Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, “Konya’da Asırlık Bir Çınar” adlı kitabın müellifi olan Saime Yardımcı, fotoğraflarla süslü ve bir yerde albüm niteliğini de taşıyan 350 sayfalık eserinde; 1860-1960 arası Konya’da yaşayan 89 aileden 30’un üzerinde ailenin hâl tercümesinden kesitler sundu.
Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbete, Mevlânâ’nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi Bayru, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Konya Barosu Avukatlarından Ahmet Ergun ile diğer Konya’nın tanınmış aileleri ve çok sayıda katılımcı katıldı. Yardımcı Holding A.Ş.'nin kurucusu olan 1931 Konya doğumlu ve 2005’de vefat eden iş adamı Nazif Yardımcı’nın hayatının anlatıldığı sinevizyon tanıtımından sonra Konya’nın tanınmış köklü ailelerini anlatan yazar ve iş kadını Saime Yardımcı, sunum şeklinde ve fotoğraflarıyla birlikte anlattığı Konya’nın köklü ailelerinden 15’inin ortak özelliğinin “Zadeler” olmasına dikkati çekti.
KONYA’NIN İLK KADIN ECZACISI…
Saime Yardımcı, “Samatlar” olarak tanınan Abdülsamet Kuzucu ailesiyle başladığı konuşmasında Samet Kuzucu’nun, KTO başkanlığı, CHP il başkanlığı yaptığını ve daha sonra Konya milletvekili olduğunu söyledi. Konya’dan Balkanlar’a giden Üsküp doğumlu Muallim Hüseyin Şevki Torkoş’tan da bahseden Yardımcı, Şevki Tortoş’un, 1925’de Konya Lisesi’ne öğretmen olarak atandığını ve öğrencileri arasında Fevzi Halıcı’nın da bulunduğunu belirterek “Konya Fransız mektebi mezunu olan eşi Seniye Hanımdan üç çocuğu dünyaya gelir. Büyük kızları Saide Çelen, Konya’nın ilk kadın eczacısı (Çelen Eczanesi) olarak şehir tarihine geçer. Yüksel Hanım ise, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin ilk bayan öğretim görevlisi olur ” dedi.
KONYA ÇEŞMELERİNİ YAZDI
Kadılar Sokağının tanınmış ailelerinden Veli Sabri Uyar’ın Konya’nın kültürüne büyük hizmetleri olduğunu ve Konya çeşmelerini yazdığını ifade eden Yardımcı, Sabri Uyar’ın Arapça ve Farsça bilen bir öğretmen olduğunu fakat pek çok camide imam-hatiplik de yaptığını belirtti. Konya Hattatlar kitabını da yazan Uyar’ın isminin ise bir sokakta yaşatıldığını belirtti. Yardımcı, Havva Hanımla evlenen Uyar’ın kızı Nazire’nin Konya’nın ünlü kadın terzilerinden olduğunu ve Cemal Sürmeli’yle evlenerek çocukları olan Ümit Börü’nün ise, Konya Hayvanları Koruma Derneği Başkanı olduğunu söyledi. Karaağaçlar ailesinden Mustafa Fevzi Karaağaç hakkında da bilgi veren Yardımcı, 2 dönem Konya mebusluk yaptığı yapan Fevzi Karaağaç’ın oğlu Adil Karaağaç’ın ise, Konya’da 1959’da ilk ecza deposunu kurduğunu ve İstanbul’da yaşadığını söyledi.
DÖNEMİN AYNASI: EKEKON
Recep Ağazadeler ailesiyle ilgili olarak “Recep Ağazadeler, Konya’nın tanınmış bir ailesi. Aile Konya hukuk camiası ve basın dünyasına önemli bir katkıları bulunmuş ve önemli şahsiyetler kazandırmıştır” diyen Yardımcı, Recep Ağazade’nin oğlu Hacı Ahmet Bey’in 10 yaşında hafız olduğunu, 1930-38 yıllarında belediye başkanlığı yaptığını, halkevi başkanlığının yanı sıra 6.7. ve 8. Dönem Konya mebusluğu yaptığını söyledi. Soyadı kanunuyla birlikte Ağazadeler’in “Ergun” soyadını aldıklarını belirten Yardımcı, adı Gazi Mustafa Kemal tarafından konulan EKEKON gazetesinde yazılarının çıktığını kaydetti. Ekekon gazetesinin Şevki Ergun’un umum müdürlüğünde çıktığını ve pek çok yazar yetiştirdiğini belirten Yardımcı, Prof. Dr. Caner Arabacı’nın Konya Basın Tarihi adlı kitabında Ekekon için “dönemin aynasıdır” dediğini kaydetti.
Yardımcı ayrıca “Usmanlar, Halimzadeler, İsibzadeler, Mebus İzzet Bey, Müftüler, Kadızadeler, Karaağaçlar, Recep Ağazadeler, Cimcimler, Kalfazadeler, Dülgerzadeler, Nalçacılar, Burhanzadeler, Muallim Ferit Uğur, Ağazadeler, Mücellitzadeler, Evcizadeler, Mecidiyezadeler, Naim Hazım Ülkü Onat, Çelebiler ve Şeyhzadeler ile en son olarak Şeyhzade Zeynel Abidin Efendi gibi Konya’nın köklü ailelerini anlattı.