"Köpek kisti" damarlarını işgal etti

İzmir'de yaşayan 37 yaşındaki müteahhit Sebahattin Yolcu, yürüyememe şikayetiyle gittiği hastanede aorta yerleşen "köpek kisti"nin damarlarına yayıldığını öğrendi- Yolcu, vücudundaki kistlerin 8 saat süren ameliyatla temizlenmesi sonucu sağlığına kavuştu-

 İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - İzmir'de yaşayan 37 yaşındaki müteahhit, yürüyememe şikayetiyle gittiği hastanede aortuna yerleşen köpek kistinin damarlarına yayıldığını öğrendi.

Müteahhit Sebahattin Yolcu, bacaklarındaki ağrı nedeniyle yürümediği için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu.

Tümör olabileceği şüphesiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ve ekibi tarafından ameliyata alınan hastanın aortuna köpek kistinin yerleştiği ve damarlara yayıldığı tespit edildi. 

Yolcu, vücudundaki kistlerin 8 saat süren ameliyatla temizlenmesi sonucu sağlığına kavuştu. 

- Prof. Dr. Hoşcoşkun: "İlk kez karşılaştık"

Hastanın durumuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Cüneyt Hoşcoşkun, "echinococcus granulosus" adı verilen bir parazitin neden olduğu hastalığın halk arasında "köpek kisti" olarak bilindiğini kaydetti.

Parazitin esas kaynağının köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlar olduğuna dikkati çeken Hoşcoşkun, parazitin köpeklerin ince bağırsağında yaşadığını, köpek dışkısı ile atılan yumurtaların da insana bulaştığını anlattı.

Köpek kistine daha çok akciğer ve karaciğerde rastlandığını anlatan Prof. Hoşcoşkun, şunları kaydetti:

"Hastamız şikayetleri devam ettiği için bize geldi. Aort dediğimiz ana atardamar, böbreklerin olduğu bölüm ve karın bölümünde köpek kistleri oluşmuş. Ana damardaki iki tabaka arasına yerleşmiş, kan yoluyla yumurtası gelip yerleşmiş. Kitle oluşmuş ve büyümüş. 'İç dümen' dediğimiz bölümü tamamına yakın şekilde yüzde 90-95 oranında daraltmış. Hasta yürüdüğü zaman bacaklara ve karnın alt kısmına giden kan akımı bloke olduğu için kan gitmiyordu."

Ameliyat öncesi hastaya her türlü tetkikin yapıldığını ancak köpek kistlerinin bu tetkiklerde belirlenemeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Hoşcoşkun, "Dışarıdan bası, tümör olabileceğini düşündük. Açtığımız zaman ana damarda büyük bir kitle olduğunu gördük. Kist içine kanama olmuş. Böyle bir olayla karşılaşmamıştık. Biz tümör var diye düşünmüştük, tümörü de oradan uzaklaştırabileceğimizi düşünüyorduk. Ancak ameliyatta çevre dokularla ileri derecede yapışıklığı olan köpek kistleriyle karşılaştık" dedi.

- Evde köpek besleyenlere uyarı

Ameliyatın 8 saat sürdüğünü ve tüm kistleri temizlediklerini anlatan Hoşcoşkun, ölümle sonuçlanabilecek hastalıktan kurtulan Sebahattin Yolcu'nun da kısa sürede taburcu edilebileceğini kaydetti. 

Aort duvarındaki köpek kistiyle daha önce karşılaşmadıklarını dile getiren Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, henüz literatürü taramadıklarını ancak Sebahattin Yolcu'nun dünyadaki ilk vaka olabileceğini söyledi.

Köpek kistinin belirtilerinin çok uzun yıllar sonra ortaya çıkabileceğini de aktaran Hoşcoşkun, evlerinde özellikle köpek beslemek isteyenlere de "aşı yaptırın" çağrısında bulundu. 

- Yolcu: "Çok sıkıntı çektim"

Sebahattin Yolcu da iki yıl önce başlayan göğüs ağrısı ve bacaklarda ağrı şikayeti nedeniyle birçok defa hastaneye gittiğini ancak derdine çare bulamadığını söyledi.

Kısa sürede ayağa kalkmayı istediğini dile getiren Yolcu, "Aslında hiç kedi, köpek beslemedim, hayvanlardan hep uzak durdum. Nasıl vücuduma yerleştiğini de anlayamadım ama şimdi köpek kistlerinden kurtulduğum için mutluyum" diye konuştu. 

 

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri