KIRMIZI KART GÖRMEYEN
KASIM KUMUNA VE OĞULLARI
Aslen Adanalı olup iş hayatı nedeniyle 1984 yılında Konya’ya yerleşen Kasım Kumuna ile iki oğlu Selçuk Kumuna ve Hasan Kumuna kardeşler Konya futbol arenasında başarılı futbolları ve şahsiyetleri ile iz bıraktılar. Nitekim gerek baba gerek oğulları hiç kırmızı kart görmediler. Kumuna’nın büyük oğlu Selçuk yalnızca bir sefere mahsus sarı kart görünce babası bir hafta oğluyla konuşmamıştı.
KASIM KUMUNA (1959)
Baba Kasım Kumuna 1969 yılında Adana’nın emektar antrenörlerinden Mehmet Hayta nezaretinde Köprüspor Alt Yapısı’nda futbola başladı. 1977 yılına kadar yeşil-turuncu Köprüspor formasını giyen Kumuna kulübün Minik, Genç ve A Takımında 9 nolu formasıyla sürekli oynadı. Zaman zamanda gol kralı olarak Adana’da isminden söz ettirmeye başladı.
Kasım Kumuna aynı zamanda Endüstri Meslek Lisesi Okul Takım’ında da santrafor olarak gollerine devam ediyordu. 1976–77 sezonunda Liselerarası Dünya Şampiyonu olan Yapı Sanat Lisesi ile Kumuna’nın Okulu Endüstri Meslek Lisesi Takımı 1977–78 öğretim yılında karşı karşıya geldiler. Bu maçta Kasım Kumuna’nın kaydettiği 3 gol ile Dünya Şampiyonu takım mağlup oldu. Santrafor Kumuna’nın bu çıkışı Adana Demir ve Adanaspor’un dikkatini çekti. 18 yaşındaki santrafor Adanaspor ile el sıkıştı, kamp hazırlığı yapan Kasım Kumuna’nın babası Hasan Amca devreye girdi. Baba Kumuna yıllardır yörelerinin şirketi PAKSOY’da çalışıyordu. Oğlunun profesyonel olmasını istemediği için onu patronlarına yönlendirdi. Kasım Kumuna onlara kendisini işe almamalarını söyledi ama patronu ona,
-Taman da yarın Hasan Amca seni tekrar bize getirir. Sözü ile profesyonelliğe son noktayı koydu ve Kasım Kumuna Paksoy’da işe başladı.
Kasım Kumuna Adana’nın popüler takımı Hasan Şaş’ın da yetiştiği mavi-beyaz Karataşgücü’nde amatör futboluna devam etti. Vatani görevini Edirne’de sürdürürken Edirnespor’dan teklif alsa da, Tümen takımına seçilse de terhis olup Adana’ya döndü. Karataşspor kaptanı olarak gollerine devam etti. Paksoy’da işine devam etti ve 1984 yılında ailesiyle Konya’ya yerleşti. Paksoy’u Konya’da kurup bir süre takımını maçlarda yalnız bırakmadı.
O yıllarda Karaman henüz Konya’ya bağlı bir ilçeydi. Kasım Kumuna Karaman’a gitti ve Genel Müdür aynı zamanda Karamanspor’un başkanı Hikmet Varol’un sahibi olduğu Bifa fabrikasında iş ziyaretinde bulunmuştu. Yemek saati olunca iş yerinin yemekhanesine inildi. Karamansporlu futbolcularda aynı yemekhanede yemekteydiler. Karamanspor’un 5 futbolcusu da Kumuna’nın Karataşspor’dan takım arkadaşıydı. Arkadaşlarının ilgisiyle Genel Müdür- Başkan Hikmet Varol, Paksoy’un mümessili Kumuna’nın hala futbol oynadığını öğrendi. Varol’un teklifiyle Kasım Kumuna hatıra binaen 2 yıl Karamanspor 3.lig Takımı ve Amatör Takım’da sarı-kırmızı formayı giydi. Devamında da 2 yıl Karaman Başakspor’da futbol oynadı. Karamanda 4 yıl içinde 70’e yakın gol kaydetti. Aynı tarihlerde Konya Demirspor’un emektar Başkanı Ali Gözönü, Kasım Kumuna’yı kendi takımında görmek istemişti. Kumuna’nın,
—Ben hatıra binaen Karaman’da futbol oynuyorum. İfadesini Gözönü anlayışla karşılamış ve Kumuna Konya Demirspor formasını giyememişti.
