Konyalı kadın çiftçilere jest! En çok size yakışıyor

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutlamanın en çok Konya’ya yakıştığını belirten Altay, "10 bin yıldır bu topraklarda çiftçilik yapıyoruz. Tarımla uğraşıyoruz ve bu konuda hanım kardeşlerimiz her manada olduğu gibi bu konuda da öncüler liderler” dedi

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen programda kadın çiftçilerle bir araya geldi. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutlamanın en çok Konya’ya yakıştığını ifade eden Başkan Altay, “Çünkü Konya Çatalhöyük’ten itibaren 10 bin yıldır tarımın başkenti. Biz 10 bin yıldır bu topraklarda çiftçilik yapıyoruz. Tarımla uğraşıyoruz ve bu konuda hanım kardeşlerimiz her manada olduğu gibi bu konuda da öncüler, liderler” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde ilçelerde tarımla uğraşan kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen programa katılan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kadınların hayatın her alanında var olduğunu belirterek, bir yerde üretim varsa orada kadınların iş başında olduğunu söyledi.

Dünya Kadın Çiftçiler Gününü Kutlamak En Çok Konya’ya Yakışıyor

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutlamanın en çok Konya’ya yakıştığını ifade eden Başkan Altay, “Çünkü Konya Çatalhöyük’ten itibaren 10 bin yıldır tarımın başkenti. Biz 10 bin yıldır bu topraklarda çiftçilik yapıyoruz. Tarımla uğraşıyoruz ve bu konuda hanım kardeşlerimiz her manada olduğu gibi bu konuda da öncüler, liderler. Ailenin temel taşı olarak çocuklarını büyüten, evi idare eden hem de çiftçilik yaparak üretime en büyük katkıyı sağlayan fedakar hanım kardeşlerimize şehrimiz adına çok teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun” dedi.

Amacımız çiftçimizin gelirini artırmak

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 31 ilçede tarımsal faaliyet yürüttüklerini hatırlatan Başkan Altay, konuşmasına şöyle devam etti: “Tabi asıl amacımız tarımsal üretimden kazanılan parayı artırmak. Çünkü kırsalda yaşamanın temel şartı insanların belli bir gelir seviyesine ulaşması. Sonrasında da sosyal hayatla ilgili merkezde olan sosyal, kültürel tesisleri kırsalda da inşa edebilmek. Bunun için Büyükşehir Belediyesi olarak KOP İdaremizle birlikte bugüne kadar 265 milyonluk tarımsal destek sağladık. Bir taraftan mevcut üretilen ürünlere destek verirken bir taraftan da bölgesel olarak yeni ürünler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Güneysınır’da lavanta ile ilgili çalışma yürütülüyor. Daha önce çilekle ilgili kirazla ilgili bir çalışma yürüttük. Şimdi susamla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Amaç toprağın yapısına uygun, bölgenin coğrafyasına uygun ürün deseni oluşturabilmek ve bu üründen elde edilecek geliri arttırmak için tesisler oluşturarak çiftçilerimizin gelirini arttırabilmek.”

Sizlerin bu işin başında olmanızdan mutluluk duyuyoruz

Büyükşehir Belediyesi olarak eğitim konusunda da ciddi faaliyetler yürüttüklerinin altını çizen Başkan Altay, “2015 yılından itibaren 125 bin çitçimize eğitim desteğinde bulunduk. Bu, tarladan üretilen ürünün niteliğini, kalitesini arttırmak ve daha bilimsel yöntemlerle iş yapabilmeyi sağlıyor. Bunun için birçok arkadaşımız bu konuda çalışma yürütüyor. Bugüne kadar eğitim verdiğimiz 125 bin çiftçimizin 25 bini de kadın. Onun için sizlerin bu işin başında olmanızdan büyük bir mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Birçok ürünü üretebiliyoruz

Pandemi sürecinin ülkeler için iki temel bağımsızlık fonksiyonu olduğunu gösterdiğini kaydeden Başkan Altay, “Birisi sınırlarımızı koruyan askerimiz, güvenlik güçlerimiz; bir diğer güvenliğimiz ise tarımsal üretimimiz. Artık her ülkenin kendi kendine ne kadar yeter olduğu konusu da dünyada güvenlikten sonra en önemli noktalardan birisi haline geldi. Türkiye bu konuda çok şanslı bir ülke. Coğrafyamızda birçok ürünü üretebiliyoruz. Bunu, hep birlikte daha profesyonel yapmak için çok yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Burada ziraat mühendisinden biyoloğuna, gıda teknikerinden arıcı teknikerine kadar birçok arkadaşımız görev yapıyor. Onların sizlerle çalışıyor olması üretime çok büyük destek olacak. Biz ne kadar bu işleri yürütürsek yürütelim sizler sahada bizimle birlikte hareket etmezseniz başarılı olma şansımız yok. Onun için bugüne kadar şehrimize gösterdiğiniz destekten dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Siz yeter ki üretmeye devam edin

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerin her zaman yanında olduklarını vurgulayan Başkan Altay, “Her türlü ihtiyacınızı gidermek için çaba sarf edeceğiz. Siz yeter ki üretmeye devam edin. Toprak bizim için anadır. Toprağa bir tohum ekersin size binlerce ürün verir. Sizler de bizim analarımızsınız. Hepimizi bugün buraya getiren sizlersiniz. Topraktan inşallah sizlerin kıymetli elleriyle ürünleri alacağız ve ülkemizin yarınları çok daha güzel olacak. Bizler üreteceğiz, ülkemiz gelişecek. Dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi haline geleceğiz.” sözlerini sarf etti.

Konuşmanın ardından kadın çiftçiler kendi ürettikleri ürünleri Başkan Altay’a takdim etti. Son olarak Başkan Altay ve kadın çiftçilerin, “Tarımda Kadın Eli” fotoğraf sergisini gezmesiyle program tamamlandı.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.