Aslen Akörenli olan Sabahattin Cengiz, sporun dernekçiliğini ve spor yazarlığını kısa sürede olsa yaparken, kardeşi Okay Cengiz 1970 ile 2009 yılları arasında yeşil sahalarda futbol oynadı ve antrenörlük yaptı.
Okay Cengiz’in oğlu Gökay Cengiz’de babasını takip etti ve 1990 ve 2000’li yıllarda futbol oynadı.
SABAHATTİN CENGİZ
OKAY CENGİZ
Ailenin en küçüğü Harita Mühendisi olarak Medaş’tan emekli olan ve Alavardı Mahallesi’nde ikamet eden Okay Cengiz, çok sevdiği futbola 1970 yılında Konyaspor Futbol Okulu’nda başladı.
Siyah – beyaz Konyaspor’un geçmiş gol krallarından olan ve İstanbul’da ikamet eden Eczacı Hasan Altıoklar ile Rahmetli Mustafa Güzelipek’in özverili gayretleriyle birçok kıymetlerin yetiştiği Konyaspor Futbol Okulu’na üç yıl devam etti. Burada iyi bir eğitim alan Okay Cengiz, 1973 – 74 sezonu ile birlikte Konyaspor Genç ve Amatör Takımda üç sezon forma giydi. Bu üç yıl içinde Ömer Civelek ve Eskişehirli Kuşçu Nuri antrenörlerle çalışarak yeteneğini ve bilgisini geliştiren Okay Cengiz, 1976 yılında Konya Demirspor’a transfer oldu.
Mavi – lacivert forma ile başarılı bir sezon geçiren Okay Cengiz, 1976 – 77 sezonunda formunun zirvesindeydi. Amatör Takımlar Türkiye Şampiyonu olan Demirspor’da, 4 Haziran 1977 günü Ankara’da Şampiyonluk Kupasını kaldıranlar arasında tarihteki yerini aldı.
Bu başarı genç futbolcuyu profesyonelliğe getirdi ve Okay Cengiz, antrenörler Doğan Akı, Sadettin Temeller ve Etem Bilgekarca nezaretinde iki sezon siyah – beyaz Konyaspor A Takım formasını giydi.
Okay Cengiz, 1979 yılında Konya İdmanyurdu’na transfer oldu. Ankaralı Ruhi Yavuz, Köksal Gürler ve Tezcan Uzcan nezaretinde bir sezon yeşil – beyazlı formayı giydikten sonra, ertesi sezon Savaş Kaşıkşıoğlu’nun teşvikiyle Aydınspor’a transfer oldu.
Konya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’ni kazanan Cengiz, Konya’ya geri geldi ve zaruretten amatörlüğe döndü. Bir sezon eski takımı Demirspor’da antrenör Naci Renklibay nezaretinde mavi – lacivert formayı giydi. Aynı yıllarda Medaş Elektrik Kurumu bünyesinde bir kulüp kurarak birkaç branşta faaliyet hazırlıklarına başlamıştı. O yıllarda Medaş İşletme Müdürü olan Cemal Harmankaya’nın ilgisiyle Okay Cengiz, 2 sezonda işe başladığı müessesenin kulübü Medaş Tekmeramspor’da Antrenör Artuğ Sayar ile futbol mücadelesi vererek faal sporculuk hayatını noktaladı.
Üniversite eğitimi nedeniyle uzunca bir süre spordan uzak kalan Okay Cengiz, iş yerindeki amirlerin talebiyle önce altyapıda sonrasında da 2007 yılı ile birlikte 2 sezon A Takımı çalıştırdı ve 2009 yılında spora son noktayı koydu.
Genelde sağaçık, nadirende solaçıkta görev alan Okay Cengiz, emekli hayatını Konya – Alavardı Mahallesinde geçiriyor.
GÖKAY CENGİZ (1984)
Okay Cengiz’in Yapı Kredi Bankası’nda çalışan oğlu Gökay Cengiz, 1994 yılı itibarıyla babasının teşvikiyle 3 yaz Yaz Spor Okulu’na devam etti. Antrenör Seyfi Atamer nezaretinde atletizm, Ömer Ersöz nezaretinde basketbol ve yüzme branşlarına devam eden Gökay Cengiz, 1998 yılında Konyaspor Alt Yapı’da futbola başladı. Antrenör Birol Yalçın ve Eşref Yüzbaşıgil nezaretinde futbol dersleri aldıktan sonra Medaş Tekmeramspor’a lisans çıkartarak antrenörler Yakup Denizler ve Fikret Tansal nezaretinde B Genç ve A Gençler’in formasıyla futbol mücadelesini sürdürdü. Bu dönemde Trabzon’a giderek Antrenör Turgay Semercioğlu nezaretinde Trabzonspor seçmelerine katıldı. Beğenildi ama Özkan Sümer’in Trabzonspor’da futbol oynayacak olanın Trabzonlu olma tercihi nedeniyle Konya’ya döndü. 2007–2008 sezonu sonuna kadar Medaş Tekmeramspor Amatör Takım’da formasını ıslattı.
2008 – 2009 sezonunda Antrenör Turgut Kaplan ile Selçuk Üniversitespor formasını giyen Gökay Cengiz, devamında antrenörlüğünü babası Okay Cengiz’in yaptığı Medaş Tekmeramspor’da 2 sezon daha top koşturarak 2011 yılında faal sporculuğunu tamamladı.
Gökay Cengiz bankacılığa ve halı saha maçlarına devam etmektedir.
SABAHATTİN CENGİZ
Konya Belediyesi Hesap İşleri Müdürlüğü’nden emekli olan ve halen Konya’da yaşayan Sabahattin Cengiz, faal sporculuk hayatı olmamasına rağmen uzun yıllar spor camiasının içinde bulundu.
Konyamızın Türkiye’de Yarın, Merhaba ve Konya Postası gazetelerinde spor yazarlığı, spor eleştirmenliği yapan Sabahattin Cengiz, 1981 ve 1982 yılında Konyasporlular Derneği Kurucu Başkanı olarak 2 yıl görev yaptı. Bu dönemde Mustafa Sırrı Demirel, Derviş Ortasarı, Şemsi Sinangil, Hamit Altas ve Recep Kesici arkadaşlarıyla Konyaspor’un başarısı için fedakârlıktan kaçınmadılar.
Aynı dönem ve devamında Erol Özmelleş, Mehmet Özcan, Ali Dorak, Mustafa Baykan, Şemsetttin Beştav, Musa Yavuz, Ali Eğilmez ve Rüstem Boyacıoğlu’ndan yeşil – beyaz Konyaspor için destek gören Sabahattin Cengiz’in kadrosunda bulunan 40 fedakâr gurup aynı zamanda Konyaspor seçici Kurulda görev almışlardı.
Sabahattin Cengiz, 1994–95 yılında Celalettin Kenanlar ve Şemsettin Beştav ile birlikte Konyaspor Gençlik Kolları’nda da Konyaspor’un başarısı için uğraş vermişlerdir.
Sabahattin Cengiz ve arkadaşlarının önemli icraatlarından biride Konyaspor’un ilk defa Süper Lige çıkmasına vesile olan Antrenör Özkan Sümer’in Konya’ya getirilmesine önderlik etmeleri olmuştur.
Sabahattin Cengiz Konyasporlular Derneğinin Kurucu Başkanı olarak aidatlarını muntazaman ödüyordu
Memur olduğu için Sabahattin Cengiz çalıştığı kurumdan izin almayı da ihmal etmemişti
Gençlik Kolları Konyaspor için yönetim listesi oluşturacak kadar saygınlığı ve etkinliği var idi.
Sabahattin Cengiz, Dernek yönetimini Celalettin Çakıcıya devir ettiği Genel Kurulda yaptığı konuşmanın ilk satırları
Antrenör Okay Cengiz ve Oğul Gökay Cengiz (oturanlardan ortada) Medaş Tek Meramspor için hayli emek sarf etmişlerdi
Konyasporlular Derneğinin ilk Başkanı Sabahattin Cengiz
Okay Cengiz Amatör Takımlar Türkiye Şampiyonu olan Konya Demirspor’da uzun yıllar futbol oynamıştı