Kasım Kumuna, Karamandaki 4 yıllık spor hayali sonrası 1 yıl Konya İhsaniye Gençlerbirliği’nde futbol hayatına devam etti. Konya’da spor kamuoyunda geniş bir çevre edinen Kasım Kumuna’nın birçok dostu olmuştu. Bunlardan biride Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yapan Muzaffer Tulukcu’ydu. Tulukcu’nun hatırına Kasım Kumuna 4 yılda Akviran Kültürspor formasıyla gollerine devam ettikten sonra faal sporculuk hayatını 1990 yılında sonlandırdı.
Halen Adana’da ikamet edip, iş hayatı gereği ve 2 oğlunun Konya’da olması nedeniyle Konya ile ilişkisi sürekli olan Kasım Kumuna nitekim büyük oğluna Konya’yı temsil edebilen Selçuk ismini vermişti.
SELÇUK KUMUNA (1983)
Baba Kasım Kumuna’nın teşvikiyle 1992 yılında Tuncay Şimşek ve Celalettin Yavuz’un çalıştırdığı PTT Spor Minik takımında futbola başlayan sol ayak Selçuk Kumuna, 1993 yılında Konyaspor’a lisans çıkarttı. Alt Yapı sonrası Genç Takım’da sol iç mevkide görev yapan toplam 6 yıl yeşil-beyaz formayı giydi. Eşref Yüzbaşıgil, Niyazi Yıldırım, Ali Niyazi İnal, Selçuk…, Mevlüt Ataseven, Refik Emre, Tevfik Emre antrenörlerle çalışan Selçuk Kumuna, 16 yaşında Alt Yapı’dayken kaptan olarak sahaya çıkmaya başlamıştı. 1999–2000 sezonunda Teknik Direktör Giray Bulak ve Antrenör Rahmetli Nevzat Topbaş tarafından Konyaspor A Takımına alındı. Bir sezon sonra profesyonel olarak Karamaspor’un sarı- kırmızılı formasını giydi. Sezon sonunda Konyaspor’a döndü.
2001–2002 sezonunda antrenör Ercan Albay’ın isteğiyle Adana Demirspor kampına katıldı. Yüksek Okulu kazanınca profesyonelliği sonlandırdı. Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde okurken okul takımında futbola devam etti. 2009 yılında son noktayı koydu. Halı sahalarda zevkine futbol oynayan evin büyüğü Selçuk Kumuna Konya’da ticaret ile uğraşıyor.
HASAN KEMAL KUMUNA (1987)
Önce santrafor, sonrasında kaleci olan Kumuna ailesinin küçüğü Hasan Kemal Kumuna 1998 yılında Konyaspor minik takımında futbola başladı. Antrenör Hakan Fidan ve Fatih..nezaretinde top koşturmaya başlayan Hasan Kemal Kumuna yeşil-beyazlı formayı sırasıyla Yıldız, B Genç, A Genç, ve Bal Liginde giydi. Konyaspor’da 2005 yılına kadar Birol Yalçın, Celalettin Yavuz, Sabahattin Sorkun antrenörlerle ve özellikle kaleci antrenörü Sedat …ile çalışmalara ve maçlara katıldı.
2005 yılında baba memleketi Adana’ya giderek, atalarının mahalle Takımı Yüreğin idmanyurdu’nun bordo-beyazlı formasını giydi. 2013 yılı sonuna kadar temsil etti. İdmanyurdu’nun 2.Amatör Kümeden 1.Amatör Kümeye çıkmasına katkıda bulundu. İş hayatı nedeniyle son yıllara gelinceye kadar maçlara Adana’ya gidip 1 numaralı formayı giyen Hasan Kemal Kumuna Konya’da ticaretle uğraşıyor.
Rahmetli Halis Özkan, Kaptan Kasım Kumuna ve Kültürspor Başkanı Cemal Harmankaya bir maç öncesi
Kasım Kumuna Adanaspor’a imza atmıştı ama iş hayatı formasını giymeyi nasip etmedi
14.12.1977 Adana şampiyonu olan Endüstri Meslek Lisesi Takımı
Ayaktakiler: Beden Eğitimi Öğretmeni Kerim Kuru, Kaptan Kasım Kumuna, Sedat Köse, Mehmet Şengüler, Öğretmen Mehmet Uzungöl, Yunus Arkan, Haluk
Oturanlar: Ali Sungur, Semih Özsöyler, Mehmet Kenan, Faruk, Ramazan Bozkurt
Kasım Kumuna Başakspor’da başarılı futboluyla dikkat çekmişti
Ayaktakiler: Kasım, Servet, Cavit, Ergun Deveci, ve kaleci Şeref
Oturanlar: Mustafa, Bünyamin, İzzet, Nasuh, Mustafa
Selçuk Kumuna futbola yeşil-beyaz Konyaspor’da başlamıştı
Memleket takımı Yüreğinspor’da uzun dönem kalecilik yapan Hasan Kemal Kumuna takım arkadaşlarıyla (ayakta sağdan ikinci)