Bizlerde bu alanda takip çalışmalarına önem veriyoruz” dedi. memleket.com.tr