Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de 4 mevsim yaşanmasının büyük avantajları var. Dünyanın en kaliteli kirazları arasında gösterilen Konya'nın Akşehir ilçesinde üretilen kirazların büyük bir bölümü ihraç ediliyor. İlçenin en büyük gelir kaynaklarından biri olan Akşehir Kirazı 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmişti.
15.000 dekarın üzerinde bir araziyi kaplayan ve 300.000'in üzerinde kiraz ağacından yılda ortalama 30.000 ton civarında kiraz üretimi ile ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanıyor.
Özellikle Konya ve Türkiye'deki birçok pazarda ise Akşehir kirazının bazı türlerini bulmak oldukça zor. Etli, sulu ve aromasıyla vatandaşın büyük beğenisini kazanan Akşehir Kirazı'nın en büyük türleri de ihraç ediliyor. Böylelikle ilçe hem ülke hem de ülke ekonomisine bu yönüyle büyük katkı sağlıyor.
Akşehir Gölü havzasında mikro klima etkisi ile dünyanın aroması en hoş, gevrek, sulu, dayanıklı, lezzetli "Akşehir Kirazı" üretildiği biliniyor.
Özellikle gelir seviyesi en yüksek ülkelerinin bulunduğu Avrupa'da vatandaşlar Akşehir Kirazı'nı tüketebiliyor. Avrupa semt pazarlarında alıcının beğenisine sunulan kirazlar yoğun ilgi görmese de sıradan bir aile kirazı alıp yiyebiliyor.
Bir Türk vatandaşı Çekya'nın Prag şehrinde gezdiği semt pazarında Akşehir kirazına rastladı. Kamerasıyla video çeken vatandaş, "Konya'da bizim yiyemediğimiz kirazlardan bazıları bulunmuş" başlığını kullandı.
Gönderinin altına gelen yorumlar daha acı. Bir tarım ülkesinde kendi ürettiği ürünlere ulaşamamaktan yakınan vatandaşlar duruma isyan etti.
Özellikle bu sene Ankara ve Konya'daki pazarlarda Türkiye'de üretilen şeftaliyi bulmak mümkün değil. Elde olanların da oldukça yüksek fiyata satıldığı Konya'da ve Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış vatandaşı da canından bezdirmiş durumda.
Yüksek enflasyonu gerekçe gösteren satıcılar neredeyse her gün fiyatları artırmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra birçok ilde limon ve patates depolarının basılması haber kanallarında yayınlanmış ve utanç tabloları yaşanmıştı.
Konya'nın Ereğli ilçesinin meşhur sarı kirazı da üretici-satıcı-alıcı sarmalına kurban verilen en trajik ürünlerden biri oldu. Tarlada en yüksek 18 liraya satılan Ereğli'nin sarı kirazının semt pazarlarında 80-120 TL arasında satıldığı görülmüştü. Bir çok çiftçi ise yıllardır emek vererek büyüttüğü kiraz ağaçlarını sökmek zorunda kalmıştı.
AVRUPA'DA AKŞEHİR KİRAZI'NIN FİYATI NE KADAR?
Görüntülerde tezgahlarda görülen Akşehir kirazının fiyatı 69,90 Çek Korunası (Çekya para birimi). Bunun Euro karşılığı ise 2,77 Euro. Türkiye'de Euro 36 TL bandında. Yani Avrupa ülkeleri Akşehir Kirazı'nı 99,72 TL'ye sofrasına koyabiliyor.
Bu durum da Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu bir kez daha gözler önüne seriyor.