Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının gözdesi olan tahinli pide, Niğde’de büyük ilgi görüyor. Niğde tahinlisi olarak anılan ve 2020 yılında coğrafi işaret alan bu lezzet, fırıncıların yoğun mesaisiyle hazırlanıyor.
Babasından devraldığı mesleği sürdüren Niğdeli fırıncı Murat Yenel, tahinli pidenin tok tuttuğunu ve uzun süre bayatlamadığını belirterek, “Tahinli pide sahurda olmazsa olmazdır. Çay ve hoşafla çok güzel oluyor, iftara kadar acıktırmıyor. Türkiye'nin dört bir yanına sipariş alıyoruz” dedi.
Tahin, esmer un, şeker ve mayayla hazırlanan hamurun özel dinlendirme aşamalarından geçtikten sonra 10 dakika fırınlanmasıyla yapılan tahinli pide, il dışından da büyük talep görüyor. Yarım asırlık fırıncı Ali Rıza Yenel ise “Niğde haricinde de üretiliyor ama en fazla üretim burada. Tok tutuyor ve sahurda tercih ediliyor” diye konuştu.
Konya’nın Tescilli Ürünü
Özellikle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın girişimleriyle, Konya’nın Kadınhanı ilçesinde üretilen tahinli pide geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret aldı. Konya’nın onlarca tescilli ürünü bulunurken, bazı iller Konya’nın lezzetlerini sahiplenmeye çalışıyor ancak resmi bir girişimde bulunmuyor.