BİSİKLETÇİ YUSUF ECEVİT, YİĞENİ, OĞLU VE TORUNU
Aslen Bozkır Soğucaklı olup 1958 yılında ailesi ile birlikte Konya Karaaslan’a yerleşen Milli Bisikletçi Yusuf Ecevit’in yeğeni Kerim Demirbağ, oğlu Erkan Ecevit ve torunu Ali Han Demirbağ’da bisiklet sporu için binlerce km. pedal çevirdiler.
YUSUF ECEVİT (1953)
51 Saat 07 dakika 23 saniye ile Bisiklet Üzerinde Durma Rekoru kıran Yusuf Ecevit’in ailesi 1958 yılında Bozkır Soğucak’tan gelerek Karaaslan’a yerleşti. Önce kros yarışlarına sonrasında da 1975 yılında Aksaray Yolu’nda yapılan Düz Bisiklet yarışlarına katılan Yusuf Ecevit, üç hafta üst üste yapılan yarışlarda 2 birincilik, birde ikincilik elde ettikten sonra antrenör Nusret Ergül nezaretinde bisiklet sporuna başladı. 1972 yılında Türkiye Turu’nda ilk Milli formayı giydi.
1983 yılına kadar 12 yıl pedal çeviren Yusuf Ecevit, 200’ün üzerinde ay-yıldızlı formayı giydi. Birçok Balkan Şampiyonu ve Akdeniz Turlarına katıldı. Almanya, Çekoslovakya, Polonya, Suudi Arabistan, Cezayir, Libya, Yugoslavya, Romanya, Bulgaristan, İran, Mısır, Yunanistan ve İsviçre’de bazen Konya çoğu kez Türkiye formasıyla yarışlarda boy gösterdi. Ecevit’in antrenörlüğünü sonraki yıllarda Sadık Keleş yaptı.
1980 yılında Kolombiyalı bisikletçiye ait Bisiklet Üzerinde Durma Rekorunu 50 saat 30 dakika ile yenileyen Yusuf Ecevit, bu rekoru 2004 yılında 51 saat 07 dakika 21 saniye ile yenileyerek önemli bir başarıya imza attı.
Faal sporculuk sonrası bisiklete binmeye devam eden Ecevit zaman zaman mastırlar yarışlarına da katılmaktadır.
Şeker Fabrikası emeklisi Yusuf Ecevit halen Alanya’da yaşamakta zaman zaman memleketi Konya’ya gelmektedir.
ERKAN ECEVİT (1986)
Türkiye’nin en küçük yaşta lisanslı bisikletçisi olarak İzmir Bölgesi ve Mersin’de Bisiklet Federasyonu tarafından 1994 yılında ödüllendirilen Erkan Ecevit, bu yıl ile birlikte Şekerspor’un yeşil-beyaz formasıyla pedal çevirmeye başladı. İki yılı aşkın antrenör Nurettin Kirpiksiz’in çalıştırdığı, mekanisyenliğini de babası Yusuf Ecevit’in yaptığı Erkan Ecevit, 1997 yılı ile birlikte 4 yıl Selçuklu Belediyespor adına yarıştı. Antrenörlüğünü Mevlüt Bora’nın, mekanistliğini Yusuf Ecevit’in yaptığı Selçuklu Belediyespor, Erkan Ecevit, Gökhan Göçer, Mustafa Kara ve İbrahim Akbaş’tan oluşan Yıldızlar Takımıyla 2001 yılında Türkiye şampiyonu oldu.
Finişçi yeteneği ile her geçen gün başarısı artan Erkan Ecevit 2002- 2003 yıllarında da ilk kulübü Şekerspor adına yarıştı. Bu dönemde Kastamonu ve Eskişehir’de yapılan Yol ve Kriteryum yarışlarında Yıldızlar Türkiye şampiyonu, 2003 yılında da Genel Klasman Türkiye Birincisi olarak Gençler Katagorisinde yarışma imkânı kalmadan spora son noktayı koydu.
Finiş yeteneği sayesinde 8 yıl içinde 20 şampiyonluğu olan Erkan Ecevit Karaaslan’da mantar yetiştiriciliği işi ile uğraşıyor.
ALİ HAN DEMİRBAĞ (1997)
Yusuf Ecevit’in torunu Ahmet Demirbağ’ın oğlu Ali Han Demirbağ, antrenör Ümit Çökmen nezaretinde Selçuklu Belediyespor formasıyla 2009 yılında bisiklet sporuna başladı. Çalışmalarını antrenörler Mehmet Şafakçı ve Sadettin Kızıl nezaretinde 2013 yılından itibaren sürdüren Ali Han Demirbağ 2013 yılında Yıldızlar Sürate Karşı ve Genel Klasman’da Türkiye Birincisi oldu. Halen Şekerspor forması giyen Ali Han Demirbağ, 2014 yılında da Gençler Saate Karşı Yarışında Türkiye Birincisi oldu.
KERİM DEMİRBAĞ (1965)
Küçük yaşta dayısı Yusuf Ecevit’i dedesi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı ve Veledrum yarışlarını radyodan merakla takip ederek bisiklete aşina olan Kerim Demirbağ, 1980 yılında Aksaray Yolu’nda yapılan Düz Bisiklet Yarışlarında iki birincilik alan Kerim Demirbağ, çok geçmeden Antrenör Sadık Keleş nezaretinde antrenmanlara başladı. Ailesi hayvancılıkla geçinen Kerim Demirbağ, 04.00–06.00 arası çardakta hayvanlara bakmaya, 07.30–11.00 arasında da pedal çevirmeye başladı. 15 yaşında olmasına rağmen Ankara ve Bursa’da yapılan Gençler Kategorisinde yarıştığı için dereceye girememişti.
Babası bisiklet’e bindiği için, hayvanları ihmal ettiğini düşünen baba oğlunun evde bulunan koşu bisikletinin lastik tekerlerini bağ bıçkısı ile kesince, Kerim Demirbağ, çok ağlamış ve onun spor hayatı bitmişti. Çobanlığa devam eden Kerim Demirbağ’a evdeki hayvanları satıldığı için 1983 yılında dayısı Yusuf Ecevit yeni bir koşu bisikleti vermişti.
Konya Takımı’na giren Kerim Demirbağ’a, Karaman’da yapılan birinciliğini Ayhan Aytekin’in aldığı yarışta ikinci olduğu için, Karaman’a özgü bulgur, bisküvi gibi hediyeler verilmesi aileyi memnun etti ve yavaş yavaş sporun önü açılmış oldu.
Takım arkadaşları Salih Türkdoğru, Ali Badak ve Abdullah Tuş ile birlikte Sadık Keleş’in çalıştırdığı takım Mersin’de 3. oldu ve bu vesilesiyle Müsteşar Yardımcısı Mustafa Keten’in desteklediği İl Müdürü Kenan Veziroğlu ve Kerim Demir ile Ali Dişli’nin talimatıyla bisikletçilerle birlikte Demirbağ Y.S.E. de işe başladı. İşi yalnızca bisiklet sporu yapmak olunca Kerim Demirbağ’ın başarı grafiği de yükselmeye başladı.
1983 yılında 26 yarışın 24’ünde dereceye giren gazete ve televizyonlarda boy gösteren Kerim Demirbağ’ın babası, sessiz kaldığı gibi oğluyla gurur duymaya da başladı. Kerim Demirbağ aynı yıl Gençler Türkiye Şampiyonası’nda 36 Turda birinci, Sürat ve Yol Yarışlarında da 2. olmuştu.
1984 yılında Büyükler Kategorisi ile birlikte Kerim Demirbağ ilk Milli Formasını Akdeniz Turu’nda giydi. Trakya Turu’nda iki birincilik aldı. Sarı formayı giydi. Klasmanda 1. oldu. Ege Turu’nda birinci olurken, Konya’da yapılan Bisiklet Kros Türkiye Birinciliği’nde de ikinci oldu.
1985 yılında ise Kerim Demirbağ, 36 Turda Türkiye Şampiyonu, 4 km.de ikinci, Antalya’da Bisiklet Kros Türkiye Birinciliği’nde ikinci oldu. Askerlik yaptığı dönemde Silahlı Kuvvetler formasıyla 1986 yılında Yol Türkiye Şampiyonluğunu Nevşehir’de elde eden Kerim Demirbağ, 1987 yılında ise Balıkesir’de 4 km.de Türkiye üçüncüsü, 36 Tur’da ise birinci oldu.
1988 yılında Van Turu’nda 3 ikincilik elde eden Kerim Demirbağ, Klasmanda da üçüncü, aynı yıl Mevlana Turu’nda ise 2 Etap ikinciliği elde etti. 1989 yılında Van Turu’nda 2 Etap birinciliği, Zonguldak Ereğli’de Yol Yarışları’nda birinci olan Demirbağ, 1990 yılında takım arkadaşları Ö.Ali Erikçi, Ayhan Aytekin ve Aziz Ay ile birlikte Köy Hizmetleri formasıyla Kulüpler Türkiye Şampiyonluğu onurunu yaşadı.
1991 yılında Konya’da yapılan Mevlana Turu’nda ikinci olan Kerim Demirbağ, 1980–1993 yılı arasında 72 kez Milli forma giyme şerefini yaşadı. 70 madalya, 26 kupa-şilt aldı. Bisiklet sporu sayesinde Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Hollanda, İtalya, İzlanda, Suriye, Kıbrıs ve Belçika’da pedal çevirdi.
Kerim Demirbağ, 1994 yılında Köy Hizmetleri’nde başladığı mekanisyenliği 1996 yılı sonuna kadar sürdürdü. 1997 yılında, Marshalspor’da Mevlüt Bora’nın, 1998 yılında Seyit Kırmızı’nın yardımcı antrenörlüğünü, aynı yıl Milli Takım Yardımcı Antrenörü olarak Hollanda’da yapılan Gençler Dünya Şampiyonası’na katıldı.
1999 yılından beri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde görev yapan Kerim Demirbağ, 2005 yılında Yıldızlar Gençlik Olimpiyatları için İtalya’ya Milli Takım Antrenörü olarak katıldı. 2006 yılından beride Bisiklet Hakemliği yapıyor.
Erkan Ecevit, Marshall formasını da giymişti
Köy Hizmetleri formasını giyen Kerim Demirbağ’ın antrenörlüğünü Seyit Kırmızı, Branş Sorumluluğunu Sabri Kulekaya yapmıştı
Bir Milli müsabaka öncesi Ali Badak, Davut Berber, Hüseyin Tığlı, Kerim Demirbağ, Ayhan Aytekin, Adnan Tam ve antrenör Nusret Ergül
Milli Takım Antrenörlüğü de yapan Kerim Demirbağ bir müsabaka öncesi
Erkan Ecevit’in en büyük destekçisi babası ve annesiydi
Dayı Yusuf Ecevit (Ayakta sağ başta), yeğen Kerim Demirbağ (ikinci), Milli Takım Kampında Antrenör Sadık Keleş ve takım arkadaşlarıyla
Gazete kupürü Kerim Demirbağ, 1990 yılının en başarılı bisikletçisi seçilmişti
Gazete kupürü Kerim Demirbağ, 1990 yılının en başarılı bisikletçisi seçilmişti
Gazete kupürü Yusuf Ecevit
Dünya rekorunu kıran Yusuf Ecevit’i Vali Lütfi Tuncel ve 2.Ordu Komutanı rahmetli Bedrettin Demirel ödüllendirilmişti. Antrenör Nusret Ergül’de törende hazır bulunmuştu