Bir şehri en güzel o şehrin şairleri anlatabilir. Bir şehri tanımak istiyorsanız o şehir hakkında yazılan şiirleri okuyun. Bir çeşmenin, bir ağacın, bir semtin insanlara ne söylediğini görmek istiyorsanız, buraları şairane bakışlarla temaşa edin ve gözlerinizi bir kenara bırakarak, kalbinizle görmeye çalışın. Zira bir yer, bir şiire girmişse orası artık başka bir mana kazanmıştır. Güzel Konya'mız da anlatılabilecek en güzel şehirlerin başında gelir. 20 Temmuz Cumartesi günü TYB Konya Şubesi’nin, Büyükşehir ve Selçuklu Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirdiği Konya’ya Şiirler Gecesi’nde, şairlerin dilinde güzel şehrimizin sokağı, caddesi, dağı, ovası, yokuşu, tarihi, birer birer mısralaştı, şiir oldu ve seyredenlerine duygu dolu birkaç saat yaşattı. Ve insanlar bu şehri bir daha fark etti, bir daha anladı, bir daha sevdi...
Program TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten’in açılış konuşmasıyla başladı, ardından eski Milletvekillerimizden Mustafa Kabakçı ve Konya milletvekilimiz Ahmet Sorgun, Konya’mız hakkında birer konuşma yaptılar. Ve programı sunan Ruşen Eşref Bayraktar şairleri birer birer sahneye davet etti. İlk şair olarak Abdürrahim Küçük “Kutlu Sefer” isimli şiiriyle kutlu geceyi başlattı. Ahmet Şener “Konya Senin” şiiriyle mısralarda Konya’yı dünden bugüne dolaştırdı. Atilla Yaramış “Dünya Toprağı”, Ayşe Karaca “Ne Giden Sen Olmalıydın”, Demet Esen “Yalan Dünya” şiirleriyle gönülleri ısındırırken, Derviş Ahmet Şahin “Mübarek” adlı şiiriyle Konya’nın güzelliklerini ve geçip giden güzel adamlarını, tarihi simalarını tekrar andı, hatırlattı. Emel Kocaoğlu “Münacat” şiiriyle ilahi bir nefes üfledi dinleyenlerin kalbine. Galip Ayata “Arzu Edilen Gençlik” şiiriyle ideal bir neslin portresini çizerken, bu satırların sahibi olarak ben de “Selçukyalı Güzel” şiirimle şehrimin dününü referans göstererek bu toprağın ve bu toprağın kadının erkeğinin nasıl yaşaması, yeni nesle nasıl öncü olması gerektiğinin hatırlatmasını yaptım. Karaman’dan bu gece için teşrif eden İbrahim Şaşma ise “Adem’i Uyandırmak” adlı şiiriyle dinleyenlere güzel duygular yaşattı. İsmail Detseli “Konya'ma Şükran” şiiriyle yine şehrimizin güzelliklerini, kendine has üslubuyla anlattı. Gecenin onur konuğu Kâmil Uğurlu “Arif Çavuş” şiiriyle, şiir severlerin gönlüne tatlı hüzünler bıraktı. Kazım Öztürk “Yavaş Yavaş”, Nevzat Kantarcıoğlu “Konya’da Hz. Mevlâna”, Osman Uzunkaya “Yoğur Beni” adlı şiirleriyle geceyi renklendirdiler. Programı sunan Ruşen Eşref Bayraktar da “Sen Gittin Ya” şiirini kendine özgü ses tonuyla seslendirdi. Sait Edip Akdağ “Gönüllü Tutsağım Aşka” dedikten sonra, Salih Sedat Ersöz de “Ey Vatan” şiirini bir başka şiiriyle harmanlayarak farklı bir sunum yaptı. Saliha Değirmenci Yavaş ise “Şehit Anası” isimli şiiriyle konuklara hüzünlü dakikalar yaşattı. Tayyar Yıldırım “Dua” şiiriyle yine geceye güzel nefes bıraktı. Programda ayrıca Mustafa Remzi Samancı bir doğaçlamayla yer aldı. Yakup Çak “Şehir ve Sevdam” şiiriyle sahne aldıktan sonra gecenin son şairi Zeki Oğuz “Gezginim” şiiriyle bu güzel gecenin şiirler safhasını kapattı.
Programın son bölümünde plaket törenine geçildi. Abdürrahim Küçük plaketini Konya Milletvekili Ahmet Sorgun’un elinden alırken Ahmet Şener, Atilla Yaramış, Ayşe Karaca’ya plaketlerini eski Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı; Demet Esen, Derviş Ahmet Şahin ve Emel Kocaoğlu’na TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten; Galip Ayata, Hasan Ukdem, İbrahim Şaşma’ya Muğla İl Müftüsü İbrahim Öcüt; İsmail Detseli, Kâmil Uğurlu ve Kazım Öztürk’e TYB Konya Şubesi Onursal Başkanı Ahmet Köseoğlu; Nevzat Kantarcıoğlu, Osman Uzunkaya, Ruşen Eşref Bayraktar’a Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı; Sait Akdağ, Salih Sedat Ersöz ve Saliha Değirmenci Yavaş’a Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat; Tayyar Yıldırım, Yakup Çak ve Zeki Oğuz’a ise Cihanbeyli eski Belediye Başkanı Nuri Ünalan tarafından takdim edildi.
Konya'ya ve Konyalıya bu güzel geceyi düzenleyenlere, bu şehrin bir ferdi olarak teşekkür ediyor ve bunun bir ilk olmasını dileyerek, bundan sonraki yıllarda da sürdürülmesinin gerekliliğinin altını çiziyorum. Bu kervanın, bazı olumsuz sesler gelse de yürütülmesini temenni ediyorum.
Sevgiyle kalın.