90’lı yıllardaki görüntüyü andıran kar yağışını alan Konya’da kar kütleleri yıllar sonra çatılarda şehri beyaza bürümeyi sürdürüyor. Gündüz saatlerinde açan güneş ve son günlerde eksi 20’leri geçen hava sıcaklığıyla birleşince şehirde tehlikeli görüntüler de kendini belli ediyor.
VATANDAŞIN KAFASI KARIŞIK
Çatılardan sarkan buz kütleleri şehirlerin en büyük tehlikelerinden birisi. Diğer tehlike ise oval, aşağı eğimli çatılardan aşağı düşen kat kütleleri.
Bu eğimden ötürü sıcakla birleşen, kendini taşıyamaz hale gelen kar kütleleri aşağı düşerek maddi zararları beraberinde getiriyor. Bazı şehirlerde ise vatandaşların yaralanmasına hatta ölmesine yol açabiliyor. Peki, burada kim sorumlu?
İlçe belediyeleri ve il belediyelerini telefon yağmuruna tutan vatandaşlar yerel yönetimlerden çatılardaki tehlikeleri de gidermelerini istiyor. Ancak bu durum yerel yönetimlerin sorumluluk sahasında değil.
SORUMLULAR BİNA SAHİPLERİ
Kanunlara göre kar yağışının yol açtığı zeminden kayma, üzerine kar düşme, kar yığını altında kalma, kardan dolayı malın zarar görmesi gibi olumsuz durumlarda bina yönetimleri sorumlu.
Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konu hakkında “Binanın, iş yerlerinin önünde buzlanmalar var. Bir yaya kaldırımda yürüyor ve kayıp düşüyor. Bunun gördüğü zararı da bina, iş yeri ödemek zorunda. Bunlar bizim hakkımız. İhmali kim yapmışsa kişiler zarar gördüğü yerde sorumluluk sahibinden maddi ve manevi tazminat olarak alabilir" cümlelerini kullanmıştı.
Hal böyle olunca çatılardan sarkan buz sarkıtlarından, bina önlerinde bulunan buzlanmalardan ve kar yığınlarından bina yönetimleri sorumlu. Böyle bir durum gelmesi durumunda da ihmali yapan yönetimlerin ceza almaları kanunlarla sabit hale getirilmiş durumda.