Konya’da pres makinesinde çalışan 38 yaşındaki Mehmet Buğdaycı, kalıp söktüğü esnada parmağının bir kısmı makineye kaptırması sonucu koptu. Bunun üzerine Mehmet Buğdaycı ilk müdahalenin ardından Medicana Konya Hastanesi’ne getirildi. Burada gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla talihsiz adamın kopan parmağı yerine dikildi.
Ameliyatın iyi geçtiğini söyleyen Mehmet Buğdaycı, “İş yerinde preste çalışıyorum. Kalıbı söküyordum. Kurtarırken elimin üzerine düştüm. Orta parmağımın ucu, tırnağın yarısı koptu. Ondan sonra hastaneye geldik. Sağ olsunlar başarılı bir operasyonla tedavi ettiler” dedi.
Öte yandan, 40 yaşındaki Barışhan Türköz de, yine iş yerinde parmağını dişli makineye kaptırması sonucu kopardı. Hemen Medicana Konya Hastanesi’ne kaldırılan Türköz, burada yapılan ameliyat sonrasında kopan sol el orta parmağı yerine dikildi.
Barışan Türköz ameliyattan sonra sağlığının iyiye gittiğini söyleyerek, “Sol orta parmağımın ucunu dişli makineye kaptırdım. Sonrasında hastaneye geldik. Ameliyata alındım. Doktorum başarılı bir ameliyat geçirdiğimi söyledi. Şu an her şey güzel gidiyor” diye konuştu.
Ameliyatları gerçekleştiren Konya Medicana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya ve Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk, Mehmet Buğdaycı ve Barışhan Türköz’ün kopan parmaklarını mikro cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde geri diktiklerini söyledi.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Harun Kütahya, Mehmet Buğdaycı’nın, “İş kazası sonrasında elin üçüncü parmakta uç kısımda tamamen kopma durumu ile hastamız başvurdu. Öncelikle hasta geldiğinde parmak ucu gelmemişti. Daha sonra parmak ucunu bulmaları sonrasında parmağın kopan kısmını tekrar yerine yerleştirme işlemi yapılmak üzere ameliyathanemize aldık. Yaklaşık bir buçuk saat süren işlemin sonrasında da parmağı kopan damar ve sinirleri yerine tamamen dikildi. İşlem sonrasında kontrollerini yaptığımızda parmak dolaşımının gayet iyi olduğu gördük. İki gündür takip etmekteyiz. Hastamızın parmak dolaşımı şu ana kadar iyi” ifadelerini kullandı.
Bu tür kopmalarda hastanın hastaneye başvuru süresinin çok önemli olduğunu anlatan Kütahya, “Parmak ucu kopmalarında kopan parmağın soğuk suyla ıslatılmış bir bezin içinde taşınması gerekiyor. Genellikle en büyük yapılan yanlışlardan bir tanesi parmağın buz kalıplarının arasında sıkıştırılıp getirilmesi. Bu hem parmaktaki dokuların donmasına sebep oluyor hem de ezilmenin daha fazla artmasına sebep oluyor. Erken başvurularda parmağı kurtarma şansımız biraz daha artıyor” açıklamasında bulundu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hamza Hakan Türk ise Barışhan Türköz’ün hastaneye geldiğinde elinin ikinci parmağının tamamen kopmuş olduğunu anlatarak, “Hastamı iş kazası sonucu servisimize geldi. Hastamızın sıkıntısı elinin ikinci parmağının tamamen kopmuş olmasıydı. Tırnak üstü seviyeden çok alt bir seviye. Hastanemizin teknik ekipmanları ve hekim tecrübesi yeterli olduğu için bu tür rahatsızlıklarda yüksek oranda başarılı tekrar dikme işlemini yapabiliyoruz. Burada önemli olan parmağın ezilmeden bize geliş şekli. Kopan parmağı ıslak temiz bir beze tamamen suya batırmadan içine koyup ezmeden getirilmesi bizim için daha önemli. Kopan uzvun üzerine buz parçası konularak getirilmesi bizim işimizi zorlaştıran bir durum. Bize gelen hastamızı mikro cerrahi tekniğiyle olaydan sonra bir saat içerisinde müdahale ettiğimiz için başarı gayet güzel oldu. Ameliyat sonrası da iyileşme süresi tamamlandıktan sonra çok ciddi bir fonksiyon kaybı elinde beklemiyoruz. Yine mevcut ağır sanayide işine devam edecek durumda olacaktır” şeklinde konuştu